Bartın’daki uygulama İtalyan üreticilere örnek oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dergi, İtalyan üreticilere şöyle yol gösterdi: Uygulanma ile organik madde miktarı artar, fiziksel ve mikrobiyolojik özellikleri iyileştirir, verim ve kalitede artışlar elde etmek mümkün.

BARTINSTAR/TARIM

Bartın Valiliği tarafından hazırlanan ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başarıyla uygulanan 74 Tarımsal Proje kapsamında yer alan “Fındık Zürufundan Organik Gübre Üretme” projesi, İtalyanlardan tam not aldı. İtalyanın fındık sektörüne en çok takip edilen haber sitesinde, Bartın Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başarılı çalışması haber yapılarak örnek gösterildi.

‘Türkiye’de toprak verimliliğini artırma teknikleri” başlığı kullanılan haberde Tarım İl Müdürlüğü’nün üreticilere verdiği eğitimlere değinildi. Özetle şu ifadelere yer verildi:

Bir süredir Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, ulusal fındık sektörünün verimliliğini artırmak, çevreyi korumak ve işyerinde güvenliği sağlamak için bir dizi girişimde bulunuyor. Özellikle çiftçilere yönelik mesleki eğitim faaliyetleri kurslar, tarla gösterileri ve model fındık bahçelerinin kurulmasına yoğunlaşılmış.

Karadeniz bölgesinde bir şehir olan Bartın’da Mühendis Cengiz Bostancı, meslektaşları ile fidan dikim, budama, bitki sağlığını koruma, fındığın nem içeriğinin kontrolü gibi yeni yöntemler konusunda eğitim aldı; hasat sonrası ve bitki beslenmesi.

Bu son konu ile ilgili olarak, o ülkenin birçok korilik bölgesi gibi organik maddenin giderek azalmasıyla karakterize edilen alanlar için özellikle ilginç olan bir organik gübreleme yönteminin yaygınlaştırılması için bir projeye işaret etti.

Fındık işleme atıkları, otsu maddeler ve budama artıkları ile % 46 azot üre ilave edilen komposttur. Bunlar çoğunlukla yol kenarında yakılan veya terk edilen ve bunun yerine yararlı bir biyolojik gübre haline gelen organik maddelerdir. Bin metrekarelik fındıktan 20-25 kilo bu komposttan elde etmek mümkün.

Olgunlaşma süreleri kendiliğinden meydana gelirse oldukça uzundur, ancak mikrobiyal enzimlerin eklenmesiyle hızlandırılabilir.

Olgunlaştıktan sonra kompost, yerdeki dalların izdüşümüne uygun olarak yere dağıtılır. Uygulanması ile organik madde miktarı artar, fiziksel ve mikrobiyolojik özellikleri iyileştirir, verim ve kalitede artışlar elde etmek mümkündür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın’daki uygulama İtalyan üreticilere örnek oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir