Bartın gripten yıkılıyor, 3’lü saldırı altındayız! Uzmanına sorduk…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

20 yıldır Bartın’da hekimlik yapan Uzm. Dr. Aköz, tüm Türkiye’de olduğu gibi Bartın’da da Triple Pandemi adı verilen 3 virüs salgını yaşandığını belirterek “Pandemi döneminde herkes maskeli, steril bir dönem geçirdi. Vücut virüsleri unuttu. Maskeler çıktı, salgın başladı. Beklenen bir durumdu, korkulacak bir şey yok ancak tedbirli olmak şart” dedi.

BARTINSTAR/SAĞLIK

Bartın’da hemen her evde halsizlik, öksürük, yüksek ateş gibi belirtileri görülen hatırı sayılır bir salgın yaşanıyor. Eczanelerde gribal enfeksiyonlara karşı kullanılan ilaçlarda sıkıntı var. Salgın nedeniyle pek çok okulda geçen hafta sınıflar yarı yarıya boş kaldı. Yaşam Tıp Merkezi’den Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. İlker Aköz, şehirde yaşanan salgını doğruluyor. Salgının sadece Bartın’da değil tüm Türkiye’de yaşandığını belirten Uzm. Dr.  Aköz, bu durumun Dünya Sağlık Örgütü tarafından öngörülen bir durum olduğuna dikkat çekiyor.

ACİL SERVİSLERDE GRİBAL BAŞVURULAR ANİDEN YÜKSELDİ

Grip vakaları merkezli özel hastanelerin acil servislerine başvurusu sayısının yaklaşık 4-5 kat, devlet hastanelerinde ise yaklaşık 2-3 kat arttığına dikkat çeken Dr. Aköz’e göre bunun nedeni, Koronavirüs salgını döneminde grip ve gribal enfeksiyonlara karşı bedenlerin virüsleri unutması. Maskeli ve steril dönemde virüslere karşı insan vücudundaki savunma mekanizmalarının gerilediğini belirten Dr. Aköz, her yıl Ocak-Şubat döneminde karşılaşılan benzer durumların bu yıl Kasım’da başladığını ifade ederek “Maskeler çıktı, salgın başladı. Özellikle okullarda virüsleri çocuklar birbirine enfekte etti. İnsanların yaşam tarzları da değişti. Kalabalık ortamlarda bir araya gelinmesi, virüslerin hızlı yayılmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

TRİPLE PANDEMİ ADI VERİLEN 3’LÜ VİRÜS SALGINI YAŞANIYOR

Dr. İlker Aköz’e göre Türkiye genelinde Triple Pandemi adı verilen bir süreç yaşanıyor. Yani Koronavirüs, özellikle çocuklarda etkili olan RSV ve İnfluenza. Koronavirüs vakalarının gripten daha hafif seyrettiğini belirten Dr. Aköz, vakaların yaklaşık yüzde 20’sinin İnfluenza şeklinde görüldüğünü, en şiddetli olanının da bu virüs olduğunu söylüyor. Hastanelerdeki yoğunluğa karşın salgının yoğun bakıma dönüşecek kadar ağır semptomlar göstermediğini belirten Dr. Aköz, pek çok kişinin hastaneye bile gelmeden hastalığı evinde atlattığını vurguluyor. Salgının çalışma hayatını da olumsuz etkilediğini belirterek “Her gün 15-20 hastamıza rapor veriyoruz. Bu normal zamanların neredeyse 5 katı” bilgisini veriyor.

ECZANELERDE GRİP İLAÇLARI STOKLARI TÜKENDİ, SIKINTI YAŞANIYOR

Grip ilaçlarına ilişkin eczanelerde de ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Yoğun talepten midir yoksa üretimde yaşanan sorunlar mı bilemiyoruz ancak bazı ilaçlardaki stoklar tükendi. Gargaralar, çocuk ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplar, grip enfeksiyon ilaçları ve bazı antibiyotikler eczanelerde yok. Bazı ilaçlara erişimde sıkıntı olduğunu doğrulayan Dr. İlker Aköz, özellikle gribal vakalarda antibiyotik kullanımını önermediklerini ifade ediyor. Salgının ocak sonuna kadar devam etmesini beklediklerini belirterek salgına karşı uyarılarda bulunuyor:

UZMANINDA GRİBE KARŞI UYARILAR: CİDDİYE ALIN

  • Gribal enfeksiyon ile soğuk algınlığı aynı şeyler. Buna karşılık grip ayrı bir rahatsızlık. Grip influenza denen virüslerle oluşan özel bir hastalık.
  • Grip soğuk algınlığının aksine ölümcül ve ağır sonuçlara sebep olabilir. Gribin virüsü vücuda girdikten sonra 1-5 gün sonra ani bir şekilde 39 derecenin üstünde seyreden ateşle ortaya çıkıyor.
  • Grip, insandan insana öksürük veya hapşırma ile yayılan virüs yüklü su damlacıkları ile taşınan, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Nefesle içeri alındıklarında, virüs partikülleri alt ve üst solunum yoluna yerleşirler ve orada hızla çoğalırlar.
  • Kuluçka devresi 1 ile 3 gün arasındadır. Bu devrede enfekte olmuş insanlar bilmeden başkalarına virüsü bulaştırabilirler. Enfeksiyondan bir veya iki gün sonra, viral çoğalmanın en hızlı olduğu zamanla ilişkilendirilen ateş/ürperme, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık veya öksürüğü içeren bulgular ani olarak ortaya çıkar.

BARTIN’DA CİDDİ ARTIŞ VAR! MASKE-MESAFE KURALLARINA UYALIM

  • Enfekte kişi bulguların baş göstermesinden sonra 4 ile 6 gün daha virüsü yaymaya devam edebilir. Virüs, tüm solunum yolunda çoğalır, fakat enfeksiyon bu bölge ile sınırlı kalmaz.
  • İnfluenza virüsü bütün vücudu etkileyebilir ve orta kulakta, iskelet kasında, kalpte, karaciğerde, kan ve santral sinir sisteminde tespit edilmiştir. Soğuk Algınlığı (Gribal Enfeksiyon) ise bütün yaş gruplarında en sık görülen enfeksiyon hastalığı.
  • Covid-19 pandemisi ile birlikte maske, mesafe ve hijyen kuralları, izalasyon ve karantina sürecindeki sıkı kurallarla birlikte gribal enfeksiyon vakaları nerdeyse görünmezken pandemi sonrası maske mesafe kurallarında ve izolasyonda vaz geçilmesi ile kış mevsiminin de etkisi ile son bir ayda tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi ilimizde de grip vakalarında anormal bir artış gözlemlenmekte.
  • Tüm vatandaşlarımızı kendi sağlıklarını ve toplum sağlığını korumak adına kapalı ve kalabalık ortamlarda uzak durmalarını ve bu tür ortamlarda, toplu taşıma araçlarında maske ve mesafe kurallarına uymalarını rica ediyoruz.
  • Gribal enfeksiyonların basite alınmaması, belirtilerin ortaya çıkması ile birlikte mutlaka bir hekime başvurmalarını, hastalık sürecinde istirahat ve bol sıvı tüketimi ile birlikte beslenmelerine dikkate etmelerini öneriyoruz.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın gripten yıkılıyor, 3’lü saldırı altındayız! Uzmanına sorduk…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir