Bartın-Zonguldak-Karabük illerinde yer alan 103 orman kalkınma kooperatifini temsilen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı ziyaret eden OR-KOOP yönetimi, “Üretim yapamaz hale geldik” dedi, talep ve önerilerini sıraladı: “Taban birim fiyatlarının yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkartılmalı.”
BARTINSTAR/ANKARA
Üç ilin orman kooperatifleri üst birliği olarak yaklaşık 8 bin 500 orman çalışanını temsilen Ankara’da temaslarda bulunan OR-KOOP yöneticileri, Bakan Yumaklı’ya taleplerini hem yazılı hem de sözlü olarak iletme imkanı buldu.
Bakanlık tarafından üretim-taşıma-istif işleri vahidi fiyatlarının belirlenmesine esas taban birim fiyatlarının Ocak 2025 itibarı ile yüzde 15, Temmuz ayında ise yüzde 13 artışın yetersizliğine dikkat çeken OR-KOOP yönetimi, “1 litre mazot, 1,5 doları geçti. Tamir-bakım masrafları dolara endeksli. Yeme içme, sayvan, konaklama maliyetleri enflasyonun çok üzerinde seyrediyor. 2025 yılında günlük yevmiyelerimiz karşılanamaz hale geldiği için üretime devam edemez duruma gelindi” diyerek görüş iletti.
“KAZANCIMIZ YOL YAPIMI, AKARYAKIT VE BAKIMA GİDİYOR”
Sürütme yollarının orman köylüsüne yaptırıldığına dikkat çeken OR KOOP temsilcileri, “Bir iş makinası saate 2 bin 500 TL’ye çalışmaktadır. Yaklaşık 20 ila 50 bin TL arası yol parası tutmaktadır. Kazancımızın büyük bölümü akaryakıt, sayvan giderleri ve tamir-bakıma gitmektedir. Yapılan damganın başından sonuna olan mesafe, kuş bakışı hesaplanıp ikiye bölünerek fiyat verilmektedir. Kuş bakışı mesafeden ivedilikle vazgeçilmelidir. Yollarımız aşırı derecede bozulmuştur. Nakliyatçı arkadaşlarımız Çin malı ucuz lastikler alıp can ve mallarını riske etmektedir” şeklinde görüşlerini iletti.
Zor şartlar altında üretim yaptıklarını, arazi şartlarının sarp ve dik, hava şartlarının genelde yağışlı olduğuna dikkat çeken orman üreticileri, bu şartların üretimi ekonomik olarak etkilediğini vurgulayarak taleplerini şöyle sıraladı:
ORMAN KÖYLÜSÜNÜN TALEPLERİNİ SIRALADILAR
- Taban birim fiyatlarının yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkartılmalı.
- Yüzde 60’tan yüzde 40’a geri çekilen erken üretim prim zammı tekrar yüzde 60’a çıkartılmalı.
- Sürütme yollarının kuş bakışı yerine gerçek sürütme mesafesi üzerinden yeniden değerlendirilmeli. Yüzde 40 meyil grubundaki fiyat yüzde 30’a çekilmeli.
- Meyil grupları 0,30’dan 0,40’a çıkartılması; vahidi fiyatların düşük çıkmasına sebep olmaktadır. Bu fiyatlar ile orman çalışanları olarak emeğimizin karşılığını alamamaktayız. Mağduriyetimizin giderilmesi için, meyil grupları yeniden gözden geçirilmeli.
- Erken üretim döneminde üretilen kağıtlık emvalleri de erken üretim primi verilmeli.
- Orman içi sürütme yolları, bölmeler üretime verilmeden 6 ay önce planlanarak OGM tarafından hizmet alımı ile yapılmalı.
- Bölge Müdürlüğünün talimatnamesi ile sürütme mesafesi, 250 metreden daha uzun ise işletme müdürünün, 300 metreden daha uzun mesafeler için ise bölge müdürünün onayı aranmaktadır. Bu durum fiyat değerlendirmesi yapılamamasına neden olmaktadır. Ortaya çıkan bürokrasi işlemleri nedeniyle orman çalışanlarının işe başlaması gecikmektedir. Zaman kaybının önlenmesi adına, bölge müdürlüklerine gönderilmeden işletme müdürlüklerinde çözümle ilgili birimlere gönderilmesini talep ediyoruz.
- Orman içi nakliyat yollarının acilen bakıma alınması için gerekli adımlar atılmalıdır.