Bartın hayvancılıkta kendine yetmesi için üretimini katlamalı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Veteriner Selami Ünsal, 10 yıl önce Bartın’da 80 bin büyükbaş hayvan varken bu sayının yarı yarıya azaldığını söyledi. Ünsal, aynı sürede şehirdeki veteriner sayısının da 12’den 42’ye yükseldiğini anlattı.

74MEDYA/EKONOMİ/TARIM

Kemer Veteriner Kliniği’nin sorumlusu Selami Ünsal ile Kemerköprü’deki ofisinde Bartın’da hayvancılığa ilişkin konuştuk. Aynı zamanda Zonguldak Bölge Veteriner Hekimler Odası Bartın İl Temsilcisi olan Selami Ünsal, Bartın’da 10 yıl içinde büyükbaş hayvan sayısındaki dramatik bir düşüş yaşandığını belirtirken bu durumu birkaç nedene bağladı. Hayvancılıkta üretici yaşının 50’yi geçtiğine işaret eden Ünsal, gelir dengesizliği nedeniyle gençlerin bu işi tercih etmediğine dikkat çekti.

BUZAĞI PAZARININ EN İYİ OLDUĞU İL BARTIN. ANCAK!

10 yıl önce 80 bini geçen büyükbaş hayvan sayısının bu gün 45 binlere gerilediğine işaret eden Selami Ünsal, buna karşılık veteriner sayısının 12’den 42’ye yükseldiğini, il genelinde et ve süt hayvancılığının yerini buzağı hayvancılığına bıraktığını söyledi. Selami Ünsal “Buzağı pazarının en iyi olduğu il Bartın. Buzağılar dışarıya gidiyor. Büyüyüp tekrar bize geri satılıyor. İl ekonomisi için olumsuz bir durum. Yem fabrikası yok. Her yatırdığın para dışarıya akıyor” dedi.

TÜKETİLEN ET VE SÜTÜ KARŞILAMANIN ÇOK UZAĞINDAYIZ

Bartın’da hayvancılığın il içi et ve süt ihtiyacını karşılamanın çok uzağında olduğunu ifade eden Ünsal, şöyle devam etti: 

“Bu denge 1’e 9 aleyhimize. İl genelinde çoğu aile 20 bin işletme gözüküyor. Bu da ortalama 2,5 hayvana denk geliyor. Bu durum Bartın’ın tükettiği et ve sütü karşılamada çok yetersiz. Ne yazık ki dışarıdan geliyor. Aslında coğrafyamız hayvancılığa çok uygun. Ancak yanlış planlama kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Bilinçli, öğrenmeye dayalı bir planlama olmalı. Bu işin lokomotifi Tarım İl Müdürlüğü olmalı. Onlar doğru bir planlama ile hareketlendirebilir sektörü.

PLANLAMA YANLIŞ. ARZ-TALEP DENGESİ İYİ PLANLANMALI

Teşvikler yanlış veriliyor örneğin. Teşvikte ön şart; yoksul aileler seçiliyor. Tamam, hibeyi verdin de, adam zaten yoksul bakamıyor haliyle hayvana. Yapabilecek olanlara da verilmiyor. Hayvan ne yiyecek? Kendi yemini üretmek istediğinde maliyet çok. Önce eğitimi verilmeli. Bakımı, yemlemesi öğretilmeli. En son hayvan verilmeli ki, üretici ne yapacağını bilsin. Hayvancılıkta gelir gider dalgalıdır. 2 yılda bir kar edersin, iki yılda bir zarar. Arz talep dengesinin iyi planlanması lazım.

100 BİNİN ÜZERİNDE ÜRETİM YAPMALIYIZ

Hem tarımda hem de hayvancılıkta günlük politikalar yerine uzun vadeli hedefler olmalı. Et de süt de Bartın’a dışarıdan geliyor. Bartın’ın kendi kendine yetmesi lazım. Bunun için de büyükbaş hayvan pazarı büyüklüğü 100 binin üzerine yükselmeli. Bunun için nitelikli, doğru planlama şart…”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın hayvancılıkta kendine yetmesi için üretimini katlamalı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir