CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, pırlanta, elmas ve inci gibi lüks tüketim maddelerinden ÖTV alınması maddesinin torba yasadan çıkarılmasına sert tepki gösterdi. Bankoğlu “İnsanlar doğalgaz faturasını ödeyemezken, pırlanta baronlarına kalkan olanlar kimin vekilidir” dedi.
TBMM’de görüşülen torba yasadan, mücevherat grubundaki lüks ürünlere vergi getirilmesi maddesinin çıkarılması üzerine bir açıklama yapan CHP’li Bankoğlu, hükümetin ekonomik tercihlerini sert bir dille eleştirdi. Ekonomik krizin yükünün dar gelirli vatandaşın sırtına bindirildiğini vurgulayan Bankoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye bugün, tarihin en ağır ekonomik buhranlarından birini yaşarken; mutfaktaki yangın her gün biraz daha büyürken, iktidarın önceliklerinin halktan ne kadar kopuk olduğunu bir kez daha ibretle izliyoruz. Asgari ücretli, emekli, dar gelirlinin durumu ortadayken, maaşlar daha cebe girmeden erirken AKP milletvekilleriyle gece yarısı operasyonlarıyla halkın değil, bir avuç imtiyazlı zümrenin çıkarını korumak için seferber olmuştur. Torba yasadan pırlanta, elmas ve inci gibi lüks tüketim maddelerinden ÖTV alınması maddesinin son anda çıkarılması, bu iktidarın sınıfsal bir tercihidir.”
SİZİN DERDİNİZ MÜCEVHER İTHALATÇILARININ KÂR MARJI MIDIR?
“Bartın’da esnafımız siftah yapmadan dükkan kapatırken, emekli 20 bin lira ile hayatta kalma mucizesi sergilerken, AKP iktidarı kendi Bartın Milletvekili’nin de imzasıyla çıkıp pırlantadaki vergiyi kaldırmakla neredeyse övünüyor. Soruyorum: Sizin derdiniz mücevher ithalatçılarının kâr marjı mıdır? Aynı hafta doğalgaza ve elektriğe yine zam getirdiler. Asgari ücret daha cebe girmeden erimiş, pul olmuş. Ama iğneden ipliğe her şeye vergi yağdıranlar, akaryakıta her gece zam bindirenler; sıra pırlantaya gelince nedense vergi yükünden bahsetmeye başlıyorlar. Bugün en temel gıdadan bile vergi alanlar, daha geçtiğimiz hafta ekmeğe dahi zam yapanlar, bebek bezinden %20 KDV alanlar, pırlantayı ‘stratejik ürün’ muamelesine tabi tutuyor. Bu sadece bir ekonomi politikası değil, bu halka karşı işlenmiş bir gelir adaleti suçudur.”
“Halkın ekmeği için değil, bir avuç zenginin lüksü için siyaset yapanlar bilsin ki: Halkın sofrasından çalıp lüks tüketimin önünü açan bu çarpık sistemin sonuna geldik. Bartınlı madencinin, tarladaki üreticinin, atanamayan öğretmenin ve açlık sınırı altında yaşam mücadelesi veren milyonların sesi olmaya devam edeceğiz.”
