1. Haberler
  2. ULUSTAR
  3. Ulus’un efsanevi camii Şimşirli için restorasyon kararı

Ulus’un efsanevi camii Şimşirli için restorasyon kararı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulus’un Kalecik Köyü’ndeki Tebrizli Şemseddin Efendi Camii (Şimşirli Cami) restorasyon projesi, Karabük koruma Kurulu tarafından tescil edildi. Candaroğlu Beyliği döneminde Horasan erenlerinden Şimşirli Baba tarafından bir gecede yapıldığı rivayet edilen cami bahçesinde şifalı olduğu söylenen bir de kuyu yer alıyor.

ULUSTAR/SATI LÜTFİ OKÇU

Bartın İli Ulus İlçesi Kalecik Köyü sınırları içinde kalan 183 ada 1 – 2 parselde kayıtlı Tebrizli Şemseddin Efendi Türbesi ve Cami ( Şimşirli Cami) ile çevresinde bulunan müştemilatları ile birlikte “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak 14 Temmuz 2011 tarih ve 2408- 202 sayılı kararı ile Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillendi.

Ulus eski kaymakamı Recep Hasar’ın yakından takibi ile 29 Nisan 2018 tarihinde Kalecik Köyü Muhtarlığı ve Köy İhtiyar Heyetinin ortaklaşa aldıkları karara istinaden Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne Cami ve Haziresinin devrine karar verilmiş ve Tapu Tescili yapılarak Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devri gerçekleştirilmişti. Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü, rölöve çizimleri ile restitüsyon ve restorasyon proje çizim işlemini gerçekleştirerek Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne, restorasyon projesinin yapılması amacı ile sunuldu. Koruma Kurulu, 12 Haziran 2021 tarihinde kurul tarafından toplantıda alınan karar ile “Tamamı Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” korunma alanı olarak belirleyerek “Restorasyon Projesi”ni onayladı.

Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2021 Yatırım planına alınarak 2022 yılında restorasyon çalışmalarının başlanması bekleniyor.

  • Caminin dış sıvası sökülerek raspa yapılacak, temizlenecek “Çatkı Görünümlü Horasan Harcı” İle sıvası yapılacak
  • Giriş kapısındaki abdesthane ve sağdaki müştemilat yıkılacak, kurulun belirlediği ortama uygun abdesthane yapılacak.
  • Saçtan yapılmış olan minare kalkacak “ahşap minare” olarak yapılacak.
  • Çatı projeye uygun tadilattan geçirilecek.
  • Caminin içinde bulunan mihrap ve minber aslına uygun restore edilecek.
  • Kadınlar mahfili duracak, tavan ve zemin komple elden geçecek.
  • Mihrabın önünde bulunan beton basamak kalkacak.
  • Pencereler “Ahşap ve ısı izolasyonlu” olarak tamamlanacak.
  • Müştemilatlar orijinalliğine uygun restore çalışmaları yapılacak.
  • Çevre düzenlemesi yapılarak yeşil alan korunacak ve gerekli yerlerde doğal traverten taş kullanılacak.
  • Zatın kullandığı “su kuyusu” ve “şifalı su” bakımı yapılacak, çeşme tamamlanacak.
  • Lavabolar onarılacak elden geçmesi ve restorasyonun tamamlanması için 2021 yatırım planı içine konularak 2022 yılında restorasyona başlanacak.

TEBRİZLİ ŞEMSEDDİN EFENDİ HAZRETLERİ TÜRBESİ VE CAMİ

Ulus İlçesi’nin Kalecik köyünde yer alıyor. (Osmanlı’daki ismi Ulun’dır.) Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, Horasan erenlerinden olduğu ve Candaroğlu Beyliği döneminde bölgeye İslamiyet’i yaymak için ailesi ile birlikte geldiği anlaşılmaktadır. Caminin Şimşirli Baba tarafından bir gecede yapıldığı rivayet edilmektedir. Caminin yanında Şimşirli Baba’nın ve Akşemseddin’in babası Hamza Efendi’nin mezarı ve soğuk suya haiz, şifalı olduğuna inanılan “Akşemseddin Çeşmesi” ile birlikte ilk geldiklerinde kullanılmak amacı ile 7 metre derinliğinde “su kuyusu” da türbe içinde bulunmaktadır.

*

Kalecik yakınlarında uzun yıllar eşiyle birlikte yaşayan Şimşirli Baba’nın (Çimşirli Baba) adının Kara Yusuf İzzettin Hazretleri’nin vakit namazlarını yörede yoğun olan Şimşir ve Çınar ağaçlarının gölgesinde ve daha sonra da şimşirlikteki geniş gövdeli bir çınar ağacını oyarak yaptığı (iç çapı 3.5m) 10 m2’lik mekânda “Halvet”e girdiğinden “Şimşirli Baba” adıyla anıldığı söylenir. Yöre halkı, Şimşirli Baba ile ilgili hayli ilginç öyküler anlatır.

“ŞİMŞİRLİ BABA VE EŞİ GECE GELEN GEYİKLERİN SÜTÜNÜ SAĞARDI”

Bunlardan; “Şimşirli Baba Tayyü Mekan’a vakıftı, bütün namazlarını Beytullah’ta kılardı. Geçimini ise sahibi olduğu tek inekten elde ettiği süt ürünlerinin takasıyla sağlardı. Ancak, onlarca inekten alınmışçasına bol olan sütün kaynağı aslında yörede yaşayan geyiklerdi. Her sabah toplu halde buraya gelen geyikler, hiçbir zorluk çıkarmadan Şimşirli Baba ve eşi tarafından sağıldıktan sonra ormana dönerlerdi. Ayrıca Şimşirli Baba, bir gecede yaptığı bu caminin malzemesini de aynı gece geyiklerle taşımıştı.”

Bu rivayet, bölgede en yaygın olanı olarak bilinen. Şimşirli Baba Camii ve imareti; bu ilginç öykü dolayısıyla kutsal sayılmakta ve özellikle burayı ziyaret eden genç annelerin doğum sonrası az olan sütlerinin artacağına inanılıyor.

Günümüzde, 500 kişinin ibadet yapabildiği cami ve imaret; her yıl Recep, Şaban ve Ramazan aylarında on binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle Recep ayının 1. haftasında (Regaip Kandili’ni müteakip) ilk cuma günü akşamı “Halvet Bayramı” kutlanmakla birlikte, Cuma namazından sonra kesilen kurbanların yoğurt ve çorbalarla ziyaretçilere ikram edildiği ve ev sahipliğini çevre köylülerin yaptığı büyük kutlamalara sahne olmakta. Amasya’da bulunan Fatih Sultan Mehmet’in hocası Ak Şemseddin’in babası olan Şeyh Hamza Hazretleri’nin türbesindeki kitabesinde belirtildiği üzere, Şimşirli Baba ile Akşemseddin’in babası Hamza Efendi Hazretleri’nin kabrinin burada bulunduğu kabul edilmekte. Cami ve çevresine serpiştirilmiş bu küçük boyutlu mimari topluluk, yoğun bitki dokusu içinde ve tarihten geliyor olması, doğayla bütünleşen mistik atmosferi ziyaretçilere sonsuz bir ayrıcalık hissettirmekte.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
hasta
Hasta
Ulus’un efsanevi camii Şimşirli için restorasyon kararı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir