Yarım kalmış hikayeler mezarlığına aykırı bir bakış; Sonuna Kadar Git

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim ile öğretim arasındaki farklılıkları, hedefe kilitlenmeyi, öz eleştiriyi, bedel ödemeyi ve asla vazgeçmemeyi insanın zihnine kazıyan bir bakış açısıyla hazırlanmış kitap, başarıya giden yolda “her eve lazım” kişisel gelişim bilgileri içeriyor.

Eğitimin ezbercilik, belleği doldurmak, sınıf geçmek veya not almak için değil aklı eğitmek için gerekli olduğunu savunan bu kitaptaki temel felsefelerden biri, şöyle özetleniyor: “Ot bile olsan, yol kenarındaki en güzel ot sen olmalısın…”

BARTINSTAR/KİTAP

Basımı yeni tamamlanan “Sonuna Kadar Git”, Bartınlı Yazar Oral Yılmaz’ın ortaokul, lise ve üniversitelerde eğitim alan gençlerimiz için yazdığı, kendi hayat hikayesini örnekleyerek Alman eğitimi ile harmanladığı kapsamlı bir kılavuz kitap niteliği taşıyor.

Çoğumuzun bilmediği bir hikayeyi içinde barındırıyor. 1963-1972 yılları arası Zonguldak ve çevresinden toparlanan, hem çalıştırılmak hem de eğitilmek üzere bir araya getirilip trenlerle Almanya’ya taşınılan 2 bin 500 kadar 14-16 yaş grubunda, genellikle fakir ailelerin çocuklarının hayallerini, umutlarını ve kaderlerini gözler önüne seriyor.

ALMANYA’YA GİDEN GENÇ ÇOCUKLARIN SADECE 72’Sİ HEDEFE ULAŞABİLDİ

Uzun, ince bir yoldan giderek her türlü zahmete, çileye, hasrete katlanarak gurbetin sancılarıyla yoğrulan bu çocuklardan sadece 72 kadarı, sonuna kadar gitme başarısını gösteriyor ve maden yüksek mühendisi olarak hedeflerine ulaşıyor. Bu kitap o uzun yolculuğun, başarıyla bitirilen dört farklı okulun, gösterilen eğitimin, hedefe götüren adımların, uygulanan sistemlerin, yürütülen akılların, gösterilen azmin ve ilmik ilmik işlenen düşünce becerilerinin Alman felsefesi ile harmanlanarak Türk çocuklarına nasıl damıtıldığını anlatıyor.

“EĞİTİM BELLEĞİ DOLDURMAK İÇİN DEĞİL AKLI EĞİTMEK İÇİN GEREKLİ”

Yabancı dil öğrenmenin metotları, zirveye götüren adımların neler olduğu, eğitim ile öğretim arasındaki farklılıkları, hedefe kilitlenmeyi, öz eleştiriyi, bedel ödemeyi ve asla vazgeçmemeyi insanın zihninde perçinliyor. Eğitimin ezbercilik, belleği doldurmak, sınıf geçmek veya not almak için değil aklı eğitmek için gerekli olduğunu savunan bu kitapta akıl ile zeka, hırs ile azim, duygusallık ve akılcılık gibi bir çok kavramın gerçek anlamda nasıl algılanması gerektiğini göreceksiniz.

1984’te Münih Üniversitesi’nin düzenlediği yarışmada “İki Dilli Dünya” adlı şiiriyle “Şair Yazar” unvanı sahibi olan Oral Yılmaz, ilk kitabına “İki Dilde Yaşamak” adını verdi. 2010 yılından bu yana Bartın İnkumu’nda yaşayan Oral Yılmaz’ın 2017’de anı roman türünde “Oğlum Nerede?” ve 2018 yılında da Almanya’da yaşadığı adli vakaları içeren “Tercüman” adlı kitapları, 2021 Bartın Kitap Fuarı’nda da okurlarıyla buluştu. Ustalık dönemi eseri olarak kabul edilen ve 7 yıllık bir emeğin ürünü “Sonuna Kadar Git” ise 470 sayfadan oluşuyor. Sonuna Kadar Git, gerek eğitim çağı çocuklar gerekse ailelerine yol gösterici gerçek bir kaynak eser niteliğinde.

EDİTÖRÜN NOTU: Bu kitabı şu an eğitimin ilk keskin virajlarıyla yeni tanışmaya başlayan kızım için iyi bir kılavuz kitap olacağı düşüncesiyle okuyorum. Ben kitabı okuduktan sonra onun da bu yaşananlardan ders alması, hedefini saptaması, geleceği adına doğru ve akılcı kararlar vermesi, tünelin ucunda görünen o ışığa kavuşuncaya dek sonuna kadar gitmesi için onu kendisine teslim edeceğim. Hepimiz biliyoruz ki çocuklarımız doğru ve kapsamlı bir eğitim alabilirlerse, geleceğin gülen ve aydınlık yüzleri olarak bu ülkeye faydalı olabilirler. Amacımız da bu değil mi zaten?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yarım kalmış hikayeler mezarlığına aykırı bir bakış; Sonuna Kadar Git

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir