- 14 Ekim 2022 tarihinde yüreklere kor gibi düşen ve 43 madencinin yaşamını yitirdiği grizu faciası üzerinden 19 ay geçti.
- Davanın 7’inci duruşmasında tutuklu sanıklardan 3’ü için ev hapsi kararı çıktı. Duruşma salonunda büyük gerginlik yaşandı. Tutuklu sanık sayısı 4’e düştü.
BARTINSTAR/GÜNDEM
Bartın Adliyesi, dün önemli günlerinden birini yaşadı. Bartın’ın Amasra ilçesinde 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7’si tutuklu, 23 sanığın Bartın Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 7’nci duruşmasında müşteki avukatları, bir an önce maden ocağında keşif yapılmasını istedi. Duruşmada, patlamanın yaşandığı bölgenin keşif için açılabilme olasılığının incelenmesiyle ilgili bilirkişi raporları istendi.
Savcı, duruşmada mütalaasını açıklayarak, sanıkların mevcut tutukluluk halinin devamını isterken, müşteki avukatları da sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Sanık avukatları ise müvekkillerinin beraatini istedi.
3 SANIĞA EV HAPSİ
Mahkeme heyeti, ‘Olası kast ile öldürme’ suçundan tutuklu bulunan Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural’ın tutukluluk hallerinin devamına, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan tutuklu bulunan Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş’in ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı ile tahliyesine karar verdi. Heyet ayrıca, keşif raporu ile ilgili Maden Mühendisleri Odası’na görüş sorulmasını kararlaştırdı. Duruşma, 6 Ağustos Salı günü saat 09.30’a ertelendi.
DURUŞMAYI TAKİP EDEN AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ
Mahkeme heyetinin 7 tutukludan 3’ünün ev hapsi ve yurt dışı yasağı ile tahliye edilmesi kararı sonrası, salonda bulunan ölen işçilerin aileleri tepki gösterdi. Karara itiraz eden madenci yakınları, salonda ayağa kalkarak tepkilerini yüksek sesle dile getirdi. Bu sırada bazı madenci yakınlarından baygınlık geçirenler oldu. Baygınlık geçirenler 112 ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Mahkeme başkanı, karara yüksek ses ve eylemle itirazlar edenlerin dışarı çıkartılmasını istedi. Mahkeme salonundan çıkan madenci yakınları, salon dışında duruşmanın bitmesini bekledi. (DHA)
xxx
CHP MİLLETVEKİLİ BANKOĞLU’NDAN TEPKİ:
BU ADALETSİZLİĞİ KABUL ETMİYORUZ
CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, karar sonrası yaptığı açıklamada “Biraz önce 7’nci duruşma sona erdi. 1,5 yıl önce madenciler nasıl göçük altında kaldıysa bugün de adalet göçük altında kaldı. Aileler, avukatlar, hepimiz isyan ediyoruz. Bizim olası kasttan yargılansın dediklerimizi bir bir ev hapsiyle tahliye ediyorlar. Biz tüm sorumluların yargılanması lazım dedik. Amasra Müessesesi’ndekiler yetmez, Türkiye Taşkömürü yetkilileri, teftişten sorumlu Bakanlık yetkilileri nerede, dedik. Soruşturma iznini 16 ay sonra verdiler. Şimdi de ev hapsi kararı alındı. Bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Soma Davası gibi 10 yıl da sürse adalet mücadelemiz sürecek” dedi.