Maske simsarlarının vicdanı sızlar mı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Coronavirüs mücadelesinde maske stokçuluğu yapan utanmazlara en güzel yanıt, Bartın Halk Eğitim’in gönüllü eğitimcilerinden geldi. Göreve davet edilir edilmez bir an bile tereddüt etmeyen eğitimci kadınlar, çocuklarını evlerinde bırakarak Kız Meslek Lisesi’nde üretime başladı.

74MEDYA/YAŞAM

Onlar, en ön cephede savaşan sağlık çalışanlarına lojistik sağlayan modern çağın Şerife bacıları, Nene hatunları… Çağın vebası Coronavirüs’e (Covid-19) karşı ulusal mücadelenin gönüllü neferleri. Kriz fırsatçılarının stok yapıp fahiş fiyatlarla piyasaya sürdükleri maske ihtiyacını karşılamak üzere Bartın Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi’nin çağrısı üzerine harekete geçen eğitimci kadınlar, cerrahi maske üretimine başladı.

İKİ SINIFTA 5’ER KİŞİYLE ÜRETİM BAŞLATTILAR

Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (Kız Meslek) kendilerine tahsis edilen iki sınıfta üretime geçen eğitmenler, şimdilik günde 200 maske üretiyorlar. Ancak kısa süre içinde üretimlerini günde 1000 adede çıkartmak için tüm planları yapmışlar. Ulusal seferberliğin ön safında şehirde duyulan tıbbı maske ihtiyacını ücretsiz karşılayacaklarını söyleyen eğitimciler, iki sınıfta 5’er kişilik gruplar halinde çalışıyorlar.

İKİ ÇOCUĞUNU KOCASINA BIRAKTI, KIZINI DA GETİRDİ
Halk Eğitim’in deneyimli eğitmeni Zeliha Dölek, maske üretmek için kızı Feyza’yı da yanına alarak göreve koştu. Kalan iki çocuğu soruyoruz; “Babası ilgileniyor. Bazen para kazanmaktan daha önemli görevler olur. Bu da onlardan biri. Biz üretiriz, yeter ki çocuklar virüs kapmasın, kimse hasta olmasın” diyor.

SERİ ÜRETİM İÇİN MAKİNE TAKVİYESİ YAPILACAK

Bartın’da cerrahi maske neredeyse yok denecek kadar az. Bazı eczaneler camlarına “Maske yok” ilanı asmak zorunda kalmış. İşte bu ihtiyacı karşılamak üzere iki katta kurulan iş atölyelerinde pamuklu kumaştan cerrahi maske üretmeye başlayan Halk Eğitim eğitmenleri, seri üretim için yeni makinelerin kısa süre içinde geleceğini ve üretimin 5’e katlanacağını söylüyor.

Eğitmenlerin her birinin ilginç öyküleri var. Kimisi “Çağrı yapılınca bu mücadelede ben de görev almalıyım diye düşündüm. Çocuklarımı komşuya bırakıp geldim” diyor, bir diğeri “Eşim polis, yakın zamanda operasyon geçirdi. Küçük çocuğumu ona bıraktım” diye anlatıyor. Üstelik bu mücadelede hiçbir karşılık beklemeden gönüllü yer alıyorlar.

ÇOCUKLAR BABALARDA KALDI, BU DAHA ÖNEMLİ
Halk Eğitim eğitmenleri Gürcan Öztürk, Şule Olgun ve Elif Çebi’nin iki, Selma Özcan’ın 3 çocuğu var. Esra Menteş ise bir evladını bırakmış evde. Kimisi çocukları eşine bırakmış, kimisi komşuya. Halk Eğitim çağrı yapınca tereddüt etmedik, koştuk diye konuşuyorlar.

YIKANABİLİR MASKE ÜRETİYORUZ, TEK KULLANIMLIK DA SIRADA

Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Şule Akça, “Halk Eğitim’in usta öğreticileri şehirdeki ihtiyacı karşılamak üzere böyle bir girişim başlatınca hemen hazırlıkları yaptık. İki sınıfımızı üretim için uygun hale getirdik. Asıl malzememiz temin edilene kadar, şu anda yüzde yüz pamuk kumaşlardan hazırladığımız ve yıkanabilir maske üretiyoruz. Teknik malzememizi aldıktan sonra tek kullanımlık cerrahi maske üretimine de başlayacağız” bilgisini veriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Maske simsarlarının vicdanı sızlar mı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir