Ulus’a damgasını vuran Orman İşletme Şefi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yokluk yıllarında olanaklar kıt, yollar ise yok denecek azdır. İlçeye ilk kez Bolu’dan dozer getirten Şef Yazıcıoğlu, İstanbul’dan da Rum motor ustası Abraham’ı 14 lira maaş karşılığı Ulus’a getirerek ilçeyi dünyaya bağlayan çalışmaların mimarı oldu.

Alaattin Yazıcıoğlu, iki dönem Bartın’ı TBMM’de temsil eden Cafer Tufan Yazıcıoğlu’nun da babasıdır. Cafer Bey, yıllar sonra dönemi şöyle anlatır: Abraham Usta, kayaları kompresörle deler, aralara dinamit yerleştirilirdi… 

ULUSTAR / SATI LÜTFİ OKÇU

Alaattin Yazıcıoğlu : Ulus Orman İşletmesi Drahna Bölge Şefidir. Bartın Orman İşletme Müdürlüğü görevine 1953 yılında atanan Rahmi Saraçoğlu (Saraçoğlu İbrahim Efendinin torunu Ahmet Saraçoğlu’nun oğlu ve Halit Ulus’un damadı) Ulus ilçemiz için çıkartmış olduğu yol yapım istikakları ile ilçenin birçok yolunun açılması için çaba harcamışlardır.

1962 yılında Bolu’dan ana tamirhaneden dozer getirilmiş, İstanbul’dan Rum Abraham usta ve oğlu Pier ile protokol yapılarak anlaşılmış aynı yıl yol yapımına başlanmıştır. Çevre köylerden işçiler temin edilmiş, bölge katibi Mehmet Maden tarafından Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait cip ile gidilerek ücretleri ödenmiştir.

Çalışanlar; Abraham Usta 14 lira, köylerden gelen ustalar 10’ar lira ve diğer işçiler 8’er lira günlük ücret almakta idiler. Bu işçiler zaman zaman 80 kişi ve üstü olarak çalışılmıştır. Abraham Usta motor ustası, eşi eczacı ve oğlu da şoför olarak (kendi kamyonu ile Uluyayla’dan tomruk çekmiş ve Emirce Odun Deposu’na teslim etmiştir) Mehmet Ekmekçi’nin evine yerleşmiş, uzun müddet İlçemizde kalmıştır.

Saz köprüsü karşısında Taş Mektep olarak adlandırılan okul binasında dükkan açmış, araba ve motor tamiri yapmıştır. Ulukaya kanyonundaki kompresör sık sık arıza yapmasından dolayı Abraham Usta oğlu Pier ile birlikte İstanbul’a giderek tamir ettirirlerdi. Çalışma üç yıl sürmüş hiç kimsenin burnu kanamadan ve zarar görmeden 1964 yılında Göksu’ya kadar yol açılmıştır.

CAFER TUFAN YAZICIOĞLU O YILLARI ŞÖYLE ANLATTI: 

“Bu yol, Köy Hizmetleri olmadığı için Orman İşletmesi bünyesinde Drahna Orman Yolu olarak açıldı. O yıllarda Ulus Orman Bölgesi ve orman emvali üretiyordu. Kanyon 1963 yılında açıldı. İstanbul’dan kompresör ustası Abraham getirildi. Kompresörle kayada delikler açılır, sonra onların içine dinamitler doldurulur ve uzaktan patlatılarak yol açılmaya çalışılırdı. Biz çocuktuk ve o patlama sırasında kopan taşların havaya fırlamasını seyretmek için babamla Ulukaya Köyü’ne giderdik. Taşlar Ulukaya Şelalesi’nin önünü kaya ile doldurarak set yaptı ve sel oldu, onu da gördüm. Çalışanlar o köyün insanları idi. Dinamit patlattıktan sonra epey çalışanın kayada taş ayıklaması yaptığını hatırlarım. Yol açılımı bitince şelalenin karşısına piknik yapmaya giderdik. Sonradan Orman İşletme Müdürü bu geçide babamın ismini verdi.”

ALAATTİN YAZICIOĞLU KİMDİR?:

1926 yılında Bartın’ın Amasra ilçesinde doğdu. Amasra İlçesi Cumayanı ilk okulunu bitirmesinin ardından orta eğitimini Bartın’da tamamladı. Düzce Orman Tekniker Okulu’na kayıt yaptırarak 1973 yılına kadar eğitimine devam etti. Okulun 1973 yılında kapanmasının ardından Bursa Orman Tekniker Okulu’ndan “Mühendis Yardımcısı” olarak mezun oldu. Orman mühendis muavini olarak Çorum İli Kargı İlçesi Hacı Hamza beldesinde göreve başladı. Çıkan tayini ile Ulupınar kereste fabrikasında görevlendirildi. 1953 yılında Ulus Orman İşletme Bölge Şefliği’ne atanmasının ardından Ulus ilçemizde 12 yıl görev yapmıştır. Tayinin çıktığı 1965 yılına kadar ilçemizde Ulukaya Şelalesi ve bir çok köylerin yollarının açılmasını sağlamış ve 1965 yılında Bartın Orman İşletme Müdürlüğünde “Orman Yolları Şefliğine” atandı. Aynı yıl Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü görevine devam etti. Buradan ORÜS (Orman Ürünleri Genel Müdürlüğü A.Ş) Ankara Genel Müdürlüğüne Personel Müdürü olarak atandı ve buradan emekli oldu. Üç erkek evladı olan Alaattin Yazıcıoğlu’nun evladı Tayyar Yazıcıoğlu Ulus doğumlu; Mehmet Yazıcıoğlu Ulus orta okulunu ilçemizde bitirmiş ve en büyük oğlu Cafer Tufan Yazıcıoğlu ise 20. ve 21. dönem Bartın Milletvekili olarak görev yaptı.

Alaattin Yazıcıoğlu 28 Mart 1994 yılında Ankara’da vefat ederek Amasra İlçesi Göçkündemirci Köyü aile kabristanına defnedilmiştir.

Ulukaya Köyü’nün eski ismi “Urca”dır. Urca’nın bir kaç anlamı bulunmaktadır. Eski Oğuz kelimesinin (Orca) bozulmuş hali olabileceğidir. Bunun dışında büyük – büyükçe – yer – kurak gibi anlamları da vardır. Nitekim Ulus ve çevresinde Türk boyları ve topluluklarının adlarını taşıyan 29 tane Köy adının varlığı, Ulukaya Köyü’nün eski adının da Oğuz isminden gelmiş olabileceği ihtimalini güçlendirmektedir.


Alaattin Yazıcıoğlu ve ailesi… (Cafer Tufan Yazıcıoğlu arşivinden…)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ulus’a damgasını vuran Orman İşletme Şefi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir