1. Haberler
  2. ÇEVRE
  3. Belediye bu utanç tablosunun dışında kalmaya çalışıyor

Belediye bu utanç tablosunun dışında kalmaya çalışıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Bu çöp alanı bize ait bir çöp alanı değildir’ açıklaması yapan Bartın Belediyesi, bu garabetin dışında kalmaya çalışmıştır. Boğaz mahallesi, belediye mücavir alanıdır. Yol güzergahına çöplerin dökülmesine kayıtsız kalmak akıllara ziyan bir davranıştır.”

“Bartın Belediyesi, alana günlük 100 ton çöp bırakıyor. Kendi mücavir alanındaki mahallenin dibine kadar yola günlerce çök dökenlere müdahale etmeyen Bartın Belediyesi, sadece bu sebepten dolayı kusurludur. Zaten para cezası da gelişi güzel çöp dökülmesinden kesilmiştir.”

BARTINSTAR/ÇEVRE

Yarın toplanacak Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısı öncesi Belediye Meclisi’nin AK Partili üyesi Kenan Dursun’dan dikkat çekici bir açıklama geldi.

BartınStar’ın gündeme taşıdığı ve Bartın’da Boğaz mahallesinde yaşanan çöp yola ilişkin süren tartışmalara değinen İl Özel İdaresi’nin eski başkanı Kenan Dursun, “İnkum tepesi vahşi depolama alanı 50 yıldır doğru bilinen yanlıştı” başlıklı bir açıklama yayınladı.

YOL GÜZERGAHINA FÜTURSUZCA DÖKÜLEN ÇÖPLER…

Ortaya çıkan görüntülerin Bartın halkını ürküttüğünü söyleyen Kenan Dursun, “Bartın’da bulunan 8 belediye ve özel idarenin görev ve sorumluluk alanlarındaki evsel atıkları döktükleri Karasu Köyü sınırları içerisindeki vahşi depolama alanına giden yol güzergahına ilgili belediyelerce fütursuzca dökülen çöplerin yerel ve ulusal basında adeta çevre katliamını andıran görüntüleriyle yer alması Bartın halkını hem üzmüş hem de ürkütmüştür” dedi.

ÇÖP ALANI DEĞİL AMA O YOL BELEDİYENİN SORUMLULUK SAHASI

Bu kapsamda çöp alanının Bartın Belediyesi’nden yapılan “Çöp alanı bize ait değil” açıklamasına tepki gösteren Kenan Dursun, “Aynı alana günlük yaklaşık 100 ton çöp döken Bartın Belediyesi bu garabetin ve utanç tablosunun dışında kalmaya çalışmıştır. Kaldı ki söz konusu çöplerin belediyenin sorumluluğunda olmayan vahşi depolama alanına dökülmeyip Karasu Köyünün Boğaz mahallesinden depolama alanına ulaşan yolun tamamını kapatacak şekilde döküldüğü ve büyük bir çevre kirliliği oluşturduğu görsellerle de belgelenmiştir” ifadelerine yer verdi.

HEPİMİZİ UTANDIRAN GÖRÜNTÜLERE KAYITSIZ KALMAK AKILLARA ZİYAN!

Kenan Dursun açıklamasında şunları dile getirdi: “Zaten yanlış olan da hepimizi utandıranda bu görüntülerdir. Hele hele denizi ırmağı ve doğasıyla turizimde iddialı bir şehirde böyle ihmallere asla yer yoktur. Bu konuda garip olan bir şey daha var ki söz konusu Köy Belediye mücavir alanında kalan bir köydür. İmar ile ilgili iş ve işlemleri ile yine çöplerin köy içerisinden alınması Bartın Belediyesince yürütülmektedir. Tüm bunlar ortadayken kendi sorumluluğundaki bir köyün diğer bir mahallesinin yol güzergahına çöplerin dökülmesine kayıtsız kalmak akıllara ziyan bir davranış şeklidir.”

YOLA GÜNLERCE ÇÖP DÖKENLERİ İZLEYEN BELEDİYE KUSURLU DEĞİL Mİ?

“O nedenle Karasu Köyünün Boğaz mahallesinin dibine kadar yaklaşık 800 metre uzunluğundaki yola günlerce çöp döken ve dökenlere de müdahale etmeyen Bartın Belediyesi sadece bu sebepten dolayı kusurludur. Zaten alanda inceleme yapan bakanlık yetkilileri de ilgililere yazmış olduğu para cezalarını bu kusurlarından dolayı yazmıştır. Yani yapılan cezalar vahşi depolama alanına çöp dökmekten dolayı değil çevreye gelişi güzel çöp dökerek çevre kirliliğine sebep olmaktan dolayıdır.”

KANUN SORUMLULUKLARI AÇIKÇA BELİRTİYOR

Kenan Dursun, katı atık bertaraf tesisinin çalışmamasının sorunun asıl nedeni olduğunu belirterek yaşanan sorunları sıraladı. Dursun, şöyle devam etti:

“Halbuki; 5393 sayılı Belediye kanununun 15. Maddesi Belediyenin yetkileri ve imtiyazlarının (g) maddesinde Katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri yapmak ve yaptırmak. olarak açık ve anlaşılır bir şekilde ifade ediyorken bu konuda sorumluluktan kaçmak yanlış ve gereksiz bir davranıştır.

Ayrıca 2005 yılında Ak Parti iktidarının birinci hükümet döneminde yerel yönetimlerle ilgili reform niteliğindeki yasaların arasında yerlerini alan 5355 sayılı mahalli idare birliği kanunu 5393 sayılı Belediye Kanunu 5302 sayılı İl özel idare kanunu ve ilgili mevzuatların günümüz sorunlarına cevap verebilir niteliklere kavuşturulmuş olması son derece kıymetli ve bir o kadar da değerlidir. O nedenle yerelde samimiyetle hizmet üremeye çalışan tüm belediyelerin, özel idarelerin ve mahalli idare birliklerinin önü her zaman açıktır.

BARTIN BU İŞİ NEDEN BAŞARAMADI; ATIK TESİSİ NEDEN GECİKTİ?

Yaklaşık 50 yıldır İnkumu tepesinde düzensiz vahşi depolama alanı olarak kullanılan bu alanın çevreye deniz ürünlerine ve insan sağlığına yıllar boyunca verdiği zararlar ortadayken düzenli depolama ve ayrıştırma tesisinin yapımı hangi sebeple bu kadar gecikmiştir, asıl sorulması gereken soru bu olmalıdır. Çünkü bir çok il, o dönemde kurdukları birlikler üzerinden bu işlerini 20 yıl önce bitirme becerisini göstemişlerdir. Bartın ise 2005 yılında kurulan Belediyeler Birliği bünyesindeki 9 belediyenin ortaklığı ile başlayan katı atık bertaraf tesisinin yapımında bir ileri iki geri hamlelerle 10 yıl bir arpa boyu yol alınamamıştır.

Yıl 2014’e geldiğinde Bartın İl Özel İdaresi’ninde köylerden çöp toplamaya başlamasıyla birlikte dönemin Valisinin başkanlığında 8 belediye ve Özel İdare’ninde içerisinde olduğu mahalli idare birliğinin kuruluşu gerçekleşmiştir. Şahsımın da Meclis Başkanı olduğu 2014 yılından bu güne 4 Valimizin gayreti, dönemin Bartın Milletvekili Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’un Bakanlıktan aldığı hibe destekleri ve Özel İdarenin zaman içerisinde yapmış olduğu fedakarlıkları ile yürütülen çalışmalar sonucunda Kaman Köyü bölgesinde yapımı tamamlanarak teslim aşamasında olan tesisin maliyeti 205 milyon 491 bin TL’ye mal olmuştur. Bu kapsamda bakanlık hibe oranı % 23 olurken özel idareye düşen oran % 51.16, Bartın Belediyesi % 36.03, Amasra % 3.06, Ulus % 1.69, Kurucaşile % 0,94, Kozcağız % 3,61, Kumluca % 1,12, Hasankadı % 1,14, Abdipaşa % 1,35 olarak İller Bankasından uzun vadeli kredi kullanılarak Bartının 50 yıllık sorunu geç de olsa çözüme kavuşturulmuş olacaktır.

EN BÜYÜK MALİYETİ İL ÖZEL İDARESİ ÜSTLENDİ

Yapılacak olan tesise günlük yaklaşık 100 ton çöp dökecek olan Bartın Beldiyesi, tesis maliyetinin % 36’sını üstlenirken yine günlük 50 ile 70 ton aralığında çöp dökecek olan İl Özel idaresi ise borcun % 51’ni üstlenmiştir. O nedenle bu modern tesisin yapım sürecindeki zor kararlarımızda çözüme katkı sağlayan dönemin Bartın Milletvekili olan Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç’a Valimiz sayın Nurtaç Arslan’a dönemin il genel meclis üyelerine milletvekilimiz Yusuf Ziya Aldatmaz’a destekleri için yürekten teşekkür ediyorum.

İŞLETMEYİ ALAN FİRMANIN EKSİKLERİ TAMAMLANIRSA ÇALIŞIR

Gelelim bitme ve deneme aşamasındaki tesisin çalıştırılamadığı ile ilgili söylemlere; Kaman köyündeki bertaraf tesisi, Türkiye’de işletilen diğer modern bertaraf tesislerinden farklı bir tesis değildir. Hatta İller Bankası aracılığı ile ihale edilen bu tesis diğerleri ile birebir aynıdır. O nedenle çalışmayacak ya da çalıştırılamayacak bir tarafı da yoktur. İşletme ihalesini alan yüklenici firmanın eksiklikleri, yine tesisin yeni oluşu ve diğer eksikliklerinin hızlıca tamamlanarak en kısa sürede çalışır hale getirilmesi de bundan sonraki süreçte Bartın’ın en önemli önceliğidir. O nedenle birlik üyesi belediyelerimizin bu konudaki maddi manevi sorumluluklarını yerine getirmeleriyle birlikte sayın Valimizin de öncülüğünde belirlenecek yol haritasıyla sorunlar çözüme kavuşacaktır.”

xxx

BARTIN BELEDİYESİ YAPTIĞI AÇIKLAMA NE DEMİŞTİ?

  • ÇÖPLÜK ALANI BARTIN BELEDİYESİ’NE AİT DEĞİL

Konuyla ilgili Bartın Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada şöyle denilmektedir: “Son günlerde sosyal medya hesapları ve basın üzerinden Boğaz mevkii, İnkum tepesi vahşi depolama alanı olarak kullanılan Bartın çöplüğüne gelişi güzel, düzensiz dökülen çöplerin Boğaz yoluna kadar indiği, bu çöplerin halk ve çevre sağlığı açısından tehditkar bir durum oluşturduğu ve bu durumdan Bartın Belediyesinin sorumlu olduğu yönünde haberler ve paylaşımlar yapılmaktadır. Söz konusu vahşi depolama alanı Ormanlık saha alanında kalmakta olup, belediyemiz mülkiyetinde değildir. Bartın İl Özel İdaresi , Amasra, Kurucaşile, Ulus, Abdipaşa, Kumluca, ve Kozcağız Belediyelerinin toplamış oldukları evsel atıklar olmak üzere ilimizin bütün çöpleri ilgili kurum ve belediyelerin araçlarıyla bu alana dökülmektedir. Yani bu çöp alanı, Bartın Belediyesine ait bir çöplük alanı değildir.”

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hasta
Hasta
Belediye bu utanç tablosunun dışında kalmaya çalışıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir