İşte Bartın ve bölgenin deprem gerçeği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
bartinstar

İzmir 6.6 ile sallandı, deprem gerçeği kendini bir kez daha hatırlattı. Bartın’da son büyük deprem yine 6.6 ile 1968’de yaşanmış, 29 kişi hayatını kaybetmişti. Peki Bartın, Karabük, Zonguldak’ı ne gibi riskler bekliyor. Karadeniz’de büyük tehlike ne ve deprem uzmanları ne diyor? Hepsi haberimizde…

BARTINSTAR/ÖZEL DOSYA

52 YIL ÖNCE 6.6’YLA SALLANDIK, TSUNAMİ OLDU

Bartın depremi, bundan tam 52 yıl önce; 3 Eylül 1968’de yaşanmıştı. Amasra’nın 6 km açığında meydana 6.6 büyüklüğündeki depremde, kayıtlara göre 29 kişi öldü, 2478 bina hasar gördü. Pek çok kaynak, depremden sonra tsunami de meydana geldiğini, suların düz alanlarda 100 metre kadar içerilere girdiğini söylüyor.

BATI KARADENİZ EN RİSKLİ BÖLGE İÇİNDE

bartinstar

Deprem denilince akla ilk olarak İstanbul geliyor ancak Türkiye’nin büyük bir kısmı 1. derece deprem bölgesinde yer alıyor. Deprem açısından yerleşim yerleri birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci olmak üzere 5 ayrı bölgeye ayrılıyor.
Türkiye’nin deprem haritası incelendiğinde büyük bir kısmının tıpkı Bingöl’de olduğu gibi birinci derece deprem bölgesinde olduğu görülüyor. Birinci derece deprem bölgesi deprem açısından en riskli bölge olarak kabul edilirken, 5. Bölge ise en az riskli olan bölge olarak kabul görüyor.

Deprem nedeniyle en çok konuşulan illerden olan İstanbul’un bir kısmı 1. derece deprem bölgesi iken geri kalan kısmı 2., 3., ve dördüncü derece deprem bölgesi olarak görülüyor.

BARTIN, ZONGULDAK, KARABÜK’ÜN DEPREM HARİTASI

Peki Bartın ve Batı Karadeniz illeri ne durumda:
– Bartın: Büyük bir kısmı 1. derece deprem bölgesi iken, küçük bir kısmı 2. derece deprem bölgesi.
– Bolu: Tamamına yakını 1., kalan kısmı 2. derece deprem bölgesi
– Çankırı: Yarısından çoğu 1., geri kalan bölüm 2. ve 3. derece deprem bölgesi.
– Kastamonu: Yarısı 1., geri kalan kısmı 2. Ve 3. derece deprem bölgesi
– Zonguldak: Yarısı 1., geri kalan kısmı 2. derece deprem bölgesi.
-Karabük: 1. Bölge deprem bölgesi.

KARABÜK EN RİSKLİ BÖLGEYE YAKIN VE ÖZEL FAYI VAR

Uzmanlara göre Karabük, Kuzey Anadolu fay hattının 35 km kuzeyinde yer alıyor. Kuzey Anadolu fay hattı, sismik yönden sağ yönlü doğrulduğundan dünyanın en diri fay hatlarından biri. Söz konusu fay, son 100 yılda 186 deprem üretti. En bilineni 1944’te Gerede merkezli 7.2 şiddetindeki deprem. Bu depremde 3 bin 952 can kaybı yaşandı.

Karabük’teki risk bununla da bitmiyor. Kuzey Anadolu fayının haricinde ayrıca kuzey Anadolu fayına bağlı bir de Karabük fayı var.

TÜM BUNLAR BİLİNEN GERÇEKLER… BİR DE PUSUDA BEKLEYEN
TEHLİKE VAR. UZMANLAR UYARIYOR: KARADENİZ DEPREM ÜRETMEYE HAZIR

Zaman zaman Karadeniz’de yaşanan bu depremler, uzmanların da dikkatini çekiyor. Bartın’da 4 Eylül 2014 tarihinde yaşanan 4,3 büyüklüğündeki deprem ardından uzmanlar çok ciddi uyarılarda bulunmuştu. Deprem uzmanları, başta Batı Karadeniz olmak üzere şu uyarılarda bulunmuştu:

DEPREM UZMANLARINDAN GÜÇLÜ UYARI

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Batı Karadeniz açıklarında meydana gelen deprem beklenen bir deprem değil. Bu beklenmedik depremin meydana geldiği bölge kuşkuları yok etmek için incelenmelidir.

KARADENİZ BÖLGESİ FAYLARLA KUŞATILMIŞ

KTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş: Batı Karadeniz’de meydana gelen depremler ardından ”O bölgede fay hattı yok, bu yapay bir deprem” açıklamaları doğru değil. Karadeniz 50 yıldan beri deprem üretiyor ama ‘fay yok’ diyorlar, bu çok enteresan. 1968 yılında 6.8 şiddetinde Bartın’ da bir deprem oluyor ama şimdi haritaya baktığımızda bu fayı göremiyoruz. Ancak bilinen bir gerçek var o da tüm Karadeniz Bölgesi’nin güneyden Kuzey Anadolu Fayı, kuzeyden ise Karadeniz Fay Sistemi ile kuşatılmış olduğu… Bu nedenle Karadeniz deki tüm aktif faylar Türkiye Aktif Fay Haritası’na işlenmeli, bu haritayı esas alan yeni deprem tehlike haritası oluşturulmalıdır. Karadeniz’de daha büyük depremler olabileceğine işaret eden bulgular var.

DEPREM ÜRETECEK FAY PUSUDA BEKLİYOR

Jeofizik Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Ali Osman Öncel: İlk defa Karadeniz’de buna benzer depremlere şahit oluyoruz. Karadeniz Bölgesi’ndeki fay hatları araştırılmadığı için o bölge ile alakalı hiçbir bilimsel yorum yapılamaz, ancak bu depremler gösteriyor ki orada da deprem üretecek bir fay pusuya yatmış bekliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İşte Bartın ve bölgenin deprem gerçeği
bartinstar bartinstar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir