Yıllarca terörle anılan Şırnak’ın Gabar Dağı, petrol üretiminin merkezi oldu. Bartın Milletvekili Yusuf Aldatmaz, Meclis Başkanı ve Enerji Bakanı ile birlikte Gabar’daydı. Peki Gabar’dan ne kadar petrol çıkıyor? O sorunun yanıtını TPAO yetkilileri verdi: Günlük 81 bin varil…
BARTINSTAR/ŞIRNAK
Türkiye, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlarken Ankara’dan bir heyet, Şırnak’ın Gabar Dağı’nda petrol üretim tesislerinde incelemelerde bulundu.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Elitaş ile partinin grup başkan vekilleri, OTS Genel Müdürü Cem Erdem, CHP ve MHP’li 30 milletvekilinin yer aldığı heyet, Gabar’daki petrol üretimini yerinde gördü.
Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın da yer aldığı heyet, Gabar’daki petrol üretim tesislerindeki üretimi gördü, yetkililerden bilgi aldı.
Peki Gabar’dan ne kadar petrol çıkıyor, kaç kuyu da çalışma yapılıyor. TPAO yetkililerinin verdiği bilgiye göre Gabar’da 113 kuyudan günlük 81 bin varil petrol çıkartılıyor.
ALDATMAZ MUSLUĞU AÇTI, YIL SONUNA KADAR 70 KUYU DAHA AÇILACAK
Sadece 2025 yılında 40 kuyunun sondajı başarıyla tamamlandı. 30 kuyuda daha sondaj çalışmaları devam ediyor. Yıl sonuna kadar 110 kuyunun tamamlanması planlanıyor.
Tesislerde 3 bin 226 personel 24 saat çalışıyor. Çıkartılan ham petrol, tankerlerle boru hattına, oradan da Ceyhan’a transfer ediliyor. Bugüne kadar 45 ayda toplam 32.6 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirildi.
Bartın Milletvekili Aldatmaz, Gabar petrolüyle ilgili “Gabar’da açılan petrol musluğu, yerli ve milli enerji hedeflerimizin en somut göstergesidir. Bu büyük vizyonun mimarı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
KARADENİZ’DE GÜNLÜK 9,5 MİLYON METREKÜP GAZ ÇIKIYOR
Gabar temasları sırasında TPAO yetkilileri, Karadeniz doğalgazına ilişkin de önemli bilgiler paylaştı. Buna göre Karadeniz gaz sahasında 12 üretim kuyusundan günlük 9,5 milyon metreküp doğalgaz üretimi yapılıyor. İlk üretim tarihi 31.08.2023’ten bu güne kadar toplam 3 milyon 215 bin metreküp üretim elde edildi.
Karadeniz gaz sahası, Tuna-1 keşfinin ardından 2021 yılında Amasra, 2022 yılında Çaycuma, 2025 yılında Göktepe keşifleriyle birlikte dünya çapında önemli bir başarıya imza atıldı.