Bartın Merkez Camii Külliyesi tehlikede mi? Müftülük ve belediyeye sorduk

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim Sen karar ardından “Külliye inşaatı durmalı. Bölge müze yapılmalı” dedi. Külliye inşaatını yürüten Bartın Müftülüğü “Yaptığımız işlerde hiçbir yasal boşluk yoktur. Hukuki durum umarız çabuk çözülür, işimize devam ederiz” görüşünde.

BARTINSTAR/GÜNDEM

Bartın eski Endüstri Meslek Lisesi’nin yıkılmasıyla ilgili tartışma, Zonguldak İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla yeniden alevlendi. Karabük Koruma Kurulu’nun tescil etmediği eski binayla ilgili, yıkıldıktan bir yıl sonra tersi bir karar çıkınca kafalar karıştı. Peki bu durum Külliye inşaatını nasıl etkileyecek? Eğitim Sen’e göre bu karardan sonra Külliye inşaatı durmalı, yıkılan bina aslına uygun olarak yeniden yapılmalı ve bölgede müze olarak değerlendirilmeli.

MÜFTÜLÜĞE GÖRE YAPILAN İŞLERDE HİÇBİR YASAL BOŞLUK YOK

Külliye inşaatına devam eden Bartın Müftülüğü, yeni süreci yakından takip ediyor. EML binasıyla ilgili yargı sürecinin tarafının Kültür ve Turizm Bakanlığı olduğunu belirten Müftülük kaynaklarındaki hakim görüş, “Hukuki bir konu. Bu süreçte davalı Kültür Bakanlığı, İstinaf Mehkemesi’ne itiraz etti. Kararı bekliyoruz. Yaptığımız işlemlerde hiçbir yasal boşluk yoktur. Yıkılan binayla ilgili Karabük Koruma Kurulu’ndan geldiler, her türlü incelemeyi yaparak karar verdiler. Ümid ediyoruz, kısa sürede karar çıkar, biz de işimize devam ederiz. Burası bir hukuk devleti. Gelecek cevaba göre amel edilir” şeklinde.

MERKEZ CAMİSİ OLMAYAN TEK ŞEHİR BARTIN, BU BİR İHTİYAÇ

Bartın merkezde yer alan camilerin çoğu, 100 yılı aşkın geçmişe sahip. O dönemin nüfus oranına göre küçük ölçekli yapılmış. Özellikle Cuma günleri camilere sığmayan cemaatin sokaklara taşan görüntüler herkesin hafızasında. Müftülük çevreleri, Türkiye’de merkez camii olmayan tek vilayetin Bartın olduğunu belirterek şehrin ihtiyacına dikkat çekiyor.

ŞU ANA KADAR 800 FORE KAZIK ÇAKILDI, KÜLLİYE ZEMİNİ GÜÇLENDİRİLDİ

Bartın Merkez Camii Külliyesi inşaatı hızla devam ediyor. Şu ana kadar zemin güçlendirmesi için 800 beton enjeksiyonu çalışması yapıldı. Hafriyat çalışmasının yüzde 80’i bitti. İnşaat, çalışmalar böyle devam ederse, iki üç ay içinde topraktan çıkarak kaba inşaat sürecine geçilecek. 5 bin kişilik camii inşaatının 2,5-3 yılda tamamlanması planlanıyor.

CEMAL AKIN: BİZ HUKUKİ DURUMUN TARAFI DEĞİLİZ, MEVZUATA BAKARIZ

Zonguldak İdare Mahkemesi’nin kararıyla ilgili Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’a da görüşünü sorduk. Bartın Belediyesi’nin hukuk sürecine taraf olmadığını kaybeden Başkan Akın, “Biz işin mevzuat kısmındayız. Yer bizim değil. Milli Eğitim, Müftülüğe tahsis etti. Müftülük inşaat için izin istedi. Biz de Karabük’e görüş sorduk. Burası tarihi eser değil diye yazı gelince yıkım ve inşaat izni çıktı. Kim gelse aynı süreç işliyor. Biz belediye olarak gelen başvuruya bakarız. Hukuki bir engel yoksa izin verilir. Burada da süreç böyle işledi” diyor. Belediyede eski bina için “tarihi eser değil” diyen Karabük’ün bir yıl sonra tam tersi görüş bildirmesine dikkat çekiliyor.

Zonguldak İdare’den yıkılan EML binası için koruma kararı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın Merkez Camii Külliyesi tehlikede mi? Müftülük ve belediyeye sorduk

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir