Engelliler Bartın’dan seslendi: Neden unutulduk!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yasalar çıkartıldı, mevzuatlar değişti. Engelliler için tam iyi şeyler oluyor derken bu kez ortaya çıkan yeni sorunlara karşı bürokrasi duvarları örüldü. Reform niteliğindeki düzenlemeler unutuldu. Engelliler Haftası nedeniyle sokağa inip yürüyüş yapan engelliler, sorunlarını bir kez daha sıraladı. Kimisi bastonu, kimisi tekerli sandalyesi ile yürüdü, ses verdi. 

xxx

Engelliler Haftası nedeniyle Bartın’da bir dizi etkinlik düzenlendi. Türkiye Sakatlar Derneği Bartın Şubesi ve Bartın Otizmli ve Engelliler Destek Eğitim Dayanışma Spor Kulübü Derneği (BOED-DER SK) üyeleri, Kemerköprü’den Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş düzenledi. Sivil toplum örgütleri, şehir bürokrasisi ve siyasi parti temsilcileri de etkinlikteydi.

Meydanda okunan basın açıklamalarında sorunlar bir kez daha dile getirildi. O sorunlardan bazıları şöyle sıralandı:

  • 2005 çıkan yasaya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının engelliler için erişilebilir olması gerekiyordu. Konulan süreye uyulmadı, neredeyse unutuldu.
  • Özel sektör ve kamuda en azından yasa ile konulmuş kotalar oranında engelli istihdamı gerekiyordu. Unutuldu…
  • İstihdam edilenler bilgi ve becerilerine göre çalıştırılmadı. Ayrımcılığa maruz bırakıldı. Sağlık Kurulu raporlarında her seferinde daha fazla engel çıkartıldı.
  • Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesinde engelliler zorunlu emekliliğe sevk edildi, düşük ücrete mahkum edildi.
  • Evde bakım mevzuatı uyarılarımıza rağmen değiştirilmedi, binlerce aile yardım alamaz oldu.
  • Engellilerin kullanmak zorunda olduğu ortez, protez, yardımcı araç ve ilaçlar ya kapsam dışı bırakıldı ya da ödemeleri düşürüldü.
  • Kullanım süresi 5 yıl olan bir tekerlekli sandalyenin piyasa fiyatı 3 bin TL’dir. SGK’nın karşıladığı tutar ise sadece 500 TL.
  • Kullanım süresi 10 yıl olan bir akülü tekerlekli sandalyenin piyasa fiyatı 10 bin TL iken SGK bunun yalnızca 2500 TL’sini karşılamakta.
  • Çocuk felci geçirenler başta olmak üzere engellilerin kullandığı ve piyasa değeri en düşük 5 bin TL olan yürüme cihazı için en çok 1200 TL verilmekte.
  • Doktor raporuna göre farklı yapılardaki işitme cihazlarının en düşük fiyatı bin TL’den başlamaktadır. SGK bu cihazlar için en fazla 500 TL ödemekte.
  • Epilepsi, kas hastalarının kullandığı birçok ilaçtan fark bedeli alınmakta, birçoğu da SGK tarafından hiç karşılanmamakta.
  • Eğer bu sandalye veya cihazları alan engelli çalışıyorsa ödeyeceği farkın yanı sıra ayrıca yüzde 20, emekli ise yüzde 10 SGK kesintisi yapılmakta.
  • Toplu ulaşım araçlarını kullanma olanağı olamadığı için engelliler özel araç almak zorunda kalabilmektedir. Ancak burada da getirilen kısıtlamalar, birçok engelliyi zor durumda bırakmaktadır.
  • Motor hacmi, KDV vb. sorunlar çözülmek yerine daha zorlaştırılarak engellilere bu yol da kapatılmaktadır.

14 YIL GEÇTİ, MAĞDURİYETLER HALEN DEVAM EDİYOR

BOED-DER SK Başkanı Berna Şengün, “Engellilerimiz bir yandan yeni haklar ve olanaklar kazanırken bir yandan da uygulamadaki eksiklikler ve sorunlar nedeni ile eğitim, sağlık, istihdam, bakım hizmetleri başta olmak üzere pek çok alanda mağduriyetleri devam etmektedir. Yasa çıkalı 14 yıl olmasına rağmen ülke nüfusunun yüzde 12 sini oluşturan engellilerimiz hala hakları olan noktaya getirilememiştir” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Engelliler Bartın’dan seslendi: Neden unutulduk!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir