Bartın Irmağı ile halkın arasına duvar girdi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bartın Irmağı Taşkın önlemi projesi, dolu dizgin sürüyor. Cam bariyer ile duvar boyu 1,5 metre olacaktı. Ancak başta Orduyeri Köprüsü bölgesi olmak üzere bazı bölgelerde duvar boyu, kot farkından dolayı 2 metreyi buldu.

Yüksek duvar, Bartın ırmağı ile yol arasında Çin Seddi gibi bir görüntü oluşturdu. Kot farkı sadece burada olsa iyi. Tam Yalı’nın göbeği, Emekliler Evi kısmında da kot farkı çıkıyor. Yani taşkından korunmanın bedeli; beton duvar olarak karşımıza çıkıyor.

Irmakla insanların arasına örülen duvar, şehirde en çok tartışılan konu. Bazı vatandaşlar, “DSİ bize bir tasarım gösterdi. O tasarımda yüksek duvar yoktu” diyor. İktidar kanadı ise ılımlı: Bu set Yalı’yı taşkından koruyacak. Kot farkı her yerde yok, sadece küçük bir bölümde…

BARTINSTAR/GÜNDEM

Proje aşamasında da tartışılıyordu, yapımına başlandı, hala tartışılıyor. Bartın Irmağı’nı taşkından korumak için Yalı bölgesinde yürütülen ve çevrecilerin “cam daraba” diye adlandırdığı proje, hızla ilerliyor.

Kanlıırmak Caddesi’nden başlayan, Gazhane’ye kadar uzanan projenin inşası konusunda ilginç görüntüler ortaya çıktı.

Birincisi; ırmakla şehir arasında Çin Seddi’ni anımsatan 2 metrelik duvar.

İkincisi ise; Çadır Kafe kısmında temel atılmadan duvarın bir kısmına ara verilmesi.

ÇADIR KAFE BÖLGESİNDE VERİLEN ARANIN NEDENİ; YAYA KÖPRÜSÜ

İkincisinden başlayalım… Çadır Cafe kısmına torpil geçildiği, o kısma duvar yapılmayacağı söylentileri aldı başına gitti. BartınStar, durumu araştırdı. O kısma duvar yapılmamasının bir nedeni varmış. O kısım, Yalı ile Kaynarca arasında yapılacak yaya köprüsü alanı olarak belirlenmiş. Bu nedenle o kısımda farklı bir çalışma yürütüldüğü öğrenildi.

Birincisine gelince… Özellikle Orduyeri köprüsü kısmında 2 metreye ulaşan duvar, Bartın Irmağı’nın doğasını açık ara bozdu. Sokakla ırmağın arasında 2 metrelik duvar örülmüş oldu.

Bu durum vatandaşlar tarafından hiç beğenilmedi. “Irmakla vatandaş arasına duvar örüldü” diyen de var, “Cam set, seli engellemez. Bu proje müteahhitlere para kazandırmak için yapılıyor” şeklinde görüş belirten de…


Bartınlı aktivist Yaşar Cengiz Alpan, duvar boyunu gösteren fotoğrafı profilinde paylaştı. 

Kim ne derse desin, taşkından korunmanın bedeli oldukça ağır. Orduyeri Köprüsü mevkiinde boydan boya uzanan ve yer yer 2 metreyi bulan duvar görüntüsü çirkin.

KÖTÜ HABER: DUVAR, EMEKLİLER EVİ KISMINDA DA YÜKSELECEK

Projeyi savunan iktidar kanadı, “Bu bölgede zemin alçalıyor. Sadece bu kısımda duvar boyunun yükseldiği doğru. Ama projenin geneli duvar ve cam set 1,5 metre. Bu proje ile taşkınları engelleyeceğiz, ırmağı koruyacağız” diyerek projeyi savunuyor.


Kanlıırmak Caddesi’nde projenin başlangıcı böyle. Cam bariyer, ırmak görüntüsüne çok zeval getirmiyor. Ancak Orduyeri Köprüsü’ne doğru ilerledikçe duvar boyu yükseliyor. Çünkü köprü kısmına ilerledikçe seviye düşüyor. Köprüyü geçtikten sonra duvar tekrar ilk haline dönüyor. 

Irmak boyunca uzanan duvarın üzerine camlar monte edilmeye başlandı. Bartınstar’ın edindiği bilgilere göre, Orduyeri Köprüsü kısmında kot farkı nedeniyle yükselen duvar, Emekliler Evi’nin bulunduğu bölgede de yükselecek. Yani yüksek duvar, Yalı’nın tam kalbinde karşımıza çıkacak. Irmağı görmek için duvarın arkasına geçmek gerekecek.

xxx

DSİ PROJEYİ SAVUNMUŞTU: IRMAK DENİZ SEVİYESİNİN ALTINDA, TEK ÇÖZÜM VAR: YA BARİYER YA DA TAŞINMA

14 Ocak 2024’te Bartın Irmağı İslah Projesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapılmış, Bartın’da her görüşten vatandaşlar bu toplantıya katılmıştı. Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bülent Selek, Yalı bölgesinde yapılması planlanan sel bariyeri ve Bartın’ın taşkın tarihine ilişkin bilgiler ve çözüm yollarına ilişkin bir sunum yapmıştı.

Gelişen teknolojik imkanlarla hazırlanan simülasyonlar ışığında şehrin 500 yıllık tarihinde yaşanan taşkınlara ilişkin verileri aktaran Selek, Bartın Irmağı’nın kendine has özelliği ile deniz seviyesinin altında kaldığını, bu yüzden ırmak yatağında derinleştirme gibi çalışmaların bir faydası olmayacağını savunmuştu.

Taşkından en çok etkilenen Yalı bölgesine (İskele Caddesi) sel bariyeri projesini tanıtan Selek, Cam bariyerin Rize’de, üstelik vahşi akan bir ırmak üzerinde başarıyla uygulandığını anlatarak, bu projenin Yalı bölgesini taşkından koruyacağını savunmuştu. Selek, cam bariyerlerin basınç testlerini başarıyla geçtiğini vurgulamıştı.

Bu projenin, ırmağın estetik yapısına ve turizme engel olmayacağını ifade eden Doç. Selek, “Bu bölgede çözüm için iki seçenek var. Ya sel bariyeri, ya da bölgeden yerleşimin kaldırılması” ifadelerini kullanmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
3
_a_rm_
Şaşırmış
2
vir_sl_
Virüslü
Bartın Irmağı ile halkın arasına duvar girdi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir