Diyaliz teknikerlerinin önemli bir sorunu var!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 Mart 2019’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla yayımlanan diyaliz yönetmeliği üzerinden 3 yıl geçti. Buna göre diyaliz ünitelerinde sadece diyaliz teknikerleri görev yapacaktı. Ancak ne kamu ne de özel sektör bu yönetmeliğe uymuyor. 24 bin mezun tekniker mağduriyet yaşıyor.

BARTINSTAR/SAĞLIK

Üniversitelerin ‘diyaliz teknikerliği’ bölümünden mezun olan binlerce öğrenci, bakanlık genelgesine rağmen yıllardır mağdur ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 1 Mart 2019 yılında çıkartılmış bir yönetmeliğe rağmen soruna çare üretilemedi. 3 yıl önce basın aracılığı ile duyurulan yönetmelik ardından diyaliz sertifika programları kapatılmış ve 1 Mart 2020 ye kadar diyaliz ünitelerinde sertifikasız personel çalışmasına, 1 Mart 2020 den sonra da tüm sertifikasızların diyaliz ünitelerinden çekilmesine dair de bir açıklama yapılmıştı. Ancak ünitelerden sertifikasız personeller çekilmediği için hala Personel Dağıtım Cetveli (PDC) düzenlenemedi.

Bunun üzerine teknikerler Kamu Denetleme Kurumu’na (Ombudsman) başvurdu. Sonuç da alındı. Kamu Denetleme Kurumu’nun tavsiye niteliğinde çıkardığı yazı üzerine Sağlık Bakanlığı, bu yazıya uyarak bir yazı yayınladı ve 81 il sağlık müdürlüğüne gönderdi. Bakanlık yazısında diyaliz ünitelerindeki sertifikasız sağlık personellerinin çekilerek yerlerine diyaliz teknikeri istihdam edilmesini, PDC’de hastanelerin talepte bulunması söylendi.

Ancak bakanlığın yazısına rağmen düzenleme yapılmadı. Hastanelere CİMER üzerinden yaptığımız başvurularda konunun bakanlığa bildirildiği ancak bakanlığın diyaliz teknikeri ataması yapmadığını, bu yüzden personel eksikliği nedeniyle sertifikasız sağlık personellerinin diyaliz ünitesinde çalıştırılması zorunda kalındığı, bakanlığa gönderilen dosyalar neticesinde de hastanelerin personel talebinde bulunmadığı gibi ifadeler yer aldı.

24 BİN MEZUN ATAMA SORUNU YAŞIYOR ÜSTELİK SAYI YENİ MEZUNLARLA HER YIL ARTIYOR

Ne üniversite hastanelerinde ne kamu hastanelerinde ne de özel sektörde istihdam edilmeyen teknikerler, seslerini duyurmak istiyor. 26 yıllık bölüm olan diyaliz teknikerliği bölümünden mezun olan teknikerlerin aktif çalışan sayısı 1415 dolayında. Sertifikasız sağlık personeli sayısı ise 1500’ün üstünde.

Diyaliz teknikerlerinin atanabilmesi önündeki engellerden biri de yürürlükteki mevzuat. Buna göre Türkiye’de her 5 makinaya bir diyaliz teknikeri düşüyor. Ancak bu mevzuat yıllar öncesinde hazırlanmış hasta sayısına göre düzenlenmiş. Döneminde ihtiyacı karşılar pozisyondaki mevzuat, yıllar içinde güncellenmemiş. Şu anda Türkiye’de 60.558 hemodiyaliz hastası, 3.387 de periton diyalizi hastası bulunuyor. Hasta sayısı arttığı halde mevzuat düzenlenmediği için ve sertifikasızlar diyaliz ünitesinden çekilmediği için 24 bin mezun olarak atama sorunu ile karşı karşıya. Üstelik bölüm hala binlerce mezun veriyor. Diyaliz ünitesinde bulunan sertifikasız personel eğitim almadığı için sistemin sağlıklı çalışıp çalışmadığı da tartışma konusu. Diyaliz teknikerlerine göre yanlış uygulamalar, hastaların kanının hemolize uğraması gibi sonuçlar doğuruyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diyaliz teknikerlerinin önemli bir sorunu var!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir