Büyük tartışmalar eşliğinde Bartın’ın Yalı boyunda su taşkınlarına karşı yapılan cam duvara yapılacak peyzaj, şimdiden tartışılıyor.
Beton duvar, pek çok kesimin hoşuna gitmese de krizi fırsata çevirmek mümkün. Tartışılan önerilerden biri; grafiti. Yani sokak sanatı ile duvarlara yeni bir kimlik kazandırmak. Öneri sürpriz bir isimden geldi.
Grafiti ile Yalı boyu, yeni ve heyecan verici bir kimliğe bürünebilir mi? Avrupa’nın pek çok şehri, 90’lı yıllardan sonra yükselen duvar resimleri ile fark yaratmayı başarmış.
BARTINSTAR/YAŞAM
Grafiti. Şöyle tarif ediliyor: Yeni çoğunlukla kamusal bir alanda yer alan bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimler.
Konuyu Bartın’da da gündeme getiren, halk dilinde Cam Daraba olarak bilinen Yalı boyuna yapılan taşkın koruma bariyeri.
Bir kısmı cam olan bariyerin duvar kısmı, kot farkı nedeniyle Yalı Emekliler Evi ve Orduyeri Köprüsü bölümünde rahatsız edici şekilde yükseliyor.
Yoğun tartışmalar eşliğinde tamamlanma aşamasına gelen projede duvara peyzaj yapılarak olumsuz görüntünün önüne geçilebileceği belirtiliyor.
Bu konuda ilginç fikirler var. O önerilerden biri, Bartın’ın entelektüel mühendislerden Faruk Narin’den geldi.
Geçmişte devlet bürokrasisi ve DSİ gibi kurumlar, ulusal ve uluslararası firmalara danışmanlık yapan, Bartınspor’un eski başkanlarından Faruk Faruk Narin, bu öneriyi kendisini evinde ziyaret eden Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’a da iletti.
Öneri şu; ulusal ya da uluslararası bir yarışma ile yapılacak duvar resimleri, Bartın’ın en gözde bölgesini eskisinden de daha çekici bir görselliğe büründürebilir. Yalı boyu, o resimleri görmek isteyenlerin çekim merkezi olabilir…
Öneri tartışılmaya değer. Çünkü özellikle 1990’lı yıllardan sonra yükselişe geçen sokak sanatı, pek çok Batı şehrinde başarıyla uygulanarak farkındalık oluşturmayı başarmış.
Sokak resimleri ile öne çıkan şehirler arasında Almanya’nın Berlin, Fransa’nın Lyon, Ukrayna’nın Kiev, İngiltere’nin Londra, Arjanti’nin baş şehri Buenos Aires gösterilse de…
En iyi örnekler arasında Fransa’nın Montpellier şehri öne çıkıyor. 290 bin nüfuslu bu şehrin duvarları, binaları hatta yolları, ünlü-ünsüz sokak resmi sanatçılarının resimleri ile dolu. Ve şehir bu sayede tanınırlığını artırmış.
İngiliz yazar Carla H. Krueger, grafitiyi şöyle tarif ediyor: “Bazı insanların grafitinin bencillik, barbarlık ve vandalizmden ibaret oluğunu düşünmelerine çok gülüyorum. Üzerine düşünülmüş sokak sanatı tıpkı başarılı bir kurgu gibidir – hepimizin adına konuşur, hepimiz görelim diye…”
Duvar çizimlerinde kimi zaman doğa ve insan tasvir edilirken bazen de ülkelerin kimi değerlerini yansıtan figürleri ölümsüzleştiriyor. İşte dünyanın çeşitli ülkelerinden çeşitli grafiti örnekleri: