Yılmaz Tunç bakanlığa uzanan merdivenleri adım adım tırmandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

23 24, 25, 26 ve 27’nci dönem Meclis’lerinde görev yapan Yılmaz Tunç, üç dönem kuralına takılıp aday gösterilmediğinde pek çok kişi, “Siyasette yolun sonu” olarak değerlendirdi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasette pek çok önemli görevi kusursuz yerine getiren Yılmaz Tunç’tan vazgeçmeyecekti.

TBMM ve AK Parti’de önemli görevler üstlenen Yılmaz Tunç’un 17-25 Aralık Yargı Darbesi girişimi sonrasında TBMM’de kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun başkanvekilliğine getirilmesi, bugünlerin işaretiydi. Adalet Komisyonu Başkanlığı ve AK Parti Grup Başkanvekilliği, bakanlığa uzanan süreçte en önemli basamaklar oldu.

BARTINSTAR/ANKARA

Türkiye, 2013 yılında Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığında kurulan üçüncü  AK Parti dönemini yaşıyordu. Gerek demokrasi gerekse ekonomi alanında büyük atılımlar yapan AK Parti iktidarına karşı sinsi sinsi yürütülen kumpas davaları, 17-25 Aralık Yargı darbe girişimi ile gün yüzüne çıkacaktı. ABD’de yaşanan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yargı ve emniyetteki militanları, Erdoğan’a uzanması planlanan bir yargı darbesini adım adım uygulamaya koydu. Adalet Bakanlığı, buhranlı dönemin en kritik rollerinden birini üstlenecek, yargı darbesi girişimi akamete uğrayacaktı.

2014’KURULAN YARGI DARBESİ SORUŞTURMA KOMİSYONUNDA GÖREV ÜSTLENDİ

15 Temmuz’a kadar sürecek bir mücadelenin fitilini ateşleyen 17-25 darbe girişiminden bir yıl sonra (5 Mayıs 2014) TBMM’de bir araştırma komisyonu kuruldu. Başbakanlık, adliye ve emniyet koridorlarında herkese kuşkuyla bakılan bir dönemde komisyona üye seçimi kritik önem taşıyordu. 15 milletvekilinden oluşan o komisyonun Başkanvekilliği’ne Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç seçildi. Hukuk bilgisi ve milli iradeye sadakati ile Erdoğan’ın en güvendiği milletvekilleri arasında yer alan Yılmaz Tunç’un Adalet Bakanlığı’na uzanan serüveni çoktan başlamıştı.

36 YAŞINDA MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ, 5 DÖNEM ÜST ÜSTE MECLİS’TE GÖREV ALDI

1 Şubat 1971 doğumlu Yılmaz Tunç, 23 Temmuz 2007 tarihinde yapılan 23’üncü dönem Milletvekilliği Genel Seçiminde Bartın Milletvekili olarak seçildiğinde 36 yaşındaydı. Türkiye’nin en genç milletvekillerinden biri olarak TBMM’de rol aldı. O tarihten sonra 24, 25, 26 ve 27’inci dönem meclislerinde kesintisiz 16 yıl rozet takarak büyük bir deneyim sahibi oldu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Tunç, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Mali Hukuk Anabilim Dalı’nda tamamladı. Serbest avukatlık, İstanbul Barosu CMK servisinde çalıştı. Ardından Fazilet Partisi’nden siyasete girerek Pendik Belediye Meclis üyeliği yaptı. 2001 yılında AK Parti’nin kurulmasıyla, partinin Pendik ilçe örgütü kurucuları arasında yer aldı. 2007’de Bartın Milletvekili seçildikten sonra AK Parti’de önemli görevler üstlendi.

TBMM Adalet Komisyonu üyeliği ve sözcülüğü
AK Parti Grup Disiplin Kurulu Başkanvekilliği
AK Parti Grup Yönetim Kurulu üyeliği
Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcılığı
Genel Merkez Siyasi Hukuki İşler Başkan Yardımcılığı üstlendiği görevlerden birkaçıydı.

PEK ÇOK KANUN TEKLİFİ VERDİ, BİRİ DE BARTIN ÜNİVERSİTE’NİN KURULMASIYDI

TBMM Genel Kurulunda 200’e yakın konuşma yaparak, kürsüyü en fazla kullanan milletvekilleri arasında yer aldı. Vermiş olduğu 34 kanun teklifinin tamamına yakını kanunlaştı. O tekliflerden biri de Bartın Üniversitesi’nin kurulmasıydı.

Başta Cinsel İstismar olmak üzere Çocuklara yönelik her türlü istismar olaylarının araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun Başkanlığını, 17-25 Aralık Yargı Darbesi girişimi sonrasında TBMM’de kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nun Başkanvekilliğini, Soma’da meydana gelen Maden kazasının ardından kurulan Maden Kazalarının Araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun Başkanvekilliğini, Haberleşme Özgürlüğüne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nun sözcülüğünü yürüttü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONDAN VAZGEÇMEDİ, BAKAN YAPTI

2020-2022 yılları arasında Adalet Komisyonu Başkanı seçilen Yılmaz Tunç, Bartın’a kırmızı plaka ile geldiğinde büyük coşku ile karşılanmıştı. Son olarak AK Parti Grup Başkanvekilliği görevine getirilen Yılmaz Tunç’un bu görevi, önceki güne kadar devam etti. 14 Mayıs’ta aday gösterilmeyerek siyasi hayatının bittiğini düşünenler, yanılacaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 yıldır tüm kritik süreçlerde yanından ayırmadığı Yılmaz Tunç’tan bırakın vazgeçmeyi, onu daha önemli bir göreve getirmek için çoktan kararını vermişti.

Evli ve üç çocuk babası olan Yılmaz Tunç, 3 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabinede Adalet Bakanı olarak görev aldı. Zonguldak, Karabük gibi illeri kıskandıran bakanlık görevi, Bartın’da sevinçle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci hükümetinde Yusuf Ziya Aldatmaz’ı milletvekili olarak TBMM’ye gönderen Bartın halkı, şimdi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la birlikte hükümette daha güçlü temsil edilecek.

21 YIL ARADAN SONRA BARTIN’A GELEN İLK BAKANLIK

Bartın milletvekilleri içinde ilk bakanlık yapan isim Köksal Toptan oldu. DYP hükümeti sırasında Milli Eğitim Bakanlığı (1991-1993) yapan Toptan’ın ardından bakanlık yapan ikinci bakan Hasan Akyol oldu. Akyol, 1995 yılında kurulan DSP seçim hükümetinde 6 ay süreyle Sanayi Bakanlığı yaptı. Üçüncü isim ise Anavatan Partisi iktidarı döneminde oldu. 2001-2002 yıllarında Enerji Bakanlığı yapan Zeki Çakan’ın ardından hiçbir Bartın milletvekili, bakan olamamıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yılmaz Tunç bakanlığa uzanan merdivenleri adım adım tırmandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir