İşte Kemerköprü’nün hikayesi: 150 öküz arabası yumurta akı…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bartın yıllardır sıkışan trafiğine çare olmak için köprüler planlayadursun, tarihi mimarisi ile dikkat çeken şehrin ilk köprüsü Kemerköprü, her gün üzerinden geçen binlerce otomobil ve yayanın ulaşımını sağlıyor. 

Bartın’ın merkezi kabul edilen mahalleye adını veren tarihi köprü 231 yıl önce yaptırıldı. Bugün hala ulaşımını sağlayan köprünün Sultan 1. Abdülhamid’e uzanan öyküsünü Tarihçi Yazar Çetin Asma, kaleme aldı.

“Çalıkoğlu İbrahim Ağa, Kozcağız Hocaoğlu’ndaki Ali Kadı’dan işçi ve yumurta istedi. 500 işçi, 150 öküz arabası yumurta Bartın’a ulaştı. Köprünün harcı yumurta akından yapılmıştır.” İşte Çetin Asma’nın kaleminden o yazı:

Bartın ve çevresinde Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde yapılan köprülerimizin dünü ve bugününü siz okuyucularımızla paylaşacağım. Köprüler yapılış biçimleri ile 5 sınıfa ayrılır. Düz köprü, kemerli köprü, asma köprü, hareketli köprü ve yüzer köprülerdir.
Kemerköprü Bartın’da yapılan ilk taş köprüdür. Bu köprü Kemerköprü Mahallesinde Kocanaz Irmağı üzerinde olup Padişah 1. Abdülhamid zamanında Bartın Voyvodalık idaresinde iken Çalıkoğlu İbrahim Ağa tarafından 1787 yılında yaptırılmıştır. Şimdiki Kemerköprü Mahallesinin eski ismi Ada Mescit Mahallesi’dir. Kemerköprü den dolayı şimdiki ismiyle anılmaktadır. Tarihi yapı, Kemerköprü Caddesi ile Bülent Ecevit Bulvarını birbirine bağlamaktadır. Köprünün mermerden yapılmış iki kitabesi mevcuttur. Bu iki kitabe de aynıdır. Farklı ebatlarda olmasına rağmen aynı yazılar yazılmıştır. Kitabelerde şu yazı yazmaktadır: ‘Sahib-ül Hayrat vel Hasenat Çalıkzade İbrahim Ağa 1202 sene.’

1700’LÜ YILLARDA YUMURTA TİCARETİ YAYGINDI

1957 yılında Karayolları Genel Müdürlüğünce üstü düzlenmiş ve beton dökülmüştür. Boyu 42 metre, genişliği ise 8,5 metredir. Bartın’da halk arasında dolaşan rivayetlere bakılırsa Kemerköprünün mimarının bir Rum usta olduğu ve ustanın köprünün ayaklarını su yüzeyinden çıkardıktan sonra bırakmış ve 5 yıl o şekilde durup ayakların oturuşması beklemiştir. Kemer Köprü’nün yine rivayetlere göre harcı yumurta akından yapılmış olup, o yıllarda Bartın’da yumurtacılığın bir ticaret olarak yapıldığı görülmektedir. Kemerköprü kesme taştan yapılmıştır.

KOZCAĞIZ HOCAOĞLU’NDAKİ KADILIK MAKAMINA MEKTUP

Bir Diğer rivayete göre Kemer Köprüyü yaptıran Çalıkoğlu İbrahim Ağa, Kozcağız Beldesi Hocaoğlu Köyündeki Ali Kadıya bir mektup yolluyor. O yıllarda Hocaoğlu köyünde Osmanlı Kadılık Makamı bulunmaktadır. Bu mektupta isteklerini belirtiyor, işçi ve yumurta istiyor. Ali Kadı bunları tedarik edip 500 adet işçi ve 150 adet iki tekerlekli öküz arabası, bu arabalarda yumurta yüklü olup Hoca oğlundan Bartın’a hareket ediyor. İbrahim Ağa bunları Bartın Kozcağız arasındaki Çalıkoğlu Köyünde karşılıyor. Burada yenilip içiliyor ve oradan hep beraber Bartın’a hareket ediliyor. Neticede köprü yapılıyor. Günümüzde bu köprü halan kullanılmaktadır. 1998 büyük selden sonra bir toplantıda bu köprü taşları numaralandırılarak bir başka yere taşınmak istenmiş ise de Bartın Belediyesi tarafından engellenmiştir. Amaç Bartın’da meydana gelen sel felaketini engellemek olsa da Kemerköprü’nün sele etkisi var mıdır yok mudur tartışma konusudur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İşte Kemerköprü’nün hikayesi: 150 öküz arabası yumurta akı…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir