1. Haberler
  2. ÇEVRE
  3. Bartın’da yeni mücadelenin adı, ırmağa cam duvar projesi

Bartın’da yeni mücadelenin adı, ırmağa cam duvar projesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
  • Yapımı hızla devam eden Bartın Irmağı Islah Projesi’nin durdurulmasıyla ilgili eylemsel süreç başlıyor. Rıza Yalçınkaya’nın belediye başkanı seçilmesıyle yükselen itirazlar, organize mücadeleye dönüşüyor.
  • Eylemsel sürece ilişkin ilk ipuçlarını Mimarlar Odası Bartın Temsilcisi Selda Çelikyay verdi. 1 Mayıs’ın ana teması, bu proje olacak. Ankara TMOB Başkanı, dosyalarla Bartın’a gelip Rıza Yalçınkaya ile masaya oturacak. Sonuç alınamazsa dava süreci başlayacak.
  • Rıza Başkan, projeyle ilgili çelişkilere dikkat çekti. Kendisinden önceki belediye yönetimine baskı yapılarak protokol düzenlendiğini söyledi. Protokode; ihtilaf durumunda Çıldır mahkemelerinin tazminata karar vereceği maddesi olduğunu açıklayıp bunun hukuksuz olduğunu vurguladı.

BARTINSTAR/ÇEVRE

Güzelcehisar’a yapılan yürüyüş yolu, Amasra’ya yapılması planlanan termik santral. Bartın’da iktidar ile muhalefetin mücadele alanı olarak çeyrek asra damgasını vuran eylemsel sürece bir yenisi daha eklendi: Bartın Irmağı Islah Projesi kapsamında Yalı’ya yapılan cam duvar…

Bu kapsamda Bartın Mimarlar Odası öncülüğünde bazı STK’lar ile Bartın Belediye Başkanı, Yalı’daki Emekliler Evi önünde dün sabah basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasi için açıklamaya saatler kala gece yarısı birkaç basın kuruluşuna haber verildi.

xxx

MİMARLAR ODASI: ACELEYLE BULUŞMAMIZIN NEDENİ; PROJE DURMALI

Mimarlar Odası Bartın Temsilcisi Selda Çelikyay, Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, TSO Başkanı Halil Balık ile belediye meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda, uygulanmakta olan projeye ilişkin eylemsel dönemin ipuçları verildi.

İlk açıklamayı yapan Selda Çelikyay, en başından bu yana projeye müdahil olma, bilgi alma için çaba harcadıklarını hatta suç duyurusu yaptıklarını hatırlatarak bir “oldu-bitti” ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

Projedeki çelişkilere dikkat çekerek uygulamanın durdurulması ya da ara verilmesi gerektiğini vurgulayan Çelikyay, “Özellikle bu duvar uygulaması gerçekten bizi çok üzdü” diye konuştu.

Çelikyay, “En önemli üzüntümüz de proje anlayışındaki farkımız. Çünkü biz bir proje yapacağımız zaman önce bakarız; nerdeyiz, nereye yapıyoruz, ne özelliği var, neyin üstüne düşünmemiz gerekiyor, neyin önemi var, ihtiyaç nedir? Yani selin önlenmesi meselesiyle bu kadar üstümüze baskı kurup ırmağın tarihini yok sayan, önemsemeyen bir çalışmayı kesinlikle onaylamıyoruz. Bugün burada aceleyle buluşmamızın sebebi; bu uygulamanın durması gerekiyor, yeniden, yeni yerel yönetimlerle birlikte yeni baştan masaya yatırılıp yeni baştan değerlendirilip bu hassasiyetlerin dikkate alınıp devam edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kot farkı nedeniyle ortaya çıkan sorunlara dikkat çeken Selda Çelikyay, DSİ çalışmasının herhangi bir köyde, dere kenarında yapılan sıradan bir çalışma görünümünde olduğunu savunarak Bartın ırmağının çok daha özelini hak ettiğini ifade etti.

DAVA SÜRECİNE HAZIRLANIYORUZ

Projenin seçim döneminde hızlandırıldığını ifade eden Çelikyay, projeye Bartın halkının rızası olmadığını beyan etti. Şöyle devam etti: “Başkanın da desteğini alarak yerel yönetim-TMOB birleşenleri-DSİ yeniden masaya yatırılması gerektiğine inanıyoruz. Bugün akşam üstü TMOB üyeleri ile toplantımız var. Onlarla da birkaç eylem planı yapacağız. Çarşamba günü 1 Mayıs’ın ana temalarından biri Bartın ırmağını korumak. Cuma günü Ankara TMOB yönetim kurulu başkanı ve sekreteri, genel müdürlükten proje ve dökümanları alarak belediye başkanımızı ziyaret edecekler. O görüşmelerde de bir yol alamazsak dava sürecine de hazırlık içindeyiz. Hiçbir şekilde bunun böyle devam etmesi arzumuz değil.”

YALÇINKAYA: BU İNŞAATIN DURMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

En detaylı açıklamayı ise Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya yaptı. Belediye başkanı olur olmaz DSİ İl Müdürlüğüne yazı yazarak yönetim değişikliği olduğunu belirterek yeni başkana bilgi verilmesini istediği bilgisini paylaştı.

Bunun üzerine DSİ Müdürü ve müteahhit temsilcilerinin gelerek brifing verdiğini ancak sordukları bazı sorulara cevap veremediklerini belirten Yalçınkaya, “İl koordinasyon toplantısında Çin Seddi gibi duvarla örerek Bartın halkının nefes alabileceği yeri halkımız için yaşanamaz bir hale getiren bu projenin yanlışlarını görerek düzeltilmesini ve düzeltildikten sonra da inşai faaliyetlerin devam edebileceğini söyledik. Ama bizim ricalarımızın kabul görmedi. Bildiklerini okumaya devam ettiklerini gördük” dedi.

Rıza Yalnıçkaya şu mesajları verdi:

  • Bugün burada yapılan işlemlerin en azından devam etmemesi konusunda bir kez daha uyarıda bulunuyoruz. Yani gelin bu yanlıştan bir vazgeçin, birlikte oturalım bir değerlendirme yapalım.
  • Devletin yatırımı devam etsin, ama bu yatırımda eksiklikler varsa, hatalar varsa bu hatalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söylüyoruz.
  • DSİ, belediye sınırları içerisinde bir proje yapıyorsa, Bartın Belediyesi’ne proje ile başvurarak inşaat iznini alması gerekiyor. Ama bunların hiçbiri yapılmamış.
  • Bartın Belediyesi nitelikli doğal koruma alanı ile ilgili bir imar planı yapmış. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na göndermiş, oradaki doğal koruma kurulu da bu planı onaylamış. Onaylanan plan içerisinde ama bu inşaai faaliyet yok.

İHTİLAF OLURSA SORUNU ÇILDIR MAHKEMELERİ ÇÖZECEKMİŞ

  • Bu plan sonra Meclise gelerek Bartın Belediyesi ile DSİ Bölge Müdürlüğü, müteahhidi korumak amacıyla işbirliği protokolü yapılıyor. Bu protokolün gerçekleşmemesi halinde de Bartın Belediyesi’nin olabilecek gecikmeler nedeniyle müteahhide ödenecek tazminatlardan sorumlu olacağı, yani dayatma ile mecliste bu planın onayı ve protokol kabul ediliyor.
  • İşin ilginç tarafı da eğer bu anlamda bir anlaşmazlık olursa DSİ ile Bartın Belediyesi arasında müteahhidin zararına olan bir şeyde Çıldır Mahkemeleri bu kararı değerlendirecektir diyor. Bu Hukuka aykırı.
  • Çünkü inşai faaliyet burada sürüyor. Eğer burada bir yanlışlık varsa buranın mahkemeleri çözüm yolu olarak gösterilir. Çıldır niye gösterildi bunu da anlamakta zorlanıyorum.
  • Devlet şehrin ihtiyaçlarına göre yatırımını yapar. Ama bu çözüm yolu bir duvarla Bartın Irmağı’nın etrafının kapatılarak Bartın’ı sel taşkınlarından koruyacağız anlamında bir projenin olmaması lazım. En azından bizi bir dinleyin sesimizi duyun dedik ama duymuyorlar.
  • DSİ Bölge Müdürünün il koordinasyon Kurulu toplantısında söylediği sözü hatırlatmak istiyorum. ‘Gelin oturalım, sizin eleştirilerinizi masa başında çözelim, siz anlatın alternatif proje sunun, yapılabilecek ortak çalışma varsa birlikte yapalım’ dedi. Ama sözünde durmadı.
  • Bartın Belediyesi olarak, yönetim olarak meclis üyesi arkadaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte bir mücadele içerisinde olacağız. Bu bir siyasi parti meselesi değil.

BİZDEN ÖNCEKİ BELEDİYE YÖNETİMİNİ KORKUTMUŞLAR

  • Bir hilkat garibesi gibi Çin seddini andıran duvarlarla, bu canım güzelliklerin ortadan kaybolmasını hiçbir Bartınlı istemiyor. Termik santral olayında nasıl ki 15 yıl mücadele ettiysek bugün de aynı şekilde bu projeyle ilgili de hataları ve yanlışları söylemeye devam edeceğiz.
  • DSİ yetkilileri, Bartın’da yaşanan sel felaketlerinin bir daha yaşanmaması için yapılabilecek en iyi proje olduğunu söylediler. ‘Biz Bartın Irmağı’nın suyunu yükselteceğiz ve dolayısıyla denize dökümü kolay olacak’ diyorlar. Ama arka tarafta eksi 8’de, eksi 9’da ve eksi 10 kotlarında yapılan ve daha önce imar izni verilen evlerin de sular altında kalacağını düşünmüyorlar.
  • Bir eksikli de bizden önceki belediye yönetiminde olan arkadaşların bu neyin nesi demesi gerekir ama dememişler. Çünkü korkutmuşlar bir dayatma yapmışlar. Bak demişler sen bu protokolü geçirmezsen bütün tazminatı sizden alırız. Tazminatla ilgili bir sorun olduğunda da Çıldır’a göndeririz sizi demişler.

 

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hasta
Hasta
Bartın’da yeni mücadelenin adı, ırmağa cam duvar projesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir