Bizans’tan günümüze ulaşan tarihi kale onarılıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Unesco Dünya Geçici Miras listesinde bulunan tarihi kalede Karanlık Kapı, Cenova Şatosu Burcu ve Sur duvarlarında tadilat başlatıldı.

74MEDYA/TARİH

Türkiye’nin en önemli tarihi mirasları arasında yer alan Amasra Kalesinde bakım ve onarım çalışmaları başladı. Unesco Dünya Geçici Miras listesinde bulunan tarihi kale, Vali Sinan Güner’in girişimleri ile gerçekleştirilen incelemeler sırasında bakım ve onarım yapılması, tespit edilen hususların ilgili kurumlara bildirilmesi ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan değerlendirme ve çalışmalar sonucunda iyileştirme çalışmalarının gerçekleştirilmesine karar verilmişti.
Bu kapsamda Kale sur duvarlarına zarar verdiği tespit edilen bitkilerin temizlenmesi çalışmaları ile kalenin bir bölümünde güçlendirme ve iyileştirme çalışmalarına başlandı. Üçüncü ana bölümde Karanlık Kapı, Cenova Şatosu Burcu ve Sur Duvarlarının tadilatı ile çalışmalar devam ediyor.

CENEVİZ VE OSMANLI DÖNEMİNDE CİDDİ ONARIM GÖRDÜ

Bizans Dönemi‘ne ait olan Amasra Kalesi, özelikle Ceneviz Dönemi‘nde değişikliklere uğradı. 14–15’inci yüzyıllarda Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde de ciddi onarımlar gören tarihi kale, iki ana kütleden oluşuyor. Biri, o zaman ada olan ve “Kemere” denilen bir köprüyle Amasra’ya bağlanan Boztepe’deki Sormagir Kalesi, diğeri Amasra’daki Zindan Kalesi. Kuzeydoğu ucunda Büyükliman Kapısı, batısında Küçükliman (Antik) Kapısı ve güneyinde Zindan Kapısı bulunuyor. Sormagir Kalesi’ne Kemere Köprü’ye bitişik “Karanlık yer” denilen tonozlu ana kapıdan girildikten sonra Antikliman ve Hacıdenizi yönlerinde iki tali kapıdan çıkılır.

Amasra Kalesi’nin kuzeydoğu-güneydoğu arasındaki doğu surlarının uzunluğu 65 metre, üzerinde 8 adet burç bulunan güney surlarının uzunluğu 300 metre ve Kemere Köprü’den itibaren de büyük bölümü yıkılan kuzey surlarının uzunluğu 200 metre kadardır. Sormagir Kalesi’nin kuzey ve kuzeybatısı denize çok dik bir yar halinde indiğinden buraya sur yapılmamıştır. Doğu, kuzeydoğu ve batısını çevreleyen surlardan çoğu yıkılmış, kapıya bitişik batı surlarının 50 metrelik bir kısmı ayaktadır. Amasra Kaleleri, yer yer kule boşlukları, iç taksimatlar, belirli yerlere yerleştirilen Cenova armaları, Eros, Medusa, kartal, öküzbaşı gibi figürlerin yer aldığı taşlarla günümüzde bile bir orta çağ havası vermektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bizans’tan günümüze ulaşan tarihi kale onarılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir