Bartın Platformu’ndan Hattat’a karşı 3 girişim

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avukatlar; EPDK’ya, TTK’ya ve Çevre Bakanlığı’na sunulmak üzere 3 dilekçe hazırladı: Hattat Holding’in enerji üretim lisansı uzatılmamalı. Rödövans sözleşmesi iptal edilmeli. 6 kez iptal edilen ÇED süreci sonlandırılmalı.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü, Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şubesi’nin düzenlediği etkinliklerle kutlandı. Sabah saatlerinde TTK Amasra işletmesinde maden şehitleri için Kur’an okundu, dualar edildi. Etkinliğe maden emekçileri, sendikacılar, STK temsilcileri katıldı. Daha sonra sendikanın Amasra Şubesi’nde Hattat Holding tarafından kurulmak istenen termik santral nedeniyle bölgenin yaşadığı mağduriyetin artık son bulması çağrısı yapıldı.

ERTAN KAYA: ŞİRKETİN OYALAMA TAKTİKLERİNDEN BIKTIK

Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, maden şehrinde 2005’ten bu yana kanayan yaraya dikkat çekti. Yer altında yatan cevhere işaret eden Kaya, işsizlik sorununa değindi, 15 yıldır süren şirketin oyalama taktiklerini anlattı. Özel şirketin, 2005’te aldığı üretim lisansına rağmen bir kilo kömür üretmediğini anlatan Ertan Kaya, bu madenlerin devlet eliyle daha güvenli şekilde çıkartılması gerektiğini vurguladı. Özel şirketteki çalışan sayısının 160’lara düştüğünü söyledi. Sorunu çözmek için herkesin kapısını çaldıklarını söyleyen Kaya, “Ama muzdarip olan hep biz olduk. Ne yazık ki Bartınlılar, Türkiye’nin diğer maden bölgelerine göç ediyor” ifadelerini kullandı.

CEMAL AKIN: BU ŞİRKETİN BAŞKA HESAPLARLA BURADA KALMASINI İSTEMİYORUZ

Bartın Platformu Sözcüsü Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, “Bu bölgede zengin maden yataklarımız bolca var. 600 milyon ton bilinen rezervi olan bir sahadan bahsediyoruz. Bunu teknik ekipler söylüyor. Ancak şu ana itibarı ile B sahamızı bilmememize imkan yok. Şirket 11 bin kişi istihdam edeceğim diye başlamışken bu gün çalışan sayısı 160’lara kadar düşmüştür. Yetkililer ifade etmiştir, çıkar kömürünü Eren Holdinge ver. Bizde onu söyledik. Hele bir kömürü görelim dedik. Kömür nerede. Ancak çıkaran yok. Başka hesaplar içinde olup da burada kalmalarını arzu etmiyoruz. 15 yıl geçmiş, hala kredi peşinde koşuyorlar. Geçtik bunları artık. Bartın’daki yer altı kaynaklarımızın çıkartılmasını istiyoruz. Bu kaynaklar bizim zenginliğimiz. İnsanımızın, şehrimizin zenginliği. Bu kaynakların çıkartılması için devletin B sahasına el konması gerekiyor. Özel sektör de çıkartabilir ama çıkartmıyor. Maden bizim geleceğimizdir.

RECAİ ÇAKIR: KİRALAMA YÖNTEMİNDEN VAZGEÇİLMELİ

Bartın Platformu’nun diğer sözcüsü Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ise şu çağrıyı yaptı: “Bu kentin geleceği tarımdır, turizmdir ve yeraltı madenlerimizin çıkartılmasındadır. Amasra’da insanların göç etmesine neden olan hatadan dönülmelidir. Madenin başkenti Zonguldak bölgesinde, kömür rezervi en yüksek bölgesinden şu çağrıyı yapıyoruz. Devlet artık B sahasını kiraya vererek istihdam daralmasına neden olan bu politikadan vazgeçmeli, TTK eliyle madenci kardeşlerimizi koruyacak kurallarla kömürünü üretmelidir.”

Bartın Platformu avukatlarının, yeniden ÇED süreci başlatan Hattat Holding’e karşı 3 belge hazırladığı bilgisi verilen toplantıda bu belgeler şöyle açıklandı:

  • 11 kasım 2019 tarihinde dolan termik santralin enerji üretim lisansı doldu. Artık süre uzatılmamalı EPDK’ya dilekçe vereceğiz.
  • Rödövans hazırlık süresi Mayıs 2019’da doldu. TTK’ya 380 dilekçe ile başvurulacak. Hazırlık sürecinde bu şirket gerekeni yapmamıştır. Artık bu rödövans sözleşmesini iptal edilmeli.
  • Çevre Bakanlğı’na: 6 kez iptal edilen termik santral ÇED’inin tekrar başvurusu yapıldı. Bu süreç artık sonlandırılmalı.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın Platformu’ndan Hattat’a karşı 3 girişim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir