Özel halk otobüsleri davası; 17 ruhsat iptal

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kararda “Toplu taşıma hatlarının on yıldan uzun süreyle kiraya verilmesi mümkün değildir. 10 yıl geçmesine rağmen ihale yapılmadan çalışmaya devam edildiği anlaşılıyor” dendi. Bartın Belediyesi, karara itiraz etti, ayrıca yeni ihaleye hazırlanıyor.

BARTINSTAR/GÜNDEM 9 Kas 2020

Davacının, Bartın Belediyesi hakkında “Bartın’da taşımacılık faaliyetinde bulunan 17 özel halk otobüsünün, hukuka aykırı olarak faaliyetlerini sürdürdüğünden bahisle bu faaliyetlerinin sonlandırılması” istemiyle Zonguldak İdare Mahkemesi’ne açtığı dava önceki hafta sonuçlandı.

DAVACI TARAFIN “HUKUKA AYKIRILIK” DAVASI:

“74 H 001-13 seri plakalı 13 adet aracın ihalesiz olarak, birer yıllık sözleşme yenilenmesi suretiyle çalıştıkları, plaka verilmesinde ihale yapılmasının zorunlu olduğu, 74 H 0022-25 seri plakalı 4 adet araca ise ihale ile süresiz olarak hatların kiralandığı, hatların süresiz olarak kiralanmasının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 64’üncü maddesi uyarınca mümkün olmadığı, kira süresinin 10 yıl ile sınırlı olduğu, ihale tarihi göz önüne alındığında söz konusu araçların çalışma sürelerinin dolduğu, ihale süresi dolduktan sonra tekrar ihale yapılmaksızın sözleşme yenilenmesinin ve çalışmaya devam edilmesinin mümkün olmadığı, kamunun zararına neden olunduğu iddialarıyla iptali istenilmektedir.”

BARTIN BELEDİYESİ: İDDİALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Bartın Belediyesi tarafından 5393 sayılı Belediye Kanunu uyarınca toplu taşıma hizmetlerinin yürütülmesini düzenlemek amacıyla “Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Çalışma Ve Seyrüsefer Yönetmeliği” nin çıkartıldığı, yapılan işlemlerin bu yönetmelik ve ilgili kanun hükümleri kapsamında kiralama sureti ve toplu taşıma hizmetlerini imtiyaz veya tekel oluşturmayacak şekilde ruhsat vermek suretiyle yapma yöntemi ile tesis edildiği, ortada bir kamu zararı bulunmadığı hatları çalıştıranlardan her yıl için ruhsat bedeli alınarak işlem yapıldığı, davacının iddialarının gerçeği yansıtmadığı, davacının M plakalı araç ile köy taşımacılığı yaptığı dolayısıyla bu davayı açmakta hukuki yararının bulunmadığı, tesis edilen işlemde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

KARAR: HUKUKA UYARLILIK BULUNMUYOR

Zonguldak İdare Mahkemesi, 30 gün içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere, oybirliğiyle verdiği kararda şu ifadeleri tullandı: “…2886 sayılı Kanun ve Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Çalışma ve Seyrüsefer Yönetmeliği uyarınca 10 yıllık çalışma süresini dolduran özel halk otobüslerinin yeniden işletici sıfatı kazanabilmeleri için Belediye Encümenince yapılacak ihaleye katılmalarının gerektiği, toplu taşıma hatlarının on yıldan uzun süreyle kiraya verilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

BELEDİYE MECLİSİ GÜNDEMİNE GELDİ: YENİ İHALE OLABİLİR

Konu geçen hafta yapılan belediye meclis toplantısına da geldi. Bartın Belediyesi, İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulunurken yeniden ihale açmak için karar aldı. Gündemin 20. maddesinde, “olumsuzluk halinde (26+4)=30 adet halk otobüsü ihale talebi Plan Bütçe Komisyonuna sevk edildi” maddesi kabul edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Özel halk otobüsleri davası; 17 ruhsat iptal

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir