Son 10 yılda yapılan yatırımları sıralayan Yılmaz Tunç, arıza ve onarımlardaki gecekmenin nedenlerini sıraladı, “Yüksek enerji nakil hatları inşası sırasında 43 bin ağaç kesiliyor diyerek gösteri yapanlar sıcak şöminelerin başından yorum yapıyor” dedi.
BARTINSTAR/GÜNDEM
Ocak ve Şubat ayının ikinci haftasında Bartın’da etkili olan kar yağışı nedeniyle bir haftayı aşan elektrik kesintileri büyük tepkiye neden olmuştu. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da konuyu TBMM’ye taşımış, iktidarı eleştirmişti. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, o eleştirilere günler sonra yanıt verdi. Bartın’a son 10 yılda Bedaş’ın elektrik hatları için 225 milyon TL. TEİAŞ’ın ise son 6 yılda trafo merkezleri ve yüksek enerji nakil hatları için 1 Milyar 516 milyon 623 bin TL olmak üzere Bartın’a toplam 1 Milyar 741 Milyon TL. enerji yatırımı yaptıklarını açıkladı.
YENİ YAPILACAK NAKİL HATLARI İÇİN ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI ÇIKTI
2011’den buyana son 10 yılda BEDAŞ’ın yatırım tutarının 225 milyon TL olduğunu belirten Tunç, Bartın’da 2011- 2021 arası dikilen toplam direk sayısının 25.000 adet olduğunu iktidarları döneminde 160 köyün enerji nakil hattının yenilendiğini söyledi.
Tunç, 2011’den buyana son 10 yılda yenilenen alçak ve yüksek gerilim enerji nakil hattının toplam uzunluğunun 950 km olduğunu, 2021-2025 arası projesi hazırlanacak enerji nakil hattı uzunluğunun ise 500 km olduğunu yeni yapılacak hatlar için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırma yetkisi alınacağını bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.
TEİAŞ’IN SON 6 YILDA YATIRIM TUTARI 1.5 MİLYON TL’Yİ GEÇTİ
Yılmaz Tunç, son 6 yılda 2 adet Trafo Merkezi ve 119 km iletim hattı için 259 milyon 333 bin 754 TL., devam eden yatırım tutarı 673 milyon 789 bin TL, 2021 yılı yatırım programında ihale hazırlığı yapılan yatırım tutarı 583 milyon 500 bin TL… Toplamda 5 trafo merkezi 337 km. iletim hattı için 1 Milyar 516 milyon 623 bin TL yatırımı Bartın’a kazandırdıklarını söyledi.
AŞIRI BUZLANMA VE DEVRİLEN AĞAÇLAR! EVET GECİKMELER YAŞANDI
Şubat ayı başında yağan yoğun kar yağışının enerji nakil hatlarında büyük hasara yol açtığını belirten Milletvekili Tunç, “Onarımlarda yaşanan güçlüklerin, arazi şartları, sulu kar ve don yapması nedeniyle elektrik tellerinde oluşan ağır buz yükünü taşıyamaması ve ormandan geçen hatlarda ağaçların devrilmeleri nedeniyle zorlu şartlarda, çevre illerden takviye ekiplerin katılımı ile 300’den fazla çalışanla ve ilave araç gereçlerle arızalara müdahale edilmesine rağmen arızaların giderilmesinde gecikmeler yaşandı” dedi.
YAŞANAN KESİNTİLER BARTIN’IN BUZ YÜKÜ PLANLAMASINI DEĞİŞTİRDİ
Bundan sonra bu şekilde bir felaketle karşılaşıldığında bu tür arızaların yaşanmaması ve enerji kesintilerinde uzun süren gecikmelerin yaşanmaması için Enerji Bakanlığı ve ilgili kurumlarla görüşmelerin yapıldığını belirten Milletvekili Tunç, Türkiye de enerji hatlarının TEDAŞ’ın belirlediği buz yükü bölgelerine göre tesis edilmekte olduğunu, buz yükü bölgelerinin enerji hattı üzerinde birikebilecek kar miktarı ve ağırlığı dikkate alınarak belirlendiği bilgisini verdi.
ARTIK GÜNEYDOĞU İLLERİNDE UYGULANAN 3 VE 4. BÖLGE BUZ YÜKÜNE GÖRE YAPILACAK
Yılmaz Tunç, bu çerçevede Türkiye’nin dört buz yükü bölgesine ayrıldığını, Bartın’ın ikinci buz yükü bölgesinde yer aldığını, Bartın’dan daha fazla kar yağışı alan Doğu illerimizde dördüncü buz yükü bölgesine göre elektrik tesislerinin yapılmakta olduğunu, son bir ayda Bartın bölgesinde üçüncü ve dördüncü bölge buz yükü karakteristiğinin yaşanması nedeniyle hatlardaki iletken kopmalarının meydana geldiğini, yaşanan arızalar sonrası bu yıl ve sonraki yıllar için TEDAŞ rafından üçüncü ve dördüncü buz yüküne göre enerji nakil hattı yapılması kararının alındığını söyledi.
1980’DEN BU YANA YENİLENMİYOR İDDİALARI DOĞRU DEĞİL, HATLARIN YÜZDE 70’İ YENİLENDİ
Milletvekili Tunç açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Yatırım eksikliğinden kaynaklanan bir durum sözkonusu değildir, 380’lik indirici trafo merkezinin de içinde bulunduğu 1 Milyar 741 Milyon TL. tutarında Bartın’a enerji yatırımı yaptık. Enerji nakil hatlarının 80’li yıllardan bu yana yenilenmediği iddiaları doğru değil, şehir merkezlerinde hatların yeraltına alınması çalışmalarının yanı sıra 160 köyün hattını yeniledik, yüzde 70 yenilenen hatların bundan sonraki yıllarda ağır kış şartlarının yaşandığı doğu illerindeki buz yükü bölgesi kapsamında yenilenmesine karar verildi.”
43 BİN AĞAÇ KESİLİYOR DİYE GÖSTERİ YAPANLAR ŞÖMİNE BAŞINDA YORUM YAPIYOR
“Bartın-Zonguldak yüksek enerji nakil hatları inşası sırasında 43 bin ağaç kesiliyor diyerek gösteri yapanların bu gün kalkıp yapılan çalışmaları görmeden, zorlu şartlarda fedakarca çalışan emekçileri görmeden sıcak şöminelerin başından yorum yapmaları haksızlıktır.”