Bartın’da yetişen 2 bitki, Türkiye’nin bio zenginliği listesine girdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin 12 bin 141 olan bioçeşitlilik listesine iki bitki türü verdiğini duyurdu. Püsürotu ve Boylualtınasa bitkileri, Türkiye’nin beo zenginliğine katkı verdi.

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tohum üretimi ve gıda arz güvenliği ile ata tohumlarının korunmasıyla ilgili önemli mesajlar verdi. Tarım İl Müdürlüğü’nde de 10 kadın çiftçiye tohum ve sera örtüsü dağıtımı yapıldı.

BARTINSTAR/GÜNDEM

Bartın, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ağırlıyor. Bartın’a dün akşam gelen ve Amasra’da konaklayan Bakan Yumaklı, sabah Amasra AK Parti teşkilatıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Bartın, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ağırlıyor. Bartın’a dün akşam gelen ve Amasra’da konaklayan Bakan Yumaklı, sabah Amasra AK Parti teşkilatıyla kahvaltıda bir araya geldi.

Ardından Bartın Valiliği ile Bartın Belediye Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Yumaklı, ardından DSİ tarafından yürütülen Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islah Projesi’ni inceledi.

CAM MANTAJINA BAŞLANAN SEL BARİYERİNİ İNCELEDİ

Bartın Valisi Nurtaç Arslan ve AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın eşlik ettiği Bakan Yumaklı, montajına başlanan cam bariyer ile Kemerköprü’ye gelerek yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Buradan Bartın Tarım İl Müdürlüğü’ne geçen Bakan Yumaklı, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 10 kadın üreticiye tohum ve sera örtüsü dağıtımı törenine katıldı.

Bakan İbrahim Yumaklı, burada yaptığı konuşmada Türkiye’de tarım üretimi ve bio çeşitliliğine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. “Tohumculuk son derece stratejik bir sektör. Gıda arz güvenliğinizi sağlamak birinci önceliğiniz olmak zorunda” diyerek sözlerine başlayan Bakan Yumaklı, şu mesajları verdi:

KULLANDIĞIMIZ 100 TOHUMUN 97’Sİ BU ÜLKEDE ÜRETİLİYOR

“Tohumunuz yoksa, üretiminizi başlatamazsınız. Savunma sanayiinde olduğu gibi tohumda da bağımsız olmak zorundasınız. Türkiye bu konuda dünyada ilk 10 ülke arasında. Türkiye’de üretilen yerli ve milli tohumlarımız var. 100 birim tohumun 97 birimi bu ülkenin topraklarında üretiliyor. Tohumlarla ilgili ciddi araştırma gelişme yapan kurumlarımız var. Özel sektörün de ciddi başarısı var.”

SERTİFİKALI HALE GETİRİLEN TOHUMLARI 117 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ

“Tohumlarla ilgili bir diğer önemli konu, sertifikalı tohum olması. Bu konudaki ısrarımız zaman zaman yanlış anlaşılıyor. Ata tohumlarının yasaklandığıyla ilgili zaman zaman tezviratlarda bulunuluyor. Bu doğru değil. Biz 37 çeşit ata tohumumuzu gen bankamızda koruma altına aldık. Bunlar sertifikalı tohumlar. Bu ne demek: Siz hangi ürün olduğunu, bir hastalık taşıyıp taşımadığını, ne kadar verim vereceğini bilirsiniz. Tarımsal üretimin garanti altına alınmasının yollarının biri de sertifikalı tohumlar olması. Türkiye’de kullanılan sertifikalı tohumların yüzde 40’ı tarımsal araştırma geliştirme genel müdürlüğümüzün üretmiş olduğu tohumlardan oluşuyor. 117 ülkeye de hem bunlar hem özel sektörümüzün üretmiş olduğu tohumlar ihraç ediliyor.”

BARTINLI 10 KADIN ÇAFTÇİYE TOHUM VE SERA ÖRTÜSÜ DAĞITILDI

Anadolu kadınlarımız üretimin her tarafında. Kimi zaman bezlere koyup sandıklarda saklanan tohumlar vardır. Bizim şimdi gen bankamızda sakladığımız tohumları o şekilde saklarlardı. Biz de bunları destekliyoruz. Ata tohumlarımızı sertifikalandırıp topraklarımızla buluşturuyoruz. Ben Anadolu kadınlarının kendinden veren özverili halini tohumlara yansımış durumunu sertifikalandıran tüm araştırma geliştirme yapan kurumlarımıza teşekkür ediyorum.

Bunların temelini atan kadınlarımızın 8 Mart Kadınlar Gününü kutluyorum. Bu anlamlı günde biz de istedik ki ekilmeyen arazilerimizin kullanımı sağlamak ve mevcutların daha iyi verim verebilmesi adına bir tohum dağıtımı yapalım. Bartınlı 10 kadın çiftçimize tohum ve sera örtüsü dağıtımı yapalım. Bunu bütün illerimizde uyguluyoruz. Bartın’da son dönemde gelişen seracılığın gelişmesi anlamında da çalışmaları var arkadaşlarımızın.

TÜRKİYE’NİN BİO ÇEŞİTLİLİĞİ LİSTESİNE BARTIN’DAN İKİ BİTKİ GİRDİ

Türkiye’nin zengin biyoçeşitliliğine sahip bir ülke olduğunu biliyoruz. Ulusal biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projemiz var. Bu kapsamda 12 bin 141 türü kayıt altına almış bulunmaktayız. Avrupa’daki tüm ülkelerin bitki çeşitliliğiyle ilgili rakamları 12 bin civarında. Sadece bizim ülkemizde 12 bin 141 adet. Bu da bizim zenginliğimizi gösteriyor. Buradan Türkiye florasına iki yeni bitki kaydının yapıldığının da müjdesini vermek istiyorum. Çünkü Bartın gibi her zenginliğin olduğu bir yerin bio çeşitliliğimize katkı vermemesi düşünülemezdi. Doğa Koruma Milli Parklar’daki arkadaşların izleme çalışması ile Bartın’da Püsürotu ve Boylualtınasa bitkilerini bioçeşitlilik listemize dahil etmiş olduk. Böylece 12 bin 141 adedi 12 bin 143 adede çıkarmış olduk. Bartın’dan da bunun müjdesini vermiş olalım. Bu çok basitmiş gibi düşünebilir. Ancak nesiller boyu devam etmesi gereken bir bio çeşitlilik zenginliğinin iki tanesinin de Bartın’da olmuş olması bizler açısından mutluluk verici.”

KASTAMONULU BAKAN KUMLUCA, ABDİPAŞA VE ULUS’TA TEMASLARDA BULUNACAK

Bartın’daki programına devam eden Bakan Yumaklı, Riverside Otel’de sektör paydaşları ile toplantıda bir araya gelecek. Ardından Kumluca beldesine geçerek AK Parti seçim irtibat ofisinin açılışına katılacak. Buradan Abdipaşa beldesi ve Ulus ilçesine gerecek seçim ofisi açılışlarına katılacak. Ulus Doğa Park Otel’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Programı’na katılarak Bartın programını sonlandıracak.

Bakan Yumaklı, dere ıslah çalışması kapsamında Kemerköprü’yü inceledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, önce Bartın Valili, ardından Bartın Belediyesi’ni ziyaret etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın’da yetişen 2 bitki, Türkiye’nin bio zenginliği listesine girdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir