Kömürcü Mehmet Ağa Norveç’ten Bartın’a 12 bin ton ağırlığında makine getirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

215 milyon Euro’ya mal olan ekipmanların kurulması için 50 kişilik Çinli Uzman ekip çalışma yapacak. İlk etapta yıllık 5 milyon ton kömür üretmeyi planlayan Hattat Enerji, 2 bin 500 kişiye de istihdam sağlayacak.

BARTINSTAR/EKONOMİ

Termik santral sürecinde “Ben kömürcü Mehmet Ağa değilim” sözleri hafızalara kazınan Hema Holdingin patronu Mehmet Hattat, yaklaşık 20 yıl süren hukuki mücadeleyi kaybedince kömür üretmeye karar verdi. Küresel ölçekte yaşanan doğalgaz sorunu nedeniyle kömürün değer kazanması, kararda etkili oldu. Amasra-B sahasını kiralamasına rağmen sözleşme süresi boyunca bir kilo kömür üretmemekle eleştirilen Hattat Holding, sonunda krediyi buldu ve 500 milyon ton kanıtlanmış rezervi bulunan Amasra’da kömür çıkarmak için hamlesini yaptı.

12 BİN TONLUK TAM MEKANİZE SİSTEMİ 650 TIRLA TAŞINACAK

Kömür üretimi için önce sözleşme tarihini uzatan şirket, Amasra-B sahasındaki galerilerde tam mekanize sistem kullanılacak. Üretimleri 215 milyon Euro’ya mal olan ve 12 bin ton ağırlığındaki mekanizasyon ekipmanları Norveç’ten satın alındı. Bartın Limanı’na demirleyen devasa gemi ile getirilen ekipmanlar, 650 TIR’la bir hafta içinde Amasra’ya nakledilecek. Ekipmanların yeraltındaki galerilere kurulumunda 50 Çinli uzman görev yapacak.

İLK ETAPTA YILLIK 5 MİLYON TON ÜRETİM YAPILACAK. HEDEF 10 MİLYON TON

İlk etapta yıllık 5 milyon ton kömür üretmeyi planlayan şirket, 2 bin 500 kişiye de istihdam sağlayacak. Yerli kömür üretimi başlangıcı öncesinde çalışmalarını son aşamaya getiren şirketin getirdiği ekipmanları incelemek üzerine AK Parti Grup Başkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı Bartın Limanı’na geldi.

YILMAZ TUNÇ: TÜRKİYE’NİN YERLİ KÖMÜRÜ EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

Yılmaz Tunç, burada yaptığı açıklamada “Zonguldak ve Bartın’ımız Türkiye taşkömürü rezervini karşılayan iki ilimiz. Türkiye’nin kesin tespit edilen toplam 1,5 milyar ton kömür rezervi var. Bunun 1 milyar tonu Zonguldak sınırlarında, 500 milyon tonu da Bartın-Amasra çevresinde. Biliyorsunuz Amasra-A sahasında Türkiye Taşkömürü Kurumumuz üretimine devam ediyor. B sahasında da rödevans yoluyla özel şirkete kiralama söz konusu oldu. Özel şirketin hazırlık çalışması da uzun zamandır devam ediyor. 8 metre çapında ve 800 metre derinliğinde 3 tane kuyu açılmıştı ve bunların galerileri de sürülmüştü. Yavaş yavaş kömür çıkarmaya hazır hale gelinmişti. Şimdi bu ekipmanlarla beraber, bunların kurulumundan sonra kömür üretilmeye başlandığında Türkiye’nin yerli kömürü ülkemiz ekonomisine de kazandırılmış olacak” dedi.

TTK’NIN DA KAPASİTESİNİN ARTIRILMASI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Projenin Batı Karadeniz için çok önemli olduğuna da değinen Yılmaz Tunç, “Bu noktada biz yerli kömürümüzü her zaman destekliyoruz. Bu anlamda özel sektörün çalışmalarına destek verdiğimiz gibi TTK’nın da kapasitesini artırması yönünde hükümetimizin ve Cumhurbaşkanımızın hassasiyeti devam ediyor. Çünkü Uzun Mehmet’ten bu yana Zonguldak’ımız ve Bartın’ımız madencilikte çok büyük emek sarf etti. Türkiye’nin enerjisine katkı sağladı. Şimdi Türkiye’nin enerjisine doğalgazla da katkı sağlayacağız. Bu ekipmanlar bir an önce yerin altına kurulsun, kurulurken de çok sayıda insan çalışacak. Ve ardında da o ayaklarda, panolarda üretim başladığında işçilerin alımı noktasında bizler sevinmiş olacağız. Hayırlı uğurlu olsun. Batı Karadeniz için önemli bir proje, maliyetli bir proje. Elbette çalışanlara baktığımız zaman içlerinde yabancılar da var ama çoğunluk burada yerli kömürde yerli istihdam sağlanmış olacak” diye konuştu.

HOLDİNG YETKİLİSİ: TÜRKİYE VA AVRUPA’NIN EN BÜYÜK YATIRIMI

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük taşkömürü yatırımına imza attıklarının altını çizen Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İlyas Börekçi ise şu açıklamaları yaptı: “Taşkömürü yatırımımız Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük taşkömürü yatırımı. Uzun süredir Amasra’da faaliyet gösteriyoruz. Bu gelen ekipmanlarla birlikte aslında yatırımımızın üretime başlaması açısından son aşamasındayız. İlk aşamada 5 milyon ton kömür üretimi gerçekleştireceğiz. Daha sonra alacağımız yeni ekipmanlarla üretimi 10 milyon tona kadar çıkartacağız.”

TÜRKİYE’NİN CARİ AÇIĞININ AZILMASINA KATKI SAĞLAYACAĞIZ

“Bugüne kadar alt yapı olarak hemen her şeyi tamamladık. Sadece kömürü çıkartmak için mekanize ekipmanlara ihtiyaç vardı onlarda bu gemiyle gelmiş oldu. Tam kapasiteye ulaştığımızda 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağız. Şirketimiz, sektöre yeni bir ivme kazandırmanın onuru ve gururu içindedir. Şirketimiz dünyadaki son teknolojileri yakından takip etmekte olup, iş sağlığı ve iş güvenliği anlamında daha profesyonel yatırımlara yönelmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında ülkemizde kömür ithalatının azalacağı, bu kapsamda cari açığın ilk yıllarda 4 milyor Dolar, ilerleyen yıllarda ise 6 milyar dolar azalacağı aşikardır.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kömürcü Mehmet Ağa Norveç’ten Bartın’a 12 bin ton ağırlığında makine getirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir