Bartın Üniversitesi girişinde 46 öğrencinin yaralanmasına neden olan kaza ardından BARÜ Öğrenci Konseyi, sert bir bildiri yayınladı. Kazadaki sürücü kusuruna dikkat çeken öğrenciler;
“Yıllardır süregelen, öğrenciyi bir kazanç kapısı olarak görme alışkanlığı ne yazık ki bu tür sonuçlara yol açmaktadır. Yıllardır öğrencileri hor gördünüz, itip kakıldılar. Bunun son bulması için illa bir kaza mı yaşanmalı?” diye sordu.
Bunun üzerine Bartın Halk Otobüsleri eleştirilere karşılık verdi. Yapılan açıklamada, kaza sırasında otobüsün yolcu kapasitesinin yasal sınırlar dahilinde olduğu belirtilerek, öğrencilerin iddialarını kamuoyunu manüpile edici olmakla suçladı.
BARTINSTAR/GÜNDEM
Bartın Üniversitesi (BARÜ) girişimde 46 öğrencinin yaralanmasına yol açan kazanın ardından ilginç bir tartışma patlak verdi. Sık sık toplu taşımaya ilişkin eleştirilerini sıralayan öğrenciler bu kez öfkeliydi.
Üniversite Öğrenci Konseyi, yaşanan kazanın ardından yaptığı açıklamada “Bugün yaşanan elim kazada çok şükür can kaybı yaşanmamıştır. Ancak ihmallerin her geçen gün arttığı apaçık ortadadır” ifadelerini kullandı. Şöyle devam etti:
TIKA BASA DOLU OTOBÜSLERLE YOLCULUK YAPIYORUZ
- Yıllardır süregelen, öğrenciyi bir kazanç kapısı olarak görme alışkanlığı ne yazık ki bu tür sonuçlara yol açmaktadır.
- Her ne kadar bu olayda yasal sınırlar içinde bir öğrenci sayısı söz konusu olsa da, daha önce yasal sınırların çok üzerinde, tabiri caizse tıka basa dolu araçlarla taşımacılık yapılırken böyle bir olayın yaşanmamış olması, aslında büyük bir kaostan kıl payı kurtulduğumuzu göstermektedir.
KAZAYA KARIŞAN ARAÇLARIN İHMALİ ORTADADIR
- Öğrencilerimizin hakkını her zaman savunduk, savunmaya da devam edeceğiz. Ancak kazaya karışan her iki aracın da ihmali açıkça ortadadır.
- En adil ve en hızlı şekilde yargılanarak gerekli cezayı almaları en büyük temennimizdir. Yıllardır öğrencileri hor gördünüz, itip kakıldılar. Bunun son bulması için illa bir kaza mı yaşanmalı, yoksa daha büyük felaketler mi beklenmeli?
- Sorumluların en üst kademeden en alt kademeye kadar yargılanması en temel talebimizdir. Tüm öğrencilerimize ve üniversite personelimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, konunun takipçisi olacağımıza dair siz değerli öğrencilere söz veriyoruz.”
xxx
HALK OTOBÜSLERİ: İDDİALAR MANİPÜLATİF
BARÜ Öğrenci Konseyi’nin yanıt gecikmedi. Özel Bartın Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanlığı, karşı bir açıklama ile iddialara yanıt verdi.
“Kurumsal kimliğimizi zan altında bırakmaya yönelik asılsız iddialara karşı gerçekleri kamuoyu ile paylaşma zarureti doğmuştur” denilen açıklamada, en küçük bir özeleştiri yapılmadığı gibi asılsız iddialara karşı hukuki haklarının saklı olduğu ifadesine yer verildi. Şu görüşlere yer verildi:
- Kazaya karışan aracın ruhsatında belirtilen yolcu kapasitesi, yasal sınırlar dahilindedir.
- Yapılan resmi kayıtlar ve denetim raporları, kapasite aşımı veya mevzuata aykırı bir durum yaşanmadığı resmi makamlarca kayıt altına alınmıştır.
- Hizmetlerimizde “kazanç odaklılık” değil, yönetmelikte belirtilen “kamu hizmeti ve güvenli taşımacılık” ilkeleri esastır.
- Öğrenci Konseyi Başkanlığı’nın açıklamasında kullanılan “öğrenciyi kazanç kapısı görme” ve “hor görülme” gibi ifadeler hiçbir somut veriye dayanmayan, tamamen öznel ve kamuoyunu manipüle etmeye yönelik ifadelerdir.
- Meydana gelen müessif kazayı fırsat bilerek, yasal sınırlara riayet edildiği itiraf edilmesine rağmen kooperatifimizi ve hizmet birimlerimizi “kaos” senaryoları ile ilişkilendirmek, sorumlu bir temsil makamının ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır…

xxx
BartınStar diyor ki;
HER ŞEY MEVZUAT DEĞİL
ÖĞRENCİLERİN YANINDAYIZ
Görüntülerden de görüldüğü üzere yaşanan kazada toplu taşıma sürücüsünün kusuru açıktır.
Öğrencilerin toplu taşımaya ilişkin şikayetleri herkes tarafından bilinmektedir. Bol bol mevzuatlara yapılan atıflar, avukatlara hazırlatılan yanıtları hayretle izliyoruz.
Canı yanmış, şehrimize emanet çocukların hezeyanlarını, “kaos” ve kamuoyunu manipüle etmekle suçlamak da neyin nesi!
Siz hiç öğrenci olmadınız mı, sizin okula giden çocuklarınız yok mu? Böyle bir kaza yaşansa siz öfke duymaz mısınız?
Hepsini geçtik, nerede kaldı babacan yaklaşımlar, başka ailelerin evlatlarını kucaklamak, kriz yönetmek, Bartın hoşgörüsünü göstermek çok mu zor…
Bir gün tebdil kıyafet binin öğrenci taşıyan otobüslere, defolu bakışları fark edeceksiniz eminim.
Öğrencileri karşınıza alıp şikayetleri şöyle bir alt alta yazıp test edin bakalım, daha neler bulacaksınız.
Yazık, açıklamayı görünce üzüldük.
Onlarca kişinin canı yanmış, siz bol bol yönetmelik okuyorsunuz.
Hayatta her şey mevzuat değildir.
Dünkü kazada sadece öğrencilerin değil, şehirdeki herkesin canı acımıştır. Şunu bilmenizi isteriz ki; Bartın Halk Otobüsleri işletmelerinin haklarını da basın olarak yine biz savunacağız.
Ancak en azından şu olayda, şapkayı önünüze koyup biraz düşünme vakti. Herkes kendine çeki düzen vermeli.
Sizin cümlenizle bitirelim: Hizmet kusurlarına karşı öğrencilerin her türlü hukuki hakkını saklı tuttuğumuzu saygıyla bildiririz.
