Özel sektöre ait 2 defne fabrikası bulunan Bartın’da bu alandaki kalifiye eleman ihtiyacına da destek olacak önemli bir proje başlatıldı.
BARTINSTAR/ARİF ÜÇLER
Bartın’da ilk kez düzenlenen defne distilasyonu atölye çalışmasına katılanlar defneden yağ çıkartma, defne kurutma ve defne yağlı sabun yapımı konusunda bilgi ve deneyim sahibi olacak.
BAKANLIK DESTEKLİ
Projenin sahibi 2016 yılında kurulan Bartın Bilim Eğitimi Derneği. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün desteklediği proje İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bartın Belediyesinin katkılarıyla uygulanıyor. 10 Temmuzda başlatılan atölye çalışmasına 14 yaş ve üstü kursiyerler ücretsiz olarak katılım sağlayıp eğitim alabiliyor.
BELEDİYE BİLİM ATÖLYESİNDE
Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya’nın da belediye başkan yardımcısı Şamil Keser’le birlikte ziyaretiyle Yalı Yaşam Merkezindeki Bartın Belediyesi Bilim Atölyesinde yaklaşık 30 kursiyerle başlayan eğitım çalışmasına katılanlara defneden yağ çıkarma, defne kurutma ve yağlı defne sabunu yapımı öğretilecek.
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Gençlerle tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiriyor; katma değer üretiyoruz! (Kurutma, uçucu yağ eldesi, sirke ve tentür yapımı) projesi kapsamında faaliyete geçen defne distilasyonu (damıtma) atölyesinde biri fizik diğeri biyoloji branşında 2 öğretmen ve 1 ziraat mühendisi öğretici olarak görev yapıyor.
3 UZMAN ATÖLYE LİDERİ VAR
Bartın’da ilk kez uygulanan projede Biyoloji Öğretmeni Hilal Badur, Ziraat Mühendisi Barış Ata ve aynı zamanda projenin koordinatörü olan Fizik Öğretmeni Yücel Yüzlü atölye liderleri olarak görev alıyor.
DİSTİLASYON NEDİR?
Distilasyon iki veya daha fazla sıvı bileşen (ya da sıvı içerisinde çözünmüş katı bileşen) içeren karışımlardaki bileşenleri birbirinden ayırmak için kullanılan, maddeler arasındaki kaynama noktası farkından yararlanarak çalışan bir ayırma yöntemi anlamına geliyor.
ANTİOKSİDAN ZENGİNİ
Defne yaprağı, Laurus nobilis adlı defnegiller familyasına ait bir ağacın yaprağıdır ve içerdiği uçucu yağlar, flavonoidler, tanenler sayesinde antioksidan açısından zengin bir yapıdadır, mikrop ve iltihap giderici özelliklere sahiptir.
BARTIN DEFNESİ
Defne yaprağı, genellikle kurutulmuş olarak kullanılır ve çorba, güveç gibi yavaş pişirilen yemeklere eklenir. Pişirme sürecinde yemeklere zengin bir aroma katar ve pişirme sonrası çıkarılır. Antik çağlardan beri hem tıbbi özellikleri hem de yemeklere aroma katması için kullanılmaktadır. Bartın ve çevresindeki ormanlar defne varlığı açısından oldukça zengin ve bu da orman köylüsü için ayrı bir gelir kapısı oluyor.