Bartın il olalı 31 yıl oldu! Kiralar İstanbul’la yarışıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
bartinstar

Türkiye’nin hemen her bölgesinde yükselen kiralar, Bartın’da daha belirgin arttı. Ev sahipleri, fiyat artışında İstanbul’la yarışıyor. Sıradan dairelere “lüks” muamelesi yapılıyor. Artan talebe karşılık fırsatçılık öylesine yükseldi ki, makulü yakalamak neredeyse imkansız.

BARTINSTAR/EKONOMİ/EMLAK

Tedarik zincirleri bozuldu, inşaat maliyetleri son üç yılda üçe katladı. Durma noktasına gelen inşaat sektöründeki arz-talep dengesi bozuldu. Türkiye genelinde artış gösteren kira fiyatları, bazı şehirlerde ise tüm enflasyon rakamlarını ters yüz etti.

Konut arzındaki yetersizliği fırsata çeviren kimi ev sahipleri ise işi arsızlığa kadar götürdü. Üniversitenin de etkisiyle son iki yıla oranla kira artışları neredeyse 3 ila 5 kat arttı. Şehre gelen ortalama memurlar ya da makul bir işe başlayacak olanlar, karaborsaya düşen daire fiyatlarıyla karşılaşır oldu.

Bartın bugün il oluşunun 31. yılını kutluyor. Kutlama mesajları peş peşe. Ancak 31’inci yılda şehrin en önemli gündemi, yüksek kira ücretleri. İşçiler, sağlık çalışanları, öğretmenler, emekliler… Ev sahipleri, kirayı yükseltmek için kiracısını çıkarmaya çalışıyor. Ev bulmaya çalışanlar ise çaresiz. Ya şehirden uzaklaşacak ya da kazancının neredeyse tamamını ev sahibine verecek.

Sahibinden.com’da sıradan 2+1 dairelere 4 bin, 5 bin isteniyor. Pek çok ilanda 1+1’e daireye 5 bin lira ücret yazılıyor. Satılık ilanları ise milyon sınırını çoktan aştı.

bartinstar

Daha cazip koşullarda yaşamak için şehre gelen hemşire, öğretmen, polis gibi kamu çalışanları, yüksek kiraları görünce hayal kırıklığı yaşıyor. Sıradan daireler “lüks” etiketiyle sunuluyor. Talep olunca ne emlakçılar ne de müşteriler “senin evin bu kadar etmez” diyemiyor.

EMLAKÇI ŞENAY İLHAN: BARTIN’DA ARTIŞ DİĞER ŞEHİRLERDEN DAHA FAZLA…

Peki bu durum ne zamana kadar sürecek?

Proje Gayrimenkul emlak ofisi sahibi Şenay İlhan şunları anlattı: “Konut fiyatları tüm Türkiye’ye yükseliyor. Ancak Bartın’da bu oran en az yüzde 30 daha yukarıda. Şimdi üniversite gerçeği var. 20 bine yakın öğrenci geliyor şehre. Bunların 5 ila 7 bini kiralık evde yaşıyor. Bir de artan sanayi kuruluşları nedeniyle nüfus çeken bir bölge Bartın. Yeni konut da yapılmayınca…

Gelelim bu güne. Şimdi Eylül-Ekim aylarında öğrenci hareketliliği yaşanacak. Tayin döneminde gelenler geldi, gidenler gitti. 2023 yılında fiyatların biraz daha oturacağını tahmin ediyoruz.

İnşaat maliyetleri nedeniyle konut üretimi neredeyse durdu. Yüksek enflasyona talep fazlası da eklenince bu durum kaçınılmaz oluyor.

Ev sahipleri aslında, emsal evlere bakıp “benim evim de o kadar eder” deyip fiyat artırıyor. Ya da İstanbul’da okuyan çocuğu var. Onun kirasını karşılamak için yükseltiyor. Yeterli arz da olmayınca yükseliş durmuyor. İnşaat sektörü yeniden hareketlenmezse bu yükseliş durmaz maalesef..”


Proje Gayrimenkul emlak ofisi sahibi Şenay İlhan, emlak fiyatlarındaki yükselişi yorumladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın il olalı 31 yıl oldu! Kiralar İstanbul’la yarışıyor
bartinstar bartinstar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir