Bartın Galla Pazarı 250 yaşında

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elleri nasırlı, yüreği insan… Sırtında küfesi, bacağında şalvarı ile her Salı, Cuma ve artık Pazar günü ürettiklerini şehre taşıyan emeğin ve üretimin başkahramanı onlar.

BARTINSTAR/FOTO GALERİ

250 yıldır devam eden ve tüm Anadolu’ya ilham kaynağı olan Bartın Galla Pazarı’yla buluşturuyoruz bu gün sizi. Osmanlı İmparatorluğu’nu görmüş, delikli paralarla ticaret yapılmış, kimi zaman pazarlıklara kimi zamansa çapkın bakışlara sahne olmuş pazarın zaman tüneline giriyoruz. Ve elbette Bartınstar farkıyla…


Bartınlı kadınların bağlarında, bahçelerinde yetiştirdikleri meyve sebzelerin satışını yaptıkları “Galla pazarı” yaz kış her zaman renkli. 250 yıllık gelenek Bartın’ın kültürel dokusunu da en güzel şekilde yansıtıyor.


Galla Pazarı adını, bahçesinden ve hayvanlarından elde ettiği doğal ve taze ürünleri pazarlayan vefakar Bartınlı kadınlardan alıyor.


Sattıkları ile aile bütçesine büyük katkıda bulunan pazar, Bartınımızın en önemli simgelerinden. Ve bu fotoğraflar, tarihi pazara tarihsel bir yolculuk yaptırıyor.


Marul, domates, biber, mısır, bamya, kabak, taze fasulye, roka gibi sebzeleri… İncir, fındık, böğürtlen, armut gibi meyveleri, pazarı her zaman renkli ve gösterişli kılıyor. Gıda sektörünün katkılı-hormonlu ürünlerine mahkum olmak istemeyen vatandaşlar, her zaman Galla Pazarı’na ilgi gösteriyor.


Tereyağı ve peynir gibi süt ürünleri de pazarda yer alıyor. Eskisi kadar olmasa da manda yoğurdu ve peyniri, pazarın farklılığını artırıyor. Büyük marketler yerine pazarın yolunu tutan Bartınlılar için en vazgeçilmez olay, pazarlık yapmak.


Kadınlar tezgah kurmak yerine küfeler ve plastik kaplarla ürünlerini pazara yerleştiriyor. Alış veriş sırasında Bartın şivesinin en sevimli haliyle üretici kadınlarla sohbet etmenin keyfi tarifsiz.

Geçmişte kimi yayın kuruluşlarında, Galla Pazarı’nın ruhunu anlayamayan gazetecilerin yayınlarına da yer verdi. Pazarda kadınların kızlarını gösterdikleri gibi çirkin yakıştırmalara imza atıldı.

Şehrimizde büyük öfke uyandıran yayınlar, sonraları bu ucuz traj oyunları yapanları utandırdı. Elbette her toplulukta Cumhuriyet yılları boyunca çapkın bakışlar, göz süzmeler bu pazarda da yaşandı. Lakin onlar, Anadolu kadar masum, toprak kadar sadakatin ötesine geçmedi.


Ulusal medya kadar uluslararası basın kuruluşları da zaman zaman Galla Pazarı’nda çekim yaptı. O kanallardan biri de Almanya ARTE Kanalı. Pazarda çektiği görüntüleri tüm Avrupa’ya taşıyarak Batı’nın şehrimizi tanımasına katkı sundu.


Galla Pazarı ressamlara da ilham kaynağı oldu. Bartın Sanal Müzesi’nin 1. Sanal Çalıştayı için pazarı konu edinen ressamlardan biri de Gülay Yüksel. Tuval yağlıboya çalışmasını 2016’da sosyal medya hesabından yayımladı.


Bartınlı fotoğraf sanatçısı Yıldırım İncealemdaroğlu da 1989’da Galla Pazarı röportajı ve resimleri ile dönemin önemli dergisi Tempo’da geniş şekilde yer aldı.


Gerek Yıldırım İncealemdaroğlu gerekse Bartınlı gazeteciler sık sık Bartın pazarını konu edindi. İşte 1960’lı yıllardan bu yana Galla Pazarı’ndan objektiflere yansıyanlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın Galla Pazarı 250 yaşında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir