Mimarlar Odası Bartın Temsilcisi Selda Çelikyay, mücadeleye destek için davet ettikleri TMMOB üyelerinin yanında “Kot farkına inanmıyoruz, inceleteceğiz” açıklaması yaptı. “Kısa süre sonra daha sağlıklı bilgilerle karşınızda olacağız” dedi.
Çelikyay’ın sözleri ilginçti. Çünkü bugüne kadar yapılan öneriler, “Irmak deniz seviyesinin altında. Dibini temizlesek, yatağını genişletsek sadece içine su dolar, işe yaramaz. Çözüme hizmet etmiyor” cümlesiyle karşılaştı.
BARTINSTAR/GÜNDEM
Bartın Irmağı Islah Projesi’nin birinci etabını oluşturan Kanlıırmak ile Gazhane arasındaki cam bariyer çalışmasının yüzde 80’i tamamlandı. Mart 2024’te yaşanan belediye değişimi ardından alevlenen projeye karşı toplumsal mücadele girişimleri, “Bartın Irmağı İnisiyatifi”nin kurulmasıyla ivme kazandı.
“Geç kalındı” eleştirilerinin gölgesinde devam eden çalışmalar kapsamında mücadeleye destek için davet edilen Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) üyeleri dün Bartın’daydı. Irmağın cam bariyer çalışması yapılan bölgesinde incelemeler yapan heyet, Bartın Belediyesi’nin önünde basın açıklaması yaptı.
TMMOB YÖNETİM KURULU ÜYESİ BALKAYA ZEHİR ZEMBEREK KONUŞTU
TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Arif Balkanay’ın açıklamaları zehir zemberekti. Balkanay, projenin doğal, kültürel ve tarihi bir cinayet olduğunu söyledi. “Bilime uygun değil” dedi. Acilen tüm Türkiye’deki mimarların, hidrologların, su bilimcilerinin, herkesin devreye girdiği ortak bir kentsel tasarım üretim süreci başlatılmasını önerdi. Bartın’da kentsel bir cinayet işlendiğini vurguladı, her konuda destek sözü verdi. Şöyle konuştu:
“DSİ Bartın Irmağı’nın yatağını girmiş ve ırmağa tecavüz ediyor. Göz göre göre. Şeffaf camlarla tecavüz ediyor. Böyle bir şey kabul edilemez. Hiçbir bilimsel açıklaması yok. Zaten bütün tarafları dinledik. Ortada proje falan da yok… Siz kalkmışsınız Koruma Kurulu’nun kararına rağmen Osmanlı’dan kalma köprünün 65 metre yaklaşman gereken mesafeye 7 metreye kadar tecavüz etmişsin. Suç işlemişsin. Acilen suç duyurusu yapılmalıdır savcılığa. Bu konuda dava açılmalıdır. Ve uygulamanın, yürütmesinin durdurulması için hukuki süreç başlatılmalıdır.”
xxx
MİMARLAR ODASI BARTIN TEMSİLCİSİ SELDA ÇELİKYAY: SAĞLIKLI VERİLER TOPLUYORUZ
Basın açıklamasının en kritik bölümü ise sonradan yaşandı. Kemerköprü’de yapılan ırmak yatağını temizleme çalışmalarıyla ilgili bir soruya Mimarlar Odası Bartın Temsilcisi Selda Çelikyay, “Kemerköprü’de yapılan çalışma son derece doğru bir ıslah çalışması. Bizim gerçekte anladığımız ıslah çalışması odur, dere yatağının temizlenmesi, köprünün bir gözünün açılması. Başından beri söylediğimiz o” dedi, ardından devam etti:
“Ama Yalı mevkiinde yapılan çalışmanın ıslahla bir alakası yok. Kot meselesini daha önce izah etmiştim, kabuller yanlış hala öyle düşünmekteyim. O argümanı da inceleyeceğiz, bir ölçüm yapılmasını konuştuk. Yapılan ölçümü check etme ihtiyacı hissediyoruz, çünkü onun da gerçekliğine inanmıyoruz. Yani ırmağın deniz seviyesinin altında olduğuna inanmıyoruz. Bilimsel verilerle daha sağlıklı bilgiler toplayıp kısa bir süre sonra bizim önermelerimizle karşınızda olmaya gayret ediyoruz. Bu toplantılarımız o yüzden” ifadelerini kullandı.
KOT FARKI, PROJEYE İKNA EDEN EN GÜÇLÜ CÜMLE
Yapılan tüm açıklamaların arasında en kritik cümle bu oldu. Çünkü kot farkı, yani ırmağın deniz seviyesinin altında olduğuna ilişkin veriler, “Irmak yatağını temizleyelim, genişletelim” önerilerinin önüne set oldu. Proje yapıcılar, “Hepsini bilimsel programlarla çalıştık, tüm bunlar ırmaktaki su seviyesini değiştirmiyor, çözüme hizmet etmiyor. Yalı’da yaşayanlar devletten çözüm bekliyor. Bulmak zorundayız” tezini savundu. İkna edici en güçlü argüman da buydu.
SELEK “ÇÖZÜM İÇİN İKİ SEÇENEK VAR: YA BARİYER YA YALI’DAKİ YERLEŞİMİN KALKMASI” DEMİŞTİ
Selda Çelikyay, 11 Ağustos 2023’te Bartın Kültür Merkezi’nde yapılan ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Selek’in de katıldığı proje tanıtım toplantısına katılmıştı. Bülent Selek’in proje için “Ya bariyer ya da Yalı’daki yerleşim bölgesinin kaldırılması” sözleriyle projeyi çizdi.
Çelikyay, o toplantıda söz alarak, “Bunun bir dere ıslahı çalışması olduğunu düşünmüyorum. Cam bariyeri söylendiği gibi estetik bulmuyorum. Derede hiçbir çalışma olmadan bunun bir çözüm olacağına inanmıyorum” ifadelerini kullanmıştı.
Aradan neredeyse 1 yıl geçti. Proje pek çok açık ve kapalı toplantıda gündeme geldi. Projenin durdurulması, mahkeme sürecinin başlaması gibi eylemler, ancak, cam bariyerin yüzde 80’inin tamamlandığı dönemde güç kazandı.
TMMOB yönetim kurulu üyeleri Arif Balkanay ve Sefa Apaydın dün Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya’yı ziyaret etti.