Bartın’ın en büyük ilçesine ilk otomobil 1936’da geldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
bartinstar

İlçenin geçmişten günümüze uzanan köklü tarihinde günümüze ulaşan pek çok fotoğraf, Satı Lütfi Okçu tarafından “Tarihi İzlerin Peşinde Ulus” kitabında toplandı. Tarihin tozlu sayfalarından günümüze ulaşan fotoğraflar arasında en dikkat çekici olanlar, dönemin arabaları…

74MEDYA/TARİH/PAFLAGONYA

1944’te ilçe olan Ulus’un nüfusu 100 bini buluyor. Bu nüfusun yüzde 75’i il dışında. Ulus sınırları içinde yaşayan nüfus ise 23 bin 600 dolaylarında. Ancak yaşı 40’ın üzerindekilerin hatırlayabileceği Daimont, Wilis, Ford, Skoda, Chevrolet, Ştayer, Land Rover marka otomobiller, döneme damgasını vuran en önemli olaylardan. Örneğin 1936’da ilçeye ilk otomobil geldiğinde olay günlerce konuşulmuş. Ulus ve Köylerine Hizmet Derneği’nin kurucu başkanı Satı Lütfi Okçu’nun “Tarihi İzlerin Peşinde Ulus” kitabından yansıyan bazı bilgiler:

İLK OTOMOBİL 1936’DA GELDİ, BAYRAM HAVASI ESTİ

Mustafa Ulus anlatıyor: Ulus’a ilk motorlu araç, 1936 yılında Atatürk’ün sağlığında geldi. Bölgenin milletvekilleri iki özel binek araba ile Aşağı Mezgeller düzünde çetin cevizin dibinde durdu. O zamanlar çocuktum ancak bizi Atatürk gönderdi dediklerini hatırlıyorum. Beldeye iki otomobilin gelmesi günlerce konuşulmuş, çocukların oyunlarına girmiş, nahiyedeki çocuklar arasında bayram havası estirmişti. Öğretmenlerimiz sınıfta otomobil hakkında ders vermiş sorduğumuz soruları yanıtlamıştı. En çok o arabanın kendi kendine nasıl yürüdüğünü merak ediyorduk…

1937’LERDE ULUS-BARTIN ULAŞIMI BÖYLE SAĞLANIYOR

bartinstar
Ulus ve Bartın arasındaki ulaşım ve 1937 ile 1938 yıllarında öküz arabaları ile sağlanıyor.

İŞTE ULUS’UN T 01 PLAKALI İLK RESMİ TOPLU ULAŞIM ARACI

Ulus Belediye Otobüsü… 45 yolcu taşıyan Şoför Nuri Tok. Emniyet Otobüsü, ULUS T 01 plakalı. Mehmet Ulus’un (Ak Mehmet) oğlu Hilmi Ulus ve Ulus Belediye Başkanlarından Dr. Ali Demirer’in kız kardeşi Aliye Ulus’un 1957 yılı yaz ayında düğününe ait “Düğün Alayı” fotoğrafı. Otobüsün önünde ki çocuk Ulus Malmüdürü’nün kızı Nazan Güner.

ULUS TAŞIMACILIĞINDA DÖNÜM NOKTALARI

Diamont marka Mehmet Ali Açıkgöz ve Cevdet Ulus’un ortak olarak aldıkları otobüs. 1962 yılında Ulus eşraflarından Süheyl Okcu’nun düğününde görülüyor.

Ulus’a ilk Ford marka otobüsü, ilk Belediye Başkanı Ziya Akıncı getirdi. Şoförlüğünü Gürgen Cami Köyünden Gön Hakkı yapmıştı. Kısa bir müddet sonra Belediye Başkanı Ziya Akıncı’nın vefatının ardından otobüs satıldı. Devamında Belediye bir adet Ştayer marka otobüs alarak Ulus- Bartın hattına koydu. Otobüs her sabah Ulus’tan kalkar, ertesi gün Ulus’a geri dönerdi.

DEMOKRAT PARTİLİ VEKİL HÜSEYİN ULUS’UN MERCEDES’İ…

Yıl 1961. Demokrat Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Ulus’un Mercedes’i. İlk eşi Hatice hanım (Öğretmen) Ahmet Okcu ve Osman Ulus birlikte Ulus’a gelişlerinde çekilmiş. 1953’te mebus seçilen Hüseyin Ulus, 1957 seçimlerinde de 11 bin 117 oyla DP Milletvekili seçilmiş. 1960 ihtilali sonrası Yassıada’da yargılanıp beraat etmişti. 2005 yılında vefat etti.

TOPLU SEFERLER 1940’TAN SONRA BAŞLADI…

Ulus Belediye Otobüsü ve otobüs şoförü Nuri Tok. Pazartesi ve Cuma hafta içi günlerde Bartın Devrek-Zonguldak seferleri yapılıyor. Karabük ve Safranbolu’ya ise Cumartesi ve Pazar günleri yolcular “ULUS T 9” plakalı araçla taşınıyor. Ömer Ozan, 1940 yılı öncesini şöyle anlatıyor: Ulus dışında okuyan öğrenciler Bartın’a kadar yürüyerek giderlerdi. Tek ulaşım aracı da Postacı Emin’in at arabası, pahalı olduğu için kendi yağında kavrulan halk bu parayı veremezdi…

1966… SKODA YOLCU TAKSİ 500 LİRAYA SATIN ALINDI

Mehmet Ali Açıkgöz’e ait Hüsnü Ulus’tan alınmış olan Skoda marka steyşın taksi. Yolcu taşımacılığı yapılan taksi 500 liraya alınmış. 8 kişilik yolcu taşıyabiliyor, benzinli ve önden çekişli Çekoslovak üretimi. Fotoğraf eylül 1966 yılında çekilmiştir. Aracın yanında Osman Ozan görülüyor.

İSTANBUL’A OTOBÜSLE YOLCU TAŞIMACILIĞI

Kenan Gençtürk’e ait Mercedes yolcu otobüsü. Küçük çocuk Orhan Karagül. İstanbul, Karabük ve Bartın hattında çalışan 67 AD 419 plakalı otobüs. 1968 yılı.

OTOBÜSLER ARASI REKABET 1960’DA BAŞLADI

Yıl: 1969. Hasan Gür, Halit Ulus ve Hasan Karagül birlikteler. Halit Ulus Karagüllerin otobüsü ile İstanbul’da Üniversitede okuduğu döneme ait birlikte çektirdikleri fotoğrafları.

Mehmet Ali Açıkgöz anlatıyor: Belediye 1960 yılında bir Chorelet pikap ve bir Ştayer otobüs alarak Ulus- İstanbul arasında çalışmaya başladı. İyide para kazanıyorlardı. Bunu görerek ben de heveslendim ama bu işi tek başıma başarmam imkansızdı. Aklıma Cevdet Ulus geldi. Ortaklıkta anlaştık. Gösterişine, büyüklüğüne ve fazla yolcu almasına aldanarak Diamond marka bir otobüste karar kıldım. İstanbul-Ulus hattına belediyeye karşı fiyat kırarak girdik. Ancak otobüs umduğumuz gibi çıkmadı, sık sık arızalandı. Tamir masraflarına yetişemeyince sattık. Bedava çalıştığımız yetmiyormuş gibi sermayemizi de kaybettik.  

CİPLER UZUN SÜRE POPÜLER OLDU

1968… Ulukaya Kanyonu ve Şelalesi. Şoför Hasan Gür’ün cipi, Tarım Müdürlüğü memuru Hüseyin Bey ile birlikte. 67 AE 481 plakalı cipler popüler. 1970 yıllarda Ulus- Bartın Ulus- Karabük arasında minibüsler ile yolcu taşımacılığı başladı.

KÖYLERE ULAŞIM CİPLERLE SAĞLANMAYA BAŞLANDI

Yıl: 1975 Sıhhıye Kemal’den alınan Osman Işık’ın çalıştığı Wıllys cip. Ulus Kaldırım Mahallesi Cumhuriyet Alanı “Cip Durağı”. Hasan Gür cip bekleme alanında köylere yolcu taşımak için bekliyor. Solda Eldeş Köyünden Elmas‘ın oğlu Şevki Cünük. Ortada Mustafa Açıkgöz ve Hasan Gür.

ORMAN ÜRÜNLERİ, ENTER KAMYONLARLA SAĞLANIYOR

Yıl:1976. Kürdoğlu’nun Enter kamyonu, hemen yanındaki eski bina Kürdoğlu’nun “Hanı”. Orman ürünleri bu kamyonlarla sağlanıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın’ın en büyük ilçesine ilk otomobil 1936’da geldi
bartinstar bartinstar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir