Zonguldak İdare’den yıkılan EML binası için koruma kararı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ancak yıkılan okul binasının yerine 5 bin kişilik Merkez Camii yapımı için ruhsat verildi, inşaat başladı. Eğitim Sen diyor ki; yıkılan bina yeniden yapılsın, eğitim ve sağlık müzesi olsun. Külliye inşaatı ise dursun…

BARTINSTAR/GÜNDEM

Bartın Eğitim Sen Şube Başkanı Sedat Bora, eski EML binasıyla ilgili Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından alınan kararı basın toplantısıyla açıkladı. Eğitim Sen’de dün düzenlenen toplantıya Mimarlar Odası temsilcisi Nejat Vural ve Selda Çelikyay, CHP İl Başkanı Selim Karakaş, Ziraat Mühendisi Ayşe Sevtap Uzun, EML edebiyat öğretmeni Erdal güzel, Avukat Nilgün Saban, Bartın Halkevleri temsilcileri Yonca Alemdar, Hakan Ceylan katıldı.

ZONGULDAK İDARE, KARABÜK’ÜN VERDİĞİ KARARI BOZDU

Sedat Bora, alınan mahkeme kararını şu cümlelerle açıkladı: “Bartın Merkezde bulunan ve 1960’lı yıllardan beri Endüstri Meslek Lisesi olarak kullanılan lise binası 2019 yılı temmuz ayında boşaltılıp başka bir binaya taşındı. Tarihi bina Bartın Müftülüğü tarafından kasım 2019 tarihinde yıkıldı. Bartın Eğitim Sen’in Ankara Mimarlar Odasına yetki vermesi ile Mimarlar Odası tarafından Karabük koruma kurulunun tescil etmeme kararına karşı dava açmış, Zonguldak idare mahkemesi Karabük koruma kurulunun tescil etmeme kararını bozarak tarihi Bartın Endüstri Meslek Lisesi binasının birinci derece korunması gereken binalardan olduğunu tespit ederek korunmasını tescil ettiğini resmi yazı ile bildirmiştir…”

Yapılan açıklamada, Bartın’daki tüm resmi kurumların, Karabük Koruma Kurulu’nun incelemesi ve tescil kararını beklemeden yıkıma başlaması nedeniyle yasalara uymadıkları vurgulandı. Bartın emniyeti, savcılığı, belediyesi, milli eğitim müdürlüğü ve valiliği hukuksuzluğa göz yummakla eleştirildi.

BELEDİYE, MİLLİ EĞİTİM VE VALİLİĞE SUÇLAMA

Yapılan basın açıklamasında haberin özeti bu… Peki orada ne konuşuldu? Sosyal medyadan yayınlanan toplantıya katılanların çoğu yıkıma sessiz kalanları eleştirdi, suçladı. Sedat Bora da “Bartın’ı çok seviyoruz demekle olmuyor. Bartın’ı sevmek demek, bunun için bazı mücadeleleri göze almak demek. Bu mücadeleyi verenler burada. Demek ki biz Bartın’ı daha çok seviyoruz” sözleriyle devam etti. Bora, o binanın yeniden yapılmasını, söz konusu alanın sağlık ve eğitim müzesi olarak değerlendirilmesini talep etti. Külliye inşaatının durdurulması istendi. Tüm kurumlara ağır eleştiriler vardı.

AYŞE SEVTAP UZUN: BARTIN’I SEVMEK LAGA LUGAYLA OLMUYOR

Ayşe Sevtap Uzun, “Yıkıma karşı yaptığımız eylemlerde 10-15 kişiyi geçemedik. Bartın’ı sevmek demek laga lugayla olmaz. Orada olanların çoğu Bartınlı olmayan insanlardı. Aynı mücadeleyi Bartın’daki arkadaşlardan da beklerdik” dedi, yargıya ilişkin ağır eleştirilerde bulundu. Mimarlar Odası temsilcisi Nejat Vural da bu kararı alanları tarih yargılayacağını söyledi.


Yıkılan EML binası 1886 yılında dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nuretttin Paşa tarafından “Frengi Hastanesi” olarak yaptırılmış daha sonra Bartın Memleket Hastanesine dönüştürülerek uzun yıllar da hastane olarak hizmet etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zonguldak İdare’den yıkılan EML binası için koruma kararı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir