Hekimler ve öğretmenler aynı gün sokağa indi: Hakkınız ödenmez dediler; ödemediler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hekimler ülke genelinde iş bıraktı. TTB Bartın Şubesi’ne bağlı hekimler, özlük haklarına ilişkin düzenlemenin yasadan çıkartılmasına tepki gösterdi, 7200 ek gösterge, yıpranma payı istedi.

İkinci eylem ise Kamu Sen’den geldi. Öğretmenler, memurlar basın açıklaması yaptı. Ek zam, refah payı, 3600 ek gösterge istedi. Her iki meslek sendikası da “Hakkınız ödenmez dediniz, ödemediniz” mesajı verdi.  

BARTINSTAR/GÜNDEM

Döviz kurlarında yakın tarihte görülmemiş yükseliş, artan enflasyon ve günden güne eriyen maaşlar… Bartın dün iki eyleme birden şahitlik etti. Çalışanlar ve emekliler, basın açıklaması yaparak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle hükümetten beklentilerini dile getirdi. İlk eylem Türk Tabipler Birliği (TTB) Bartın Şubesi tarafından Bartın Devlet Hastanesi önünde düzenlendi. Ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yapan hekimler, sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin düzenlemeleri içeren maddelerin yeniden görüşülmek üzere kanun teklifinden çıkartılmasına tepki gösterdi. Açıklamayı TTB Bartın Odası Başkanı Dr. Ahmet Çatı yaptı.

HEKİMLER İŞ BIRAKTI: EMEĞİMİZİN DAHA FAZLA DEĞERSİZLEŞMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

“Sağlık Personeline hakkınız ödenmez dediler, ödemediler. Size alkışlar yeter dediler. Artık oyalama değil hakkımızı istiyoruz” diyen Dr. Ahmet Çatı, taleplerini şöyle sıraladı:

  • İnsanca geçinebileceğimiz, emekliliğe de yansıyacak temel ücret performansı sisteminin kaldırılması, döner sermaye uygulamasına son verilmesi…
  • Ek göstergelerin kademeli olarak 3600’den 7200’e çıkartılması…
  • Pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı…
  • Covid-19’un meslek hastalığı sayılması…
  • İnsancıl çalışma ve dinlenme süreci…
  • Şiddete karşı etkili yasa, güvenli iş yerleri, angarya ve mobinge son verilmesi.
  • Aile hekimliği yönetmeliğinin geri çekilmesi…
  • İşyeri hekimlerinin çalışma saatleri, atamaları ve ücretlendirmeleri konusunda tabib odalarının yetkili olması.

KAMU-SEN HÜKÜMET CADDESİ’NDEN SESLENDİ: DÖVİZ BİR YILDA YÜZDE 86 YÜKSELDİ

Türkiye Kamu Sen Bartın İl Temsilciliği ise Hükümet Caddesi’nde toplandı, basın bildirisi okudu. Öğretmenlerin ve memurların katıldığı eylemde, günden güne değer kaybeden TL nedeniyle tüm çalışanların sıkıntıya düştüğü vurgulanarak ““Geçen sene bu günlerde 1 dolar 7,90 TL idi bugün 14,70 lira; artış %86. Geçen sene bugünlerde çeyrek altın 724 lira idi bugün 1375 lira; artış %90. Bir sene içinde ortalama memur maaşı 567 dolardan 365 dolara geriledi. Erime %35,6. Geçen sene memur maaşıyla 6,2 çeyrek altın alınabilirken bugün ancak 3,9 çeyrek altın alınabiliyor. Erime %37. Enflasyon resmi rakamlara göre bile %21,31 ama memur maaşına yapılan zam enflasyon farkı da dahil %16,4. Erime %4,91” dendi.

TÜM MAAŞLAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ, EK ZAM VE REFAH PAYI EKLEMESİ ŞART OLDU

Basın açıklamasında şu talepler sıralandı: “Hükümet, ivedilikle memur ve emekli maaş zamlarını gözden geçirmek zorundadır. Enflasyon, büyüme, refah payı, harcamalar ve geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi gibi etkenler mutlaka değerlendirilmelidir. %5+7’nin artık hedef enflasyonla da alakası kalmamıştır. Bu nedenle 2022 için bütün maaş artışlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, harcamalardaki artışı karşılayacak kabul edilebilir bir oransal artış… Geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için ek zam; reel gelir artışı sağlanabilmesi için maaşlara refah payı eklenmesi şart olmuştur.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hekimler ve öğretmenler aynı gün sokağa indi: Hakkınız ödenmez dediler; ödemediler!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir