Genç yaşında Türk şiiri ve edebiyatına katkıları nedeniyle Türkiye’nin saygın şairleri arasına girmeyi başaran Bartınlı Şair Seyhan Erözçelik, vefatının 13’üncü yılında, adına düzenlenen Anı Evi’nde anıldı.
Yakın dönem Türk şairlerinin arasında en dikkat çekici isimler arasında yer alan Erözçelik, aruz ölçüsüne getirdiği modern yorumla dikkat çekti. Şiirlerinde kullandığı Bartınlıca kelimeler ile geçmişten geleceğe zincir oluşturdu.
Yayınlanmış 10’u aşkın kitabı, dünden bu güne tutkuyla okunan şiirleri ve Türkiye’nin şiirle ilgili en prestijli neredeyse bütün ödüllerini toplayan Erözçelik, henüz 49 yaşındayken aramızdan ayrılmıştı.
BARTINSTAR/KUBİLAY ÇAK YAZDI
Seyhan Erozçelik, bu önemli Bartınlı şairi ölüm yıldönümünde, Ağabeyi Noyan Erözçelik’in düzenlediği bir etkinlikte Bartın’da anıldı. Seyhan Erözçelik Anı Evi’nde gerçekleşen etkinliğe ailesi ve şiir dostları katıldı.
Sethan Erözçelik, son dönem Türk şairlerinin en dikkat çekici isimlerinden biridir. Şiirler birer demir leblebidir ve kelimeler Türk Halk şiiri geleneğinden süzülüp gelir. Şiirindeki dil, ‘Yunus’tur, ‘Mevlana’dır , ‘Kaygusuz Abdal’dır, ‘Necatigil’dir , ‘Cemal Süreya’dır, ‘Ece Ayhan’dır. Şair elinde çekiç, gerçek bir kelime dövücüdür. Şiirlerinde dil ile oynanır, sözcükler, ezilir, bükülür, kırılır ve bir kaç anlamlı hale getirilir. Şiiri, eski Türkçe’den, Türki dillerden, ‘Bartınlıca’dan beslenir ve geçmişten geleceğe bir zincir örülür.
Şairin Bartınlı bir aileye mensup olması ve bazı şiirlerinde Bartın şivesini kullanması, bizim için bir övünç ve gurur kaynağıdır. Şairin ağabeyinin kişisel çabaları ve bazı dostlarının maddi manevi yardımı ile Bartın’a bir müze, anı evi kazandırılmış. Anı evinde özellikle şairin kitapları ve bazı özel eşyaları sergileniyor. Şairin çakı kolleksiyonu, kalemtraş kolleksiyonu ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen taşlar özellikle dikkat çekiyor.
Seyhan Erözçelik şiiri, şimdiden Türk şiirinde ustalar arasında yerini almıştır.
“Çünkü ben hayatta sadece zambakların,
güllerin, manolyalar ve yaseminlerin niye
açtıklarını, beni ne biçim sevdiklerini ve bende
ne bulduklarını biliyorum.
Çiçeğin açması da bir tür şiir belki.
Bilmiyorum.”
Seyhan Erözçelik, GÜL ve TELVE.
xxx
SEYHAN ERÖZÇELİK KİMDİR?
13 Mart 1962’de Bartın’da doğdu. Bartın Cumhuriyet İlkokulu ve Kadıköy Maarif Koleji’nden sonra girdiği Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’ndeki öğrenimini yarıda bıraktı. 1986 yılında arkadaşlarıyla birlikte Şiir Atı Yayıncılık’ı kurdu ve Şiir Atı dergisinin yönetimine katıldı. Türkiye Yazarlar Sendikası, Uluslararası PEN Derneği, Reklam Yaratıcıları Derneği ve Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği üyesi. Yayımlanan ilk şiiri Düştanbul, 1982’de Yazko Edebiyat’ta çıktı. Asaf Hâlet Çelebi’nin şiirleri üzerine bir ‘şerh’ denemesi hazırladı. Dünyasına yakın hissettiği şairler Konstantinos Kavafis ve Osip Mandelstam’dan çeviriler yaptı. 1992’de kayıp şair Halit Asım’ın şiirlerini ortaya çıkardı ve yayına hazırladı. Şiirlerinde zaman zaman Bartın Türkçesiyle birlikte diğer Türk dillerini de kullandı. Kara Yazılı Meşkler’de aruz ölçüsüne modern bir yorum getiren Seyhan Erözçelik, yurt içinde ve yurt dışında şiirle ilgili çeşitli toplantılara, seminerlere katıldı. Princeton, Yale, Duke, Stevens Institute ve Buffalo State Üniversitelerinde Türk şiiri üzerine yapılan sempozyumlara davet edildi.
New York’ta Murat Nemet-Nejat’ın yayına hazırladığı Eda: An Anthology of Turkish Poetry, Wayne Miller ve Kevin Prufer’ın yayına hazırladığı New European Poets adlı antolojilerde yer aldı. 2004 ve 2005’te iki Şiiratı derlemesini yayına hazırladı. Gül ve Telve kitabı, 2010 yılında, Murat Nemet-Nejat’ın çevirisiyle Rosestrikes and Coffee Grinds adıyla, Talisman Yayınevi tarafından ABD’de yayımlandı.
Hayal Kumpanyasıyla 1991 Yunus Nadi Ödüllerinin şiir dalında ödül aldı, özel gerekçelerle reddetti. Kitaplarla 2004 Behçet Necatigil Ödülü’ne seçici kurulun oybirliğiyle layık görüldü. Yetiştiği okul Kadıköy Maarif Koleji tarafından da ödüllendirildi. 2005 yılında Dionysos Şiir Ödülü’ne layık görüldü. 24 Ağustos 2011 tarihinde beyin kanaması nedeniyle ölen şairin cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.
SEYHAN ERÖZÇELİK’İN YAYINLANMIŞ KİTAPLARI
Seyhan Erözçelik’in son kitabı, Pentimento oldu. 2011 basım tarihli kitabın başlığındaki Pentimento’nun anlamı; ressamların resmini kazıdığında ortaya çıkan resmin ilk duygusu, ilk çizimiydi. Tıpkın insanlar gibi, anlatılanlar ile anlatılamayanlar aslında aynı karedeydi. Acaba insanları kazısak altından ne çıkardı…
İşte Seyhan Erözçelik’in yayınlanmış eserleri:
Yeis ile Tabanca (1986)
Hayal Kumpanyası (1990)
Kır Ağı (1991)
Gül ve Telve (1997)
Şehir’de Sansar Var! (1999)
Yeis (2002)
Kitaplar (2003, daha evvel yayımlanmamış şiir kitapları Kitap, Bitti. ve Kara Yazılı Meşkler ile birlikte)
Yağmur Taşı (2004)
Vâridik Yoğidik (2006)
Rosestrikes and Coffee Grinds (2010, Murat Nemet-Nejat tarafından yapılan Gül ve Telve adlı kitabının İngilizce çevirisi)
Pentimento (2011)