Bartın Adliyesi’ndeki grizu davasında bayıltan karar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salih Atmaca, kararın açıklanması üzerine yere yığılarak baygınlık geçirdi. Bu sırada mahkeme başkanının ‘sevinçten bayılmıştır’ diyerek devam etmeye çalışması şaşkınlıkla karşılandı. Davaya ilgisiz kalmakla eleştirilen Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), 4’üncü günde davaya müdahil oldu. Avukatlar savaşına dönen davanın bugünkü duruşmasında tutuklu sanıkların ifadeleri, madenci yakınları tarafından sık sık protesto edildi. Mahkeme salonundaki ses sistemi, kulakları sağır etti.

BARTINSTAR/GÜNDEM

TTK Amasra Müessese’sinde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 43 madencinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan patlamaya grizu faciasının birinci celsesi, 4 gün süren duruşmalar sonunda tamamlandı. Bartın Adliyesi’nde oluşturulan özel salonda 25 Nisan Salı günü başlayan duruşmayı müşteki ve sanık avukatlarının yanı sıra şehit madenci yakınları takip etti.

Bugün yapılan 4’üncü oturumda tutuklu sanıkların ifadeleri tamamlandı. Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Müessese Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, kartiyelerden sorumlu Maden Mühendisi Levent Aydın ve kartiyelerden sorumlu Maden Mühendisi İbrahim Aydın Mengeç savunma yaptı.

İfadeler ardından savcılık, tutuklu sanıkların mevcut tutukluluk halinin devamını istedi. Bazı BARO’lar, STK’lar ve bir HDP milletvekilinin davaya müdahil olma talebi, meydana gelen olaydan dolayı bir zarar görmedikleri gerekçesiyle reddedildi. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın müdahil olma talebi ise kabul edildi.

GÖREVDEN ALINAN SALİH ATMACA EN ÇOK ADI GEÇEN SANIK OLDU

Müşteki avukatları sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi. Müşteki avukatları, sanıkların haklarındaki suçlamalara ilişkin samimi ve doğru bilgi vermediklerini belirterek tutuk halinin devamına ilişkin beyanları, madenci yakınları tarafından alkışlandı. Sanık avukatları ise 6 aydır tutuklu yargılanan müvekkillerinin tahliyesini talep etti. Bu sırada salondan bol bol itiraz sesleri yükseldi.

Tutuklu sanık Salih Atmaca’nın olaydan 1,5 yıl önce görevden alındığı, bu nedenle hiçbir karar mekanizmasında bulunmaması nedeniyle tahliye talebine ilişkin salonda genel bir kanaat oluştuğu gözlendi. Atmaca’nın ifadesinin başında bazı itiraflarda bulunduğu, ancak devamını getirmediği çokça konuşuldu.

TAHLİYE KARARI ÜZERİNE YERE YIĞILDI! MAHKEME BAŞKANI SOĞUKKANLIYDI

Verilen ara kararla tutuklu sanıklardan 7’sinin tutukluluk hallerinin devamına, Salih Atmaca’nın ise yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi. Kararın duyulması üzerine Salih Atmaca’nın yere yığılması üzerine kısa süreli bir panik yaşandı. Salondaki görevliler, sağlık görevlilerinin çağrılmasını isterken mahkeme başkanının ‘Sevinçten bayılmıştır’ diyerek kararı açıklamaya devam etmesi, şaşkınlıkla karşılandı. Hemen müdahale edilen, su verilen ve sağlık ekiplerin müdahalesi üzerine kendine gelen Atmaca, ancak 3 dakika sonra ayağa kalkabildi.

Davanın ikinci celsesinde adli kontrol şartı ile salıverilen ve tutuksuz yargılanan 15 sanığın savunmaları ve müşteki yakınlarının beyanları alınacak. İkinci celse, 3 Mayıs Çarşamba günü başlayacak.

Xxx

DURUŞMADAN NOTLAR: KİMSE SOSYAL MEDYADAN KOPMADI

  • Mahkeme salonuna kurulan ses sistemi, kulakları tırmaladı. Mikrofonla konuşan avukatların yüksek volümlü konuşmaları, dev hoparlörlerde patladı. Mikrofona çok yakın konuşan avukatların kalabalıklara hitap eden siyasetçiler gibi yüksek volümlü konuşmaları dikkat çekiciydi. Bu durum, salondaki gürültü nedeniyle herkesin duyabilmesi gerekçesine bağlandı.
  • Sanık avukatları, sık sık madenci yakınları tarafından tepki ve taciz edildi. Yerli avukatlar, “Bartın’ın çocuğu değil misin?” tepkilerinin hedefi olmaktan kurtulamadı.
  • Davayı takip eden pek çok avukat farklı özellikleri ile dikkat çekti. Bazıları, bir maden mühendisi kadar konuya hakim ve bilgiliydi. Son derece kibar ve hukuki derinliği ile olaya yaklaşan isimler dikkat çekiciydi. Sık sık avukatlar arasında hukuk-usül savaşı yaşandı.
  • 4 gün ve uzun saatler süren ilk duruşmalarda, salondaki hemen herkesin cep telefonlarında sosyal medyaya ilgi gösterdiği gözlendi. Salondan görüntü yayınlamak yasak olduğu için bu izlenimler gözler önüne serilemedi.
  • tutuklu sanıkların çoğu, dersine iyi çalışmıştı. Çapraz sorguda avukatların sıkıştırmalarına rağmen her soruya rahat cevap verdiler. Zaman zaman çelişkiye düşseler de toparlamayı bildiler.
  • Sanık avukatlarının çoğu, eksiklerle dolu ön bilirkişi raporunu hatırlatarak tahliye talep etti. Madende tam inceleme yapılıp son raporun tamamlanması ardından davanın hukuki zemine oturacağını öne sürüp, “Şüpheden sanık yararlanır” cümlesiyle tutuksuz yargılama talep etse de bu talep yerinde bulunmadı.

SANIKLAR HAKKINDA 1062 YIL HAPİS İSTENİYOR

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede; tutuklu sanıklardan Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında 42 kez “olası kastla öldürme” suçundan 1050 yıla kadar, “olası kastla yaralama” suçundan da 12 yıla kadar olmak üzere toplamda 844 yıl 16 aydan 1062’şer yıla kadar hapsi isteniyor.

Diğer 4’ü tutuklu 19 sanık hakkında ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsi talep ediliyor. Davanın ilk gününde 195 sayfalık iddianamenin özeti 2,5 saatte okunabilmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın Adliyesi’ndeki grizu davasında bayıltan karar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir