Bartın Valisi Sinan Güner ile İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun arasında Büyükkıran Dosyası nedeniyle gerginlik yaşandı. Taraflar; karşılıklı basın açıkladıklarında ince ince birbirlerini hedef aldı. Kafası karışanlar için derledik…
BARTINSTAR/GÜNDEM
Bol bol mevzuat, tebliğ, yasa ve kanun maddelerinin yer aldığı Büyükkıran Dosyası’na ilişkin yapılan basın açıklamaları, Bartın Valiliği ile İl Özel İdaresi arasında yaşanan yüksek gerilimi su yüzüne çıkardı. Biraz daha sadeleştirirsek; Vali Sinan Güner ile İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun arasında karşılıklı basın bildirisi yayınlatan dosyanın adı Büyükkıran. Şehrin en önemli iki büyük kurumunun başındaki isimler neden karşı karşıya geldi ve ilk kez yüksek sesle birbirini eleştirdi. İşte o 9 maddede yaşananlar:
ÖZEL İDARE ARSASI YATIRIMCIYA 3 YILLIĞINA KİRALANDI
1-Büyükkıran Köyü sınırları içerisinde mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait 85 dönümlük arazi için Nurten Karayaman adlı yatırımcı, tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek için kiralama talebinde bulundu. Araziyle ilgili metrekare birim fiyatları (18 TL) çıkartıldı. Hatta başka bir mevzuatta “ilk yıl bedelin binde biri uygulanır” hükmü gereği 18 kuruşa düşürüldü. 4 Mart 2020’de de ihale edilerek Nurten Adıyaman’a 3 yıllığına tahsis edildi.
YATIRIMCI, VALİLİK KANALIYLA “25 YIL OLSUN” TALEBİNİ İLETTİ
2-Kiralamanın üçüncü ayında yatırımcı, Valilik kanalıyla sürenin 25 yılı uzatılmasını talep etti. Dosya İl Genel Meclisi tarafından detaylı şekilde incelendi. Muhammen bedelin binde bire düşürülebilecek mevzuattaki yerlerin, Maliye ve Hazine’ye ait arazileri kapsadığı sonucuna varıldı. Söz konusu arazi İl Özel İdaresine aitti. İl Genel Meclisi’nin Ağustos toplantısında dosya “Sözleşmede yer alan şartlar oluşmadı. Talep ilgili mevzuat hükümlerine uygun değil” denilerek geri gönderildi.
İL GENEL MECLİSİ DOSYAYI GERİ GÖNDERDİ, VALİ ISRAR ETTİ, YENİDEN GÖNDERDİ
3-Sorun da burada başladı. Vali Sinan Güner, 25 yıla uzatma talebinde ısrarcı oldu. Dosya, İl Genel Meclisi’nde bir kez daha görüşülmesi için iade edildi. İl Genel Meclisi, Eylül toplantısında konuyu yeniden görüştü ve ilk toplantıda aldığı kararı oy birliği ile onaylayarak dosyayı geri gönderdi. Vali Güner de kararı 10 Eylül’de imzalamak durumunda kaldı. Buraya kadar her şey normal. Ancak konu 17 Eyül’de “Meclis, hukuk mücadelesine oy birliğiyle son noktayı koydu” başlığı ile basına konu olunca iki kurum arasındaki gerginlik yazılı açıklamalara yansıdı.
VALİLİK BASIN AÇIKLAMASI YAPTI: CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYDI
4-Bartın Valiliği, haberden bir gün sonra bir basın bildirisi yayınlayarak konunun bir hukuk mücadelesi olmadığını anlatırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci ve ikinci 100 günlük eylem planlarına atıf yaptı. Bildiride Cumhurbaşkanı’nın “Boş tutulan kamu arazilerinin üretime ve yatırıma açılması konusundaki talimatları” gereği Valilikçe yatırımcıların ısrarla Bartın’a davet edildiği vurgulandı. Basın açıklamasında başka şeyler de vardı.
YATIRIMCI 3 MİLYON HARCADI, 200 İŞÇİ ALDI. YATIRIMIN ÖNÜ KESİLDİ
5-Yatırımcının birkaç ay içerinde, toprak iyileştirme ve sulama tesisleri için 3 milyon TL tutarında harcama yaptığı, 200 kişi çalıştırmaya başladığı iddia edildi. Ayrıca sözleşmedeki eksiklerin, İl Genel Meclisi’nin yeri geç teslim etmesi nedeniyle ortaya çıktığı ifade ediliyordu. Bu açıklama, Kenan Dursun’u Cumhurbaşkanı’nın talimatlarına aykırı davranmak ve yatırımcılara zorluk çıkarmakla karşı karşıya bırakacaktı.
KENAN DURSUN: BAKANLIĞA SORMA FİRSATI VERDİK, İDARE KULLANMADI
6-Gözler bu kez İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun’a çevrildi. Cevap 4 gün sonra yine bir basın açıklaması ile geldi. Kıdemli Başkan’ın ifadeleri keskindi. Dikkatle hazırlandığı anlaşılan açıklamada, Vali hedef alınıyordu. Birinci kararla ilgili “İdareye, konuyla ilgili bakanlık görüşü sormasına fırsat verdik, bunu sözlü olarak da ifade ettik. Ancak idare bu fırsatı kullanmadı, zorlama kararla dosyayı yeniden gönderdi” ifadeleri hemen dikkat çekti.
YATIRIMCIYA KARŞIYMIŞ GİBİ GÖSTERİLDİK, BU DURUMA ÜZÜLDÜK
7-Basın açıklaması ilerledikçe, arada yaşanan gerilimin izleri daha da belirginleşti. İl Genel Meclisi Başkanı, “Cumhurbaşkanımızın 100 günlük eylem planındaki yatırım yapacak yatırımcıya karşıymış gibi açıklamalarda bulunulmasını üzüntüyle takip ettik” ifadeleriyle kırgınlık açıkça dile getirildi. Hemen peşinden benzer durumdaki “Kardelen Dosyası”nı hatırlatarak, farklı bir karar almaları durumunda Sayıştay nezdinde kişi ve kurumlara haksız kazanç sağlama suçlamasıyla karşı karşıya kalabileceklerini işaret etti.
KARDELEN DOSYASINI ÖRNEK GÖSTERDİ: 1,5 MİLYON ZARARA UĞRATILDIK
8-Kardelen Dosyası ile kurumun 1,5 milyon zarara uğratıldığına işaret eden Kenan Dursun, can alıcı cümlesini en sonda kurdu: Bu karar ile “Yanlış iliklenmiş bir düğmenin devamını getirmedik. Bartın halkının verdiği emanete her zorlukta sahip çıktık…”
9-Peki, iktidar partisinin Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç bu tartışmanın neresinde… Fiilen hiçbir yerinde değil ama dikkatle izlediği de gerçek. Geçtiğimiz hafta Vali Sinan Güner’i ziyaret eden Tunç’un yanında ne İl Başkanı Turhan Kalaycı ne de Kenan Dursun vardı. Valilik açıklaması, bu görüşmeden bir gün sonra yapıldı. Yılmaz Tunç, birkaç gündür de Kenan Dursun’la birlikte fotoğraf veriyor. Bu durum da bizim notlarımıza yansıyor.