Yalı boyu taşkından nasıl korunur? DSİ’den iki seçenek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Buna göre Orduyeri Köprüsü’nden Gazhane’ye kadar olan bölgeye sel bariyerleri yapılacak. Çünkü ırmak debisini derinleştirmenin çözüme hiçbir katkısı yok. Yalı boyunca kaldırımdan itibaren biri 1,5 metre camlı duvar, diğeri metal 2,5 metrelik bariyerler, bölgeyi deniz seviyesine yükselteceği için taşkınların önüne geçebilir.

Bölgenin estetiği açısından seçenekler, Bartınlıların görüşüne sunuldu. AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Aldatmaz, benzer durumlar için dünyadaki farklı örneklerin de incelenmesini istedi. Bartın halkından gelecek ve çözüme katkı sunacak farklı görüşler de incelenecek. Ardından Yalı’yı taşkından kurtaracak projeye start verilecek.

BARTINSTAR/ŞEHİR

Sular şehri Bartın’ı seller şehri olarak anılmasına yol açan taşkınlardan korumak için Irmak Islah Projesi için düğmeye basıldı. Devlet Su İşleri tarafından uzun süredir yapılan incelemeler sonunda mühendisler, deniz seviyesinin altında kalan Yalı boyuna sel bariyeri yapılmasına karar verdi. Çünkü hesaplamalara göre Bartın ırmağı, debisinden itibaren deniz seviyesinden 4 metre daha alçak. Hal böyle olunca, ırmağının derinleştirilmesi gibi seçenekler, çözüm üretmiyor. Çare ise ırmağın aktığı bölgenin deniz seviyesine yükseltilmesi. DSİ yetkilileri, Orduyeri Köprüsü’nden itibaren kaldırım seviyesinde 1,5 metrelik camlı ya da 2,5 metre yüksekliğinde sel bariyeri yapılması seçeneklerini üretti. DSİ Genel Müdürü’nün önümüzdeki günlerde Bartın’a gelerek projeyi anlatması bekleniyor.


Sel bariyerine ilişkin örnekler, Umut Kafe’nin yanında Bartınlıların görüşüne sunuldu.

Bartın Irmağı’nı ıslah çalışmaları aslında çoktan başladı. Kumluca ve Kozcağız’dan gelen Gocanaz deresi ile Ulus-Abdipaşa bölgesinden gelen ırmak yatağında genişletme ve taş duvar çalışmaları hızla devam ediyor. Ancak proje Bartın’a ulaştığında karşımıza çıkan sorun, Yalı bölgesinin deniz seviyesinden düşük olmasına takılıyor. Çünkü buraya kadar ulaşan su, denize doğru akamıyor. O nedenle ırmak bölgesinin deniz seviyesine yükseltilmesi için sel bariyeri yapılması planlanıyor.

Seçeneklerin halkın önüne konmasından itibaren konu tartışılıyor. Projeyi yakından takip eden Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da DSİ yetkililerinden “Dünyadaki örnekleri inceleyin” dedi. Çözüme katkı sunacak başka öneriler de dikkate alınacak. Ardından Bartın halkının en çok tercih ettiği proje uygulamaya konacak.


Kaldırım seviyesindeki sel bariyerlerinden camlı olan 1,5 metre yüksekliğinde.

Projenin handikapları da var. Örneğin ırmak ile vatandaşların arasına duvar girecek olması bir endişe kaynağı. Yürüyüş yollarına geçiş, ırmak kıyısındaki sosyal donatılara erişimin aksayacak olması. Kıyı şeridinde yer alan işletmelerin durumu da muamma. Ancak proje, Yalı boyundaki işletmeler selden koruyacaksa estetik açıdan olması gereken neden olmasın? Bartınstar, tüm tartışmaları yakından izleyerek sizlere aktaracak.


Sel bariyerinin dünyada örnekleri var. İşte onlardan biri…


Yalı bölgesi, son yıllarda sık sık sular altında kalıyor. Derenin debisi deniz seviyesinin 4 metre altında.


Sular yükseldiğinde Yalı iskelesi ve yollara taşan sular, sel bariyeri ile engellenecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yalı boyu taşkından nasıl korunur? DSİ’den iki seçenek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir