1. Haberler
  2. BATI KARADENİZ
  3. Özel sektör hiçbir sözünü tutmadı, Amasra’nın geleceği TTK

Özel sektör hiçbir sözünü tutmadı, Amasra’nın geleceği TTK

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir süredir her platformda anlatıyor. Diyor ki “Bartın için 300 madenci alındı, 100’ü verildi. Geri kalan Zonguldak’a kaydırıldı. Oysa üretim açısından en verimli işletme burası. Amasra’nın kaderiyle, Bartın’ın geleceğiyle oynuyorlar…”

Kimden mi bahsediyoruz… Elbette Genel Maden İş Sendikası Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya’dan. 74medya “neler oluyor” diye merak etti, Amasra’da Ertan Başkan’ı buldu. Anlattıklarını bir de kendi ağzından dinledi. Ortaya çok çarpıcı bilgiler döküldü.

74MEDYA/AMASRA

Son günlerde her platformda sesini duyurmak için adeta bağıran Ertan Kaya, bildik sendikacılardan değil. Yer altında 15 yıl çalışmış. Üretimden geliyor yani. Derdi; ne zam pazarlığı ne de çalışma koşulları. Diyor ki “Ereğli’de Kastamonu Azdavay’a kadar yapılan etütlerde 480 milyon ton rezerv olduğunu MTA raporları söylüyor. İşçi alımı artırılarak yer altındaki elması yeryüzüne çıkartacak bilgi ve deneyim bu bölgede var. Ama özel sektöre verilen ayrıcalıklar artık Yeter. Bölgenin lokomatifi TTK’dir. Ve işçi alınmalıdır. Burası HEMA’nın eğitim ocağına dönüştürülmek için küçültüldükçe küçültülüyor.”

300 BARTIN KONTENJANI İÇİN MÜCADELE ETTİK

“Nasıl yani?” diye sorduk, ortaya ilginç detaylar çıktı. Önce TTK’ya 1500 işçi alımına ilişkin süreçle başlayalım. Türkiye Taş Kömürü Kurumu, madenci alımıyla ilgili kurayı Zonguldak’ta yapmayı planladı. Bartın’dan yapılan başvurular, toplam 35 bin kişilik torbaya atılacaktı. Sendikanın Amasra Şubesi Başkanı Ertan Kaya itiraz etti. Bartın’a ayrılan kontenjanı garanti altına almak için kuranın ayrı yapılması gerekiyordu. “Amasra’da dev bir miting düzenleriz” resti üzerine TTK geri adım attı. Bartın kontenjanı için kuranın Bartın’da yapılması sağlandı, 300 kişilik kontenjan garanti altına alındı.

DAĞILIM KONUSUNDA OYUN OYNANDI, İŞÇİLERİMİZ ZONGULDAK’A KAYDIRILDI

Ancak işe alımlarda siyaset devreye girdi. TTK, kura çekimini 1000+500 olarak belirleyince neşter vurulmuş oldu. TTK, dağılımı Zonguldak’taki 6 havza üzerinden yaparak Amasra’ya sadece 100 madenci verdi. Geri kalanı ise Zonguldak’a kaydırdı. Oysa çalışma programında Amasra’nın 376 madenci talebi vardı. Ve müesseseler arasında kişi başına 3 ton üretim yapabilecek tek işletme Amasra’ydı. “Üretime dayalı çalışmak zorundayız. Mevcut sayımız 470. Bunun üzerine 200 daha koyup hazırlığın ve üretimin sürmesi gerekiyor” diyen Ertan Kaya, Amasra’ya reva görülen siyaseti şöyle anlattı:

ADIM ADIM AMASRA MÜESSESESİNİN ALTI BOŞALTILIYOR

Hema A sahasına ortak havalandırma kullanalım diye nüfuz
etmek istiyor. Ayrıca TTK’ya ait A sahasında mekanize üretim
istemiyoruz. Bu durumda işçi alımı durur…

TTK içinde mekanize sistem kurulan tek işletme Amasra oldu. Şimdi de ikinci mekanizeyi vermek istiyorlar. Yani madenciler Zonguldak’ta kalsın, Amasra üretimde mekanik olsun. İstihdamla oynuyorlar. 1976’dan bu yana üretim yapan, 3 binlerde madenci istihdam eden Amasra işletmesi bugün 470’e kadar düştü. Onun da 86’sının emekliliği doldu. Amasra kaderine terkedilmiş durumda. Emekliler gidince burayı eğitim ocağı gibi işletip bölgeyi HEMA’ya terketmek istiyorlar. Termik santral ile Bartın havzasının önünü kesmek istiyorlar. Bu büyük haksızlık ve yanılgı.

ÜRETİM SAHASINI ÖZELE BIRAKMAK İSTİYORLAR, HEMA HİÇBİR SÖZÜNÜ TUTMADI

Hattat 5 bin kişi çalıştıracağını söylemişti. Bugün üretime başlasa bile en çok 2 bin ya da 2 bin 500 kişi çalıştırabilir. 2015’te Hattat çalışanı bin 500’tü. Şimdi sadece 160. Onların da iki aydır maaşlarını alamadıkları söyleniyor. Hiçbir çalışma yok. Talebi yeni kredi. Geçmişte devletten kredi aldı, 5 yılda 15 milyon ton kömür sözü verdi. Ama yok.

2005’te Amasra’da 1600 madenci vardı. Şimdi bu rakamın üçte birinden daha az. 2006’da Zonguldak’ta 3 bin kadar madenci alındı. Amasra’ya hiç alınmadı. Amasra sahası adım adım boşaltılıyor. Zonguldak’ta ‘Bartın’a neden işçi veriliyor’ diye tuhaf bir algı oluşturuldu.

HİÇBİR SÖZÜNÜ TUTMAYAN HATTAT, TTK’YI KISKACA ALMAK İSTİYOR

“400 kotunun altında kömür çıkartacağını söyleyen Hema, santral
kurduktan sonra büyük ihtimal yüzeyden toplanan ve daha ucuza
gelecek Sibirya kömürüne yönelecek. Maden işçisi istihdam etmeyecek.
Sınırlı sayıda santralde işçi ve beyaz yakalı çalıştıracak.”

Üretim için Hema’ya 400 kotunun altı denmişti. B sahası verilmişti. Hema son olarak A sahasında üretim yapan müessesemizin havalandırma sistemini kullanmak istedi. Ancak bu talep reddedildi. Şimdi havalandırma kurmak için yeniden başvurdu. Bu da az iki yıl demek. Şirket TTK’yı kıskaca almak istiyor. Bu güne kadar hiçbir şartı yerine getiremediler. Burada milyonlarca ton rezerv var. Amasra ve Bartın’ın geleceği, TTK işletmesinin üretim yapmasında. Ama bunun altı sistemli olarak boşaltılıyor. Herkesi uyarıyoruz. Bu politika terkedilmezse devlet de millet de zarar görecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hasta
Hasta
Özel sektör hiçbir sözünü tutmadı, Amasra’nın geleceği TTK
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir