800 yıl sonra Amasra’ya uluslararası katkı verecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amasra Bedesten’de yapılan tarihi kıza sırasında iki ay önce bulunan Su Perisi heykeli, Amasra Müzesi’nde törenle ziyarete açıldı. MS ikinci yüzyılın son çeyreğinde yapıldığı hesaplanan tarihi kültür hazinesi, yapımından 800 yı sonra Bartın ve Amasra’nın tanıtımına hizmet edecek.

BARTINSTAR/AMASRA

Amasra Müzesi dün anlamlı bir açılışa ev sahipliği yaptı. Amasra Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Gymnasium (Bedesten) kazısında yaklaşık iki ay önce, 2023 Eylül’ünde çıkarılan, Bartın tarihi ve kültür turizmi için çok önemli olan Su Perisi heykeli, Amasra Müzesi Sergi Salonunda yapılan törenle ziyarete açıldı. Bütünlük yapısı bozulmamış 1 metre 53 santim uzunluğundaki heykel için 1 aydır restorasyon çalışması yürütülüyordu. Amasra Müzesi Müdür Vekili Güray Can Aytekin, açılış töreninde önemli bilgiler verdi:

  • 9 Eylül 2023’te bakanlık izni ve bilimsel yöntemlerle başlatılan kazı çalışmalarında 4 metre derinliğe inildiğini, mozaik döşemeden oluşturulan yapının ana zemininde ilk olarak Su Perisi (NYPHE) olarak nitelendirilen ve yapılan incelemelerde Aphrodite (Afrodit) olabileceği de değerlendirilen, bütünlüğü korunmuş, kadın heykeli ortaya çıkarıldı.
  • Aynı tabaka buluntuları (pişmiş toprak seramik, yazıt vb.), ilk tipolojik ve stilistik incelemeler değerlendirildiğinde heykelin, MS. ikinci yüzyılın son çeyreğine (180-200) tarihlendirilebilmek mümkündür.
  • Heykel, bütünlüğü korunmuş gerek bilimsel anlamda gerekse tabakası ve yanı sıra elde edilen diğer kültür varlıkları ile birlikte değerlendirildiğinde kentimiz için net olarak tarihlendirilebilen ilk önemli eser olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Bu önemli eserin ortaya çıkarılması ile elde edilen veriler ve taşınır taşınmaz diğer kültür varlıkları, çalışmaların sondaj kazısı kapsamının genişletilerek bakanlık onayı ile “kurtarma kazısı” olarak sürdürülmesine karar verilmiştir.
  • Heykelin teşhirde sergilenmesine yönelik çalışmalar, Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ile koordineli olarak yapılmıştır.
  • Heykelin teşhire alınması çalışmaları tamamlanmış, bugün itibari ile ilçemiz misafirlerinin ziyaretine açılmıştır. Bu önemli eserin ve kurtarma kazılarında elde edilen veriler, bölgemiz özelinde bilimsel çalışmaların artarak devam edeceğini göstermektedir. Çalışmalar, Bartın ilimizin tarihi kimliğini ön plana çıkaracak, kent ve kültür turizmi açısından tercih edilen bir lokasyon olarak tanınırlığını uluslararası anlamda arttıracaktır.

Amasra müzesindeki törene Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, Kültür Turizm İl Müdürü Özlem Koçak, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü şube müdürleri Filiz Kocaeli, Solmaz Gülşen, Müze Müdür Vekili Güray Can Aytekin ve Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
800 yıl sonra Amasra’ya uluslararası katkı verecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir