Ormanda dikili satış ısrarı! Köy ayağa kalktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orman İşletmesi Müdürlüğü’nün Kumluca’ya bağlı Kirsinler Köyü’nde dikili satış yapmak istemesi tepkiyle karşılandı. Eylem yapan köylüler “Üretim neden bize verilmiyor. Dikili ısrarı neden” diye soruyor…

BARTINSTAR/GÜNDEM

Orman kooperatifleri ile orman müteahhitlerini sık sık karşı karşıya getiren dikili satışıyla ilgili sorunlara bir yenisi eklendi. Kumluca’nın Kirsinler Köyü’nde Orman İşletmesi’nin yeniden dikili satışı gündeme getirmesi, orman köylüsünü ayağa kaldırdı.

DAMGALI ÜRETİME ORMAN KÖYLÜSÜ TALİP

Dikili satış için Kirsinler Köyü’nün seçilmesi tesadüf değil. Çünkü Kirsin’de bir orman kooperatifi bulunmuyor. Dikili satış yapılacağı haberini alan köylüler, eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. Kirsinler sakinleri “Ekim-Kasım aylarında yapılması gereken üretimi biz köylü olarak yapmak istiyoruz. Köy olarak yeterli gücümüzün olmadığı tespit edilirse civar köylerdeki kooperatif ve köylülere işlerin verilmesini istiyoruz” taleplerini yüksek sesle dile getirdi. Zaten Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu yönde tavsiyeleri bulunuyor.

VERİMLİ FİDANLAR HEBA OLMASIN

Kirsin Köyü sakinleri, taleplerini iki temele oturtuyor. Birincisi, söz konusu bölgede 2016 yılında tensil çalışması yapılmış. Çok güzel ve verimli fidanların yer aldığı bölmelerde yapılacak bir dikili satışı, tüm emekleri heba edebilir. Çünkü müteahhitler, ormandan en verimli şekilde yararlanmak için bu alanları tahrip etmekten geri durmuyor. Orman köylüsü ise ağacın kıymetini biliyor, üretim sahasında en düşük hasar oranıyla çalışıyor.

ÜRETİMİ NEDEN KÖYLÜ YAPMIYOR, ISRARIN SEBEBİ NE?

İkincisi ise 2016’dan bu yana yapmakta oldukları orman çalışmalarında daha güçlü yer alabilmek için idarenin de teşvikleri ile ekip ve ekipman aldıkları, yıllarca sürecek bir borçlanma yükünün altına girdikleri. Durum böyle iken üretimin müteahhitlere verilmesi hem vicdani hem de ahlaki değil…

Eylem yapan Kirsin Köyü sakinleri, yaşanan kötü örnekler henüz ortada dururken yeniden müteahhitlere dikili satış yapma ısrarını müteahhitlerin siyasi nüfuz kullanmasına bağlıyor.

Taleplerini Ulus Kaymakamlığı, Ulus Orman İşletmesi, Zonguldak Bölge Müdürlüğü ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’a kadar ilettiklerini belirten orman emekçileri, lakin bir sonuç alamadıklarını söylüyor.

xxx

YAŞANANLARIN PERDE ARKASI

Geçtiğimiz aylarda Ulus Orman İşletme Müdürlüğü merkezli yaşanan ve mahkemeye taşınan “ormanda üsulsüzlük” davasının izleri hala giderilemedi. Ulus Şefliği’nde usulsüz işlemlerle ilgili kayıtlarda hala 22 bin siter odunun, hesaplarda ise 4 milyon 700 bin lira açık sorununun devam ettiği biliniyor.

Ulus ve Kumluca orman işletme şefliklerinde personel azlığı nedeniyle genel bir sıkıntı yaşanıyor. Hem işlemleri yürütecek hem de ormandaki ürünü hazırlayacak ekiplerin eksik olması, üretim zincirinde sorunlara neden oluyor. Üretim çok, satışta sorun yok, ancak ağır işleyen bürokrasi sıkıntının temelini oluşturuyor.

YASAL OLARAK BİR ENGEL YOK ANCAK!

Durum böyle olunca Orman İşletme Müdürlüğü, biraz da kasıtlı olarak fiyatları düşük tutarak müteahhitleri önceliyor. Böylelikle yürütmekte zorlandığı çalışmaları, hiçbir enerji harcamadan havale etmiş oluyor. Yani işin kolayına kaçıyor.

Müteahhitler ise istediği gibi üretim yapabilmek için dikili satış almak istiyor. Yasal olarak yapılan işte engel yok. Çünkü Danıştay dikili tahsisini durdurdu ancak dikili satış ihale ile yapılabiliyor. Ancak orman üretimi dünyasında bu durumun derin anlamları var. Yöre insanı ve kooperatifler eliyle yapılan üretim, bölge ekonomisine önemli katkı sunuyor. İşçisi, kesimcisi, nakliyecisi alın teriyle gelir elde ediyor. Aksi tercih edildiğinde ise üretilen bu ekonomi yarı yarıya eksiliyor. Sadece bir firma kazanıyor…


Dikili satış yapılacak bölgede iki yıl önce fidanlama yapıldığı belirtiliyor. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ormanda dikili satış ısrarı! Köy ayağa kalktı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir