Tarih unutsa bile pullar unutmaz! Ezber bozan anlatım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli mücadele ve Cumhuriyet’in kuruluş hikayesi, tarih kitaplarının ya da resmi anlatımların dışında ancak bu kadar iyi anlatılabilirdi. Atatürkçü Düşünce Derneği; Atatürk, milli mücadele ve Cumhuriyet’in kuruluşunu farklı bir söyleşiyle öğrencilerle buluşturdu. “Pullarla Atatürk” kitabının yazarlarından Hacı Bulut, destansı sürecin pullara yansıyan görüntüleriyle herkesi tarihsel bir yolculuğa çıkardı.

BARTINSTAR/TARİH

Tarih, sadece tarih kitaplarından ibaret değildir. Whatsapp ya da e-mail’in yaygın olmadığı dönemlerde mektuplar, en önemli iletişim aracıydı. Ve bu mektuplara yapıştırılan pullar, tarihin en önemli tanıkları arasında yer alıyor. Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Atatürk ve milli mücadele dönemi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bartın Şubesi’nin düzenlemiş olduğu bir söyleşiye konu oldu. Bartın Belediyesi Sosyal Tesisleri cep sinemasında çok sayıda öğrencinin katıldığı söyleşiye konuşmacı olarak katılan “Pullarla Atatürk” kitabının yazarı Hacı Bulut, akıcı anlatımı ile tüm salonun ilgisini canlı tutmayı başardı.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşide kısa bir konuşma yapan ADD Bartın Şubesi Başkanı Erdem Ekmekçi, “Sevgili öğrencilerim. sizlerin de bildiği gibi Cumhuriyet çok zor şartlarda kuruldu. Atatürk’ün sizlere emanet ettiği bu Cumhuriyet, kuruluş döneminde birçok okul, birçok lise mezun dahi veremedi. Cepheden Cumhuriyet’e çok çok zor bir süreç atlattık. Ulu önder Atatürk ‘Benim bütün ümidim gençliktir’ diyerek Cumhuriyeti siz gençlere emanet etmiştir. Atatürk’ün sizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılı kutlu olsun” dedi. Tarih öğretmeni Aşir Kayhan Kıycı da milli mücadele ve cumhuriyetimizin kuruluşuna ilişkin tarihi konularda öğrencilere ayrıntılı bilgiler verdi.

Ardından gazeteci-yazar Haci Bulut, düzenlenen sunumda, Atatürk hayatı ve mücadelesi adlı kitabından alıntılarla cumhuriyetimizin kurulusunun önemli konularını işleyen pul örnekleri ile 1919-1938 dönemini öğrencilerle paylaştı. Elbette her pulun bir hikayesi vardı. Tarihsel süreçte sayfalar dolusu yazıya bedel önemli konular, pullara konu olarak zarfların üzerindeki yerini almıştı. Uluslararası hukuk anlamında bağımsızlığımızın tapusu olan ve 1924’te basılan, ilk kez Atatürk’ün kalpaklı resminin yer aldığı Lozan hatırası pul serisinden, Yunanlıların İzmir’i işgaline, Fransızlar’ın Gaziantep işgalinden Atatürk’ün Ankara’ya gelişine, büyük taarruzdan Cumhuriyet’in ilanına kadar, tarihsel sürece ayna tutan pullarla anlatan Hacı Bulut, klasik anlatımların dışında farklı sunumuyla söyleşiye büyük katkı yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarih unutsa bile pullar unutmaz! Ezber bozan anlatım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir