Arıt’ın çok programlı lisesine iş garantili yeni bölüm! Kumluca’ya da açılsın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
bartinstar

Arıt Çok Programlı Anadolu Lisesi bünyesinde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği bölümü açıldı. Bu bölümden mezun olan öğrenciler hem sektörde veteriner yardımcısı olarak çalışabilecek hem de sektördeki ara eleman açığını kapatacak.

Bartınstar diyor ki; son yıllarda hayvancılık alanında bölgenin hareketli beldesi Kumluca ÇPL’ye de bu bölüm açılabilir. Nüfus potansiyeli, girişimci köyleri ile Kumluca Arıt’a göre daha geniş olanaklara sahip…

BARTINSTAR/EKONOMİ/EĞİTİM

Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan bir protokol ile Türkiye genelinde okullarda bağımsız tarım liseleri kuruldu. Tarım lisesi kurulmayan okullar için de tarım bölümleri gibi farklı alternatifler önerildi. Bartın’da da bu protokolden yararlanmak üzere harekete geçen iki müdürlük, Arıt Çok Programlı Anadolu Lisesi bünyesinde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Bölümü’nü açmak için hareket geçti. Girişim olumlu sonuç verince İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar ile İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, basının karşısına geçti, projenin tanıtımını yaptı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, yeni bölümle ilgili şu bilgileri verdi:

  • Bu bölüm yeni eğitim öğretim yılında hem ilimize hem de bölgemize hizmet edecek.
  • Bu bölümde okuyan öğrencilerimiz Veteriner Yardımcısı olarak mezun olacaklar. 9’uncu sınıfta miğfer dersleri aldıktan sonra 10, 11 ve 12’de uygulama şansı bulacaklar.
  • 10, 11 ve 12’nci sınıfta hem Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz bünyesindeki bölümlerde hem de özel sektördeki veteriner arkadaşlarımızın yanında birebir hayvan sağlığını yetiştireceği alanında eğitim görecekler.
  • Mezun olduklarında bu bölüme ait faaliyet gösterebilecekler. Kendi ekmeklerini kendileri kazanacaklar.
  • Tarım’la birlikte BAKKA desteğiyle bir modern bir ahır projemiz var. Bu modern ahırı eğer açabilirsek öğrencilerimize damızlık inek temin edeceğiz. Ve temin ettiğimiz bu damızlık inekleri öğrencilerimize zimmetleyeceğiz. Yemini ve diğer ihtiyaçlarını bakanlığımız karşılayacak. Ama elde etmiş olduğu geliri öğrencimiz kendisine harçlık olarak alacak.
  • Amacımız istihdama yönelik ve bölgenin ihtiyaçlarına yönelik adımlar atmak.

ÖĞRENCİ VE VELİLERE ÇAĞRI: MESLEK SAHİBİ OLMAK İSTEYEN GELSİN

bartinstar
  • Açılacak olan bölümün imkanları çok geniş. Hem mesleki eğitim merkezlerimize hem tarım liselerimize hem de hayvan sağlığı yetiştiriciliği bölümümüze öğrencilerimizi beklediğimizi söylüyorum.
  • Bölgede Karabük ilimizde ve Zonguldak’ta bu bölüm var. Oralardaki eksikleri de gördük. Açacağımız bölüme ait laboratuvar da kuracağız. Laboratuvarda süt analizi ve toprak analizi yapabileceğiz. Bu bölgede sanırım böyle bir şey yok şu anda.
  • Çok önemli. yaklaşık maliyeti de bir milyon lira gibi. Bakanlığımız bunu açacak, bizi destekliyor. Yeni eğitim öğretim yılında bu laboratuvar da kurulacak.
  • Okullarımız sadece bir eğitim yuvası değil aynı zamanda bir fabrika. Burada ince bir nüans var. Başka alanlara rakip değil. Bizler istihdama yönelik iş insanlarına ara eleman yetiştirme, isterse öğrencilerimiz kendi işinin patronu olma noktasında destek vermek istiyoruz.
  • Velilerimiz şunu unutmasınlar; öğrencilerimiz fen lisesini, öğretmen lisesini kazanamamış olabilirler. Yeter ki öğrencimiz, ben bir meslek öğrenmek istiyorum. Ekmeğimi kendim kazanmak istiyorum desin. Müthiş imkanlarımız var. Lütfen bize gelsinler.

TARIM İL MÜDÜRÜ YASİN ÖNDER:
TARIM VE HAYVANCILIKTA GENÇ BEYİNLERE İHTİYAÇ VAR
ARIT DEZAVANTAJ GİBİ GÖRÜLEBİLİR AMA DEĞİL

İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder de ise yaptığı açıklamada tarım ve hayvancılık alanında genç beyinlere ihtiyaç olduğunu belirterek “Bizim öğrencilerimize bu eğitimleri çok erken yaşlarda, lise seviyesinde hatta bana göre ortaokul seviyesinde aşılayabiliyor olmamız lazım” dedi.

Şöyle devam etti: Bu projenin ülkemize çok değer katacağına ve gençlerimizin bu alanda Türk tarımına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. İlimizde güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Çünkü biz bazen dezavantaj gibi görünen şeyler bizim avantajımızdır. Okul nerede açıldı? Arıt’ta. Hangi alanda hayvancılık alanında? Bazen Arıt’ ta ormanlık alanın çok olması, tarım alanlarının az olması bir noktada dezavantaj gibi görülür. Ama avantajı nedir? Buralar, tarım alanları azlığı ve sanayi sektörünün azlığı nedeniyle bakir alanlardır. Bizim hayvancılık alanında ve özellikle de arıcılık alanında daha temiz ürün çıkarmamızı, kaliteli ürün çıkarmamızı başka bir sektörde avantajın çevirebileceğimiz alanlardır. İlimizin neredeyse tamamının yakını bu anlamda avantajlı bir bölgedir. Biz bunu iyi kullanmak zorundayız.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Arıt’ın çok programlı lisesine iş garantili yeni bölüm! Kumluca’ya da açılsın
bartinstar bartinstar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir