1. Haberler
  2. BARTIN
  3. Halk otobüsleri ihalesinde kaos: Vatandaşa yansımasın!

Halk otobüsleri ihalesinde kaos: Vatandaşa yansımasın!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bartın Belediyesi özel halk otobüsleri ihalesinin süresiz yapılmasına ilişkin ortaya çıkan hukuki süreç, yeni ihale ve yeni mahkeme kararlarıyla çıkmaza girdi. Zonguldak Bölge İdare, yeni ihaleyi de hukuka aykırı buldu.

Davacı taraf, belediyeye hukuka aykırı faaliyetlerin durdurulması için ihtar çekti. Aksi takdirde savcılık, Sayıştay ve İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacağını iletti. Peki şimdi ne olacak? Hepsi haberimizin içinde…

BARTINSTAR/GÜNDEM

Bartın Belediyesi’nin özel halk otobüsleri ihaleleri, herkesi yakından ilgilendiren karmaşık bir hukuk savaşına dönüştü. Konu teknik olunca, önce en başından ele almak gerekiyor:

1-SÜRESİZ İHALELER İPTAL EDİLMİŞTİ

Bartın’da toplu taşıma hatlarının on yıldan uzun süreyle kiraya verilmesi, geçen yıl davalık oldu. Davacı S.S.Esenyurt Minibüsleri Kooparatifi Başkanı Ali Öztürk’un açtığı davada Zonguldak İdare Mahkemesi, “Toplu taşıma hatlarının on yıldan uzun süreyle kiraya verilmesi mümkün değildir. 10 yıl geçmesine rağmen ihale yapılmadan çalışmaya devam edildiği anlaşılıyor. Bu durum hukuka aykırı” kararı verdi.

2-BELEDİYE YENİ İHALE YAPTI, ŞARTNAME ÇOK TARTIŞILDI

Bartın Belediyesi, mahkeme kararı ardından Kasım 2020’de hem konuyu İstinaf Kahkemesi’ne taşıyarak itiraz etti hem yeni ihaleye çıktı. İhale şartnamesi, ilk günden tartışılıyordu. Söz konusu ihale, 24 Aralık 2020’de yapıldı. 30 Araçlık özel halk otobüsünün yıllık ruhsatlandırma yöntemi ile toplam 10 yıl süreli 9000 bilet muhammen bedel ve açık teklif usulüyle ihalesi yapıldı.

3-İDARE MAHKEMESİ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALDI

Davacı taraf, o ihaleden bir gün önce yeniden Zonguldak İdare’nin yolunu tuttu. İhalenin hukuka aykırı olduğunu, zira ihale görünümü altında ihale konusu işin belli kişilere verilmek istenildiği, ihaleye katılacaklarda kısıtlama yoluna gidildiği, bu durumun rekabet ortamını zedelediği, geçici ve kesin teminatın yatırılmasıyla ilgili tutarsızlıkların mevcut olduğu, ihale evraklarında yer alan birçok hususun “açıklık ve belirlilik” ilkelerine aykırılık teşkil ettiği iddialarıyla ihalenin iptalini ve yürütmenin durdurulması talep edildi.

4-KARAR KESİN VE İTİRAZA KAPALI OLMAK ÜZERE OYBİRLİĞİ İLE…

Mahkeme, yapılan itirazları yerinde buldu. 13 Ocak 2021 tarihli kararın son paragrafında özetle şu ifadelere yer verildi: “Açıkça hukuka ve mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılan dava konusu işlemlerin devamında ihale sözleşmesi yapılıp ihaleyi kazanan yüklenici tarafından ihale şartlarında belirtilen hususlar yerine getirilmeye başlanacağından dava konusu işlemlerin uygulanması hâlinde telâfisi güç veya imkânsız zararlar meydana gelebileceği açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kesin ve itiraz yolu kapalı olmak üzere oybirliğiyle karar verildi…”

5-DAVACI İHTAR ÇEKTİ: TAŞIMA FAALİYETLERİ DURDURULMAZSA…

Davacı Ali Öztürk, vakit kaybetmeden Belediye Başkanlığı’na şu dilekçeyi gönderdi: “…ihale ile yapılan sözleşmelerin iptalini, bu araçların hukuka aykırı olarak sürdürdükleri faaliyetlerin engellenmesini talep etmekteyiz. Aksi Takdirde; haksız ve hukuka aykırı olarak oluşturduğunuz durumu İdari Yargıda dava konusu edeceğimizi, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde görevinizi kötüye kullanmanız sebebi ve kamuyu hukuka aykırı olarak zarara uğratmaya devam etmeniz sebebi ile hakkınızda suç duyurusunda bulunacağımız, Sayıştay nezdinde inceleme başlatılması istemi ile şikayette bulunacağımızı, İçişleri Bakanlığı nezdinde işlemde bulunmamakta direten tüm görevliler hakkında soruşturma yapılması talebinde bulunacağımızı…”

BENZER DURUM TAKSİ PLAKALARI VE TAŞINMAZLARDA DA YAŞANIYOR

Peki şimdi ne olacak? Belediye’nin bu kararı da istinaf mahkemesine taşıyarak itiraz etmesi bekleniyor. Öte yandan son mahkeme kararının en geç 1 ay içinde uygulanması isteniyor. Yani 13 Şubat’ta halk otobüsleri kontak kapatabilir. Bu durumda şehir içi toplu ulaşım duracak. Fatura vatandaşa çıkmış olacak.

SAYIŞTAY RAPORLARINA YANSIMIŞTI

Süresiz ihalelerle ilgili sorunlar, Sayıştay raporlarına da yansımıştı. Aynı sorun taksi plakaları ve belediye taşınmazlarının satışı ve kiralanması konusunda da yaşanıyor. Sayıştay, bu konuların düzeltilmesi için açıkça belediyeyi uyarıyor. Yeni düzenleme yapılsa bile Sayıştay idari yaptırımlarda bulunabilir.

takipçi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hasta
Hasta
Halk otobüsleri ihalesinde kaos: Vatandaşa yansımasın!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir