Sel bölgesinde 37 aileye 5 bin çerçeve canlı arı hibe edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Temiz doğası ve güçlü florası ile Türkiye’de markalaşma sürecine giren Bartın balının gelişmesi için üreticilere devlet desteği sağlandı. Selden zarar gören Zafer köyü ve çevresinde 37 arıcı aileye 20’şer adet arılı, 5’e adet boş olmak üzere 925 kovan dağıtıldı.

BARTINSTAR/EKONOMİ

Bartın, 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kumluca beldesine bağlı Zafer ve Çevre Köyleri Entegre Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında uygulanan “Arılı Kovan ve Arıcılıkta Kullanılan Malzeme ve Ekipman Dağıtımı Töreni” Ağustos 2021’de meydana gelen sel felaketinde selden en çok zarar gören Zafer köyünde yapıldı. Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı’nın da katıldığı törende Tarım İl Müdürü Yasin Önder, yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

ZAFER, AKÖREN, ÜÇSARAY VE ULUKÖY’LÜ 45 ARICIYA KURS

Konuşmasında Bartın balının markalaşması için bölgede yapılan çalışmalara değinen Yasin Önder, “İlk olarak Zafer, Akörensöküler, Üçsaray ve Uluköy’lü 45 arıcımıza Ulus Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile işbirliğinde 72 saat süreli Arıcılık Kursu verdik. Özellikle girişimci genç kadınlarımızın arıcılık kurusuna ilgi göstermeleri bizleri son derece memnun etti. Çünkü bizler; arıcılıkta, seracılıkta, meyvecilikte, hayvancılıkta kadınlarımızı ve gençlerimizi pozitif ayrımcılık gözeterek özellikle destekliyoruz. Geleceğin kırsalda, tarımsal üretimin de kadınlarımız ve gençlerimizin omuzlarında yükselerek sürdürülebileceğine inanıyoruz” dedi.

37 AİLEYE 5 BİN 180 ÇERÇEVE CANLI ARI, EKİP-EKİPMAN DAĞITIYORUZ

Yasin Önder konuşmasına şöyle devam etti: “Bu gaye doğrultusunda hazırladığımız, ‘Arılı Kovan ve Arıcılıkta Kullanılan Malzeme Dağıtım Projemize’ Tarım ve Orman Bakanlığımızdan 1 milyon 252 bin 820 lira ödenek tahsis edilerek İl Özel İdaremize aktarılmıştır. Projemizin toplam maliyeti 1 milyon 583 bin 227 liradır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin teknik ve mali işbirliği içerisinde 37 arıcı ailemize 20’şer adet arılı, 5’er adet boş kovan olmak üzere toplamda 925 adet kovan takımı, 5 bin 180 çerçeve canlı arı ile 18 parçadan oluşan arıcılıkta kullanılan makine ve ekipman setini dağıtmak üzere bugün huzurlarınızdayız.”


Arıcılık kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere belgeleri dağıtıldı. Bedia Öztürk’ün belgesini Yılmaz Tunç verdi.

BARTIN KESTANE BALININ MARKALAŞMASI İÇİN PATENT BAŞVURUSU

Küçük sermaye, az masrafla toprağa bağlı kalmaksızın yapılan arıcılık ilimiz için çok önemli bir gelir kaynağıdır. Bartın Kestane Balının markalaştırılması ve Coğrafi İşaretli ürün olarak tescili için de Bartın Arı Yetiştiricileri Birliğimizin başvuru sahipliğinde Türk Patent ve Marka Enstitüsüne başvurumuzu yaptık. Coğrafi İşareti de aldığımızda Bartın balına değer tüketicilerimize de güvenli ürün arzı gerçekleştirmiş olacağız. Zafer Köyü ve çevresinin tertemiz doğası ve güçlü florasıyla modern arıcılık için oldukça elverişli olması bölgenin en güçlü yanıdır. Arıcılığın bu bölgede gelişeceğine yürekten inanıyoruz. Bu uğurda elimizden ne geliyorsa yapmanın gayreti içerisinde olacağız.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sel bölgesinde 37 aileye 5 bin çerçeve canlı arı hibe edildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir