Bartın Limanı 7/24 çalışmaya başladı, yine de gemiler kuyrukta

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bartın’da son günlerde herkesin merak ettiği konu, Boğaz’daki Bartın Limanı’na girmek için İnkumu açıklarında oluşan gemi kuyruğu. Görmeye alışık olmadığımız bu trafik neden oluştu, o gemiler acaba denizi kirletiyor mu? Hepsinin cevabı haberimizde…

74MEDYA/EKONOMİ/ÇEVRE

Bartın Limanı’na son 10 günde 40 gemi giriş yaptı. Binlerce grostonluk gemiler de İnkumu açıklarında limana girebilmek için kuyruk oluşturuyor. 74medya son dönemde oluşan o trafiği merak etti, şu bilgilere ulaştı: Liman 450 metre uzunluğunda. Normal tonajlı 4 gemi aynı anda limanda yük boşaltıp yükleyebiliyor. 150 metreden büyük bir gemi limana girdiğinde bu sayı 3’e iniyor. Çünkü limanın büyüklüğü artan talebi karşılamıyor.

YOĞUNLUK NEDENİYLE KARABÜKLÜ İKİ FİRMA ZONGULDAK’LA ANLAŞTI

Trafiğin artmasında Mescier Demir Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş.’nin 3 ay önce hurda-hammadde tedariğine başlaması ve Sanko Çimento’nun üretim artışının katkısı büyük. Mescier, üç aydır yarım kapasite çalışmasına rağmen liman trafiğinin artmasında etkili olmuş. Örneğin limanda 24 saat esasına dayalı yükleme faaliyetini sadece Sanko Çimento yapıyordu. Trafik artınca tüm firmalar için 7/24 uygulamasına geçilmiş. Buna rağmen yoğunluk nedeniyle Karabük’ten büyük hacimli 2 firma, Bartın’dan çekilerek Zonguldak Limanı’na kaydolmuş.

İşte İnkumu açıklarında görülen gemi kuyruğu…

MESCİER İTALYA VE LİBYA’DAN BİLE HURDA GETİRİYOR

Bartın Limanı geçen yıl 1 milyon 300 bin ton kapasiteye ulaşmış. Trafiğin artmasıyla bu rakamın 2020’de 2.5 milyon tona ulaşması bekleniyor. Limandan daha çok demir çelik ve çimento ihracatı yapılıyor. Bunun yanı sıra boyadan çocuk bezine, çinkodan alçıya pek çok muhtelif ürünlerin de ihracatı gerçekleşiyor.

Bartın’ın en büyük sanayi kuruluşu Mescier Demir Çelik Sanayi A.Ş., Rusya’dan Ukrayna’ya hurda getiriyor. Hatta Libya ve İtalya’dan bile Bartın’a hurda tedariki sağlandığını öğreniyoruz. Büyük ark ocağı kuran firma, kütük demir üretip iç ve dış piyasaya satıyor. Türkiye’nin en büyüklerinden olan firma tam kapasiteye geçtiğinde 24 saatte 3 bin ton üretim kapasitesine ulaşabilecek.

GEMİLER DENİZİ KİRLETİYOR MU? SORUNUN CEVABI EMEKLİ KAPTAN’DAN…

Bu durumda herkesin merak ettiği ve sorguladığı bir soru var: Yaz geldi, deniz sezonu açıldı. Bunca büyük gemi denizi kirletir mi? Bize aktarılan bilgilere göre limanda denetimler yeterli. Ya denize bırakılan sintine atığı! Yani kirli-yağlı paslı atıklar. Emekli deniz astsubay Ümit Gülden, sosyal medyada konuyla ilgili sorulara şöyle yanıt veriyor: “Ölçüm, denetim yapılıyor. Yanlış bildirim yapılamaz. Uydu üzerinden izleme yapılıyor. Cezalar da sembolik değil. Gemiyi alırlar elinden. O yüzden İnkumu’nda gemi kaynaklı bir kirlilik zor. İnkumu’nu ırmak kirletiyor, ırmağı da insanlar…”

LİMANI BÜYÜTMEK MÜMKÜN MÜ? O SORUNUN DA YANITI VAR

Peki limandaki yoğun trafiği azaltmak için neler yapılabilir? Onun da yanıtı var. Örneğin tek taraflı kullanılabilen ırmağın diğer kıyısına ufak gemilerin yanaşabilmesi için rıhtım yapılabilir. Ya da liman Bartın istikametine 80-90 metre kadar uzatabilir. Bunun için de yatırım gerekiyor. “Filyos Projesi soruna çare olur mu?” sorusuna arıyoruz. Şu yanıtı alıyoruz: “Pek olmaz. Zira bu işletmeler burada olduğu sürece Bartın Limanı’nda hareketlilik hep olacak…”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın Limanı 7/24 çalışmaya başladı, yine de gemiler kuyrukta

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir