Taş ocağı eylemi: Bartın’ın dibine dinamit koyacaklar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bartın’ın hemen kıyısında 6 taş ve kalker ocağı dinamitle üretim yapıyor. Şimdi bu üretimi 4 katına çıkartacak 4 yeni ocak için ÇED süreci başlatılınca çevreciler ayaklandı.

BARTINSTAR/ÇEVRE

Bartın Irmağı’nın çevresinde 6 farklı maden ocağının doğaya verdiği hasar tartışılırken 4 yeni taş ve kalker ocağı için ÇED sürecinin başlatılması üzerine Bartın Platformu bileşenleri ile çevreciler direnişe geçti.

Bu ocaklardan birisi, özel bir firma tarafından Bartın Aladağ mahallesiyle Gürgenpınarı köyü arasında Bartın Çimento’ya ait silt taşı ocağının yanına… Diğeri ise Saraylı Köyü ile Gürgenpınarı köyleri arasında kurulmak isteniyor.

Diğer iki kalker ocağı ise başka bir özel firma tarafından Topluca köyü Boğaz Mahallesi’nde açılması isteniyor. Başvurulan yerler, Bartın ırmağı çevresinde, çimento ve kireç fabrikalarının etrafında işletilen ocaklara yakın bölgeler.

İKİNCİ TOPLANTIYI YAPTIRMADILAR

Şehrin hemen kıyısında dinamit patlatarak çalışan mevcut ocakların yanına üretim ve kapasite olarak çok daha büyüklerinin açılmak istenmesine itiraz eden çevreci örgütler, dün Topluca Köyü’nde ÇED halkın katılımı toplantısında bir araya geldi. Bartın Platformu bileşenleri ve CHP’liler, birinci toplantıda itirazlarını yüksek sesle dile getirdi. İkinci toplantıyı ise yaptırmadı.

İlk toplantıda “Fıstık çamları kozalak vermez oldu. Kalker ocakları için bölgede yapılacak dinamitli patlamalar, deprem fay hattını tetikleyebilir. Defne ormanları yok oluyor” itirazları sıralandı.

PATLATILAN DİNAMİT MİKTARI DÖRDE KATLANACAK

Toplantıya hazırlıklı gelen platform sözcüleri “Çimento fabrikasına silt taşı hammaddesi sağlamak için mevcut ocağın yanına bir tane daha kurulmak isteniyor. Aladağ ile Gürgenpınarı arasına… Şehrin kıyısındaki ocakta 27 kg/atım dinamit patlatılırken yeni ocakta 97 kg/atım dinamit patlatılacak. Bu ocakların 118 hektar orman ekosistemini yok edeceği raporlarda var. Günde 10 bin ton kalker üretilecek, 30 tonluk kamyonlar şehir içinde 333 sefer yapacak” bilgilerini paylaştı.

“HATTAT’A MI SATILACAK?” DİYE SORULDU

Şu bilgiler de çarpıcıydı: Bartın Irmağı çevresinde biri taş, 3’ü kalker ocağı başvurusu kabul edildi. Mevcut 6 ocaktan halk rahatsızken, bu günkü üretimin 4 katı kadar üretim için başvuru nasıl kabul ediliyor? Başvuru yapan firmaların üretim miktarı, yöredeki çimento ve kireç fabrikalarının ihtiyacı olan hammadde ihtiyacının çok çok üstünde. Acaba bu satılmak istenen 4.5 milyon ton kalker, Amasra’ya termik santral kurmak isteyen Hattat’la yapılan bir anlaşma mıdır? Ona mı satılacak?” soruları da peş peşe geldi.

EKOSİSTEM, BİRİLERİ ZENGİN OLSUN DİYE YOK OLACAK

Yapılan konuşmalarda şu görüşler öne çıktı: “Belçikalı şirketin kireç fabrikasının hammadde ihtiyacını karşılamayı yeterli görmeyip, piyasaya da kalker satmak için Bartın’ın doğasına azami ölçüde zarar vermek, Belçika’ya transfer edeceği para miktarını arttırmak istemektedir. Buna izin vermeyeceğiz. Etrafa yoğun miktarda toz yayılması, dinamit ve araçlardan kaynaklanan gürültü, orman ekosistemlerinin yok edilmesi, yer üstü ve yeraltı sularının zarar görmesi, trafik yoğunluğunun artması vb. birçok olumsuz etkiye neden olan bu ocakların Bartın Irmağı etrafında açılmasına artık izin verilmemelidir. Söz konusu ocaklara izin verilmesi durumunda izinlerin iptali için dava açacağız.”

Konuşmaların sonrasında vatandaşlar bölgeye kalker ocağı kurulmasına karşı çıktıklarına dair gerekçeleri de içeren yazılı dilekçeleri görevlilere teslim ettiler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Taş ocağı eylemi: Bartın’ın dibine dinamit koyacaklar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir