Amasra’ya kurulması planlanan termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ÇED olumlu raporunun, Danıştay 14. Dairesi tarafından bozulması, Bartın gündemini bir anda değiştirdi.
Karar ardından bugün Amasra’da hareketli saatler yaşandı. Kararla ilgili dün akşam bir açıklama yapacaklarını duyuran Bartın Platformu, saat 12:00’de Amasra Kültür Park’ta bir açık hava toplantısı düzenledi. Bartın Platformu ve birleşenlerinin yer aldığı toplantıda CHP ve MHP temsilcileri en önde yer aldı.
ÇOK CİDDİ BİR MADDİ BEDEL ÖDEDİK
Bartın Platformu adına açıklamayı Bartın Platformu Yürütme Kurulu üyesi Avukat Berkay Dal hukuki süreç hakkında bilgi verdi. Hukuki mücadelede emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmasında “Sevgili dostlar biz bu 13 yıllık mücadelede çok ciddi bir maddi külfet de ödedik. Bartın Platformu bu bedelin bir kuruşunu herhangi bir yabancı vakıf, kurum ya da kuruluştan karşılamadı. Bu paranın tamamı Bartın ve Amasra halkından karşılandı. Esnaf dostlarımız, turizmden geçinenler, memurdan, esnaftan sağladık. Çok parası olan çok, az parası olan az yardım etti. Bu mücadele Türkiye’ye örnek bir mücadeledir” sözleri dikkat çekti.
CHP VE MHP TEMSİLCİLERİ ÖN SAFTA YER ALDI
Coşkulu geçen toplantıya başta Zonguldak olmak üzere başka illerden de destek vardı. Sendikacılar, çevreciler Amasra’ya gelerek toplantıda yer aldı. Bir konuşma da yapan CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu, partililerle birlikte toplantıda güçlü şekilde yer aldı. MHP adına Bartın Belediye Başkan Yardım Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin en önde etkinlik gösterdi. CHP örgütleri gün boyu eski vekil Rıza Yalçınkaya ve Aysu Bankoğlu’nun konuyla ilgili mücadelesini gösteren videolar paylaştı.
Hukuki mücadeleye destek veren pek çok isme toplantı sırasında kısa konuşma izni verildi. Bazı konuşmacılar zaman zaman meydanda iktidar partisinden kimsenin olmadığını dile getirip eleştiriler yöneltti.
UĞUR TİMUR: BU MÜCADELE BİREYLERİN DEĞİL
AK Parti’den sesini yükselten ilk isim Amasra Belediye Başkan adayı Uğur Timur oldu. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Timur, “Bugün Termik Santral ÇED raporu ile ilgili Danıştay kararını büyük bir mutluluk ile karşıladık. Bu Amasra’da yaşayan herkesin mücadelesidir. Termik santrale hayır demeyi bireylere indirgemek ve kahraman gibi göstermek, bu mücadeleye emek verenleri hiçe saymaktır. Amasra’da doğan ve yaşayan herkes gibi Uğur Timur da ölünceye kadar bu uğurda HAYIR diyor” ifadelerini kullandı.
BARTIN PLATFORMU: ADALETE GÜVENİMİZ ARTTI
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Bartın Platformu, bir basın açıklaması yaparak yapılan mücadelenin tarihsel serüveni hakkında bilgiler verildi. Açıklamada “Bu karar baştan beri savunduğumuz ÇED sürecinin hukuksuz olduğu iddiamızı tescillemiş oldu. Bize Ankara’da yargıçlar var dedirtti. Adalete olan güvenimizi arttırdı” ifadeleri dikkat çekiciydi.
“UTANÇ VERİCİ DAVRANIŞ SAHİPLERİNİ GÖRDÜK”
Açıklamada “…yine Ankara’da kapalı kapılar arkasında termik santrale onay verilmesi için gayret edenler, öncü arkadaşlarımıza çeşitli iftiralar atanlar, arkadaşlarımızı çalıştığı kuruma, savcılığa, mahkemelere şikayet edenler, termik santral ÇED izninin verildiğini termikçi şirketin patronuyla birlikte müjdeleyerek kendisine oy verenlere ihanet edenler dahil daha nice utanç verici davranış sahibini gördük” dendi.
“BU ZAFER BARTIN-AMASRA HALKININDIR”
Bartın Platformu açıklamasında mücadeleye destek verenlere sayısız isim arasından Rıza Yalçınkaya, Aysu Bankoğlu ve Cemal Akın adı telaffuz edilerek teşekkür edildi. 140’ı aşan bileşen unutulmadı, “43 bin kişinin bireysel dilekçesiyle ÇED raporuna itiraz ederek dünyada yapılmamış olanı yaptık. Bu zafer Bartın-Amasra halkınındır. Herkese kutlu olsun” cümlelerine yer verildi.
HATTAT’LA YAPILAN RÖDOVANS SÖZLEŞMESİ SONA ERMELİ
Açıklamanın sonunda ise şu talep dile getirildi: “Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Hattat’la yapmış olduğu rödovans sözleşmesinin sona erdirilmesini ve Amasra B sahasının işletmesinin TTK’nın Amasra Taşkömürü İşletmesine devredilmesini istiyoruz.”