Bartın direndi! Hattat’ın 20 yıllık Amasra rüyası bitti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2000’li yılların başından bu yana Amasra’ya termik santral kurmak için mücadele eden Hattat Holding’in patronu Mehmet Hattat’ın son girişimi de yargıdan döndü. Danıştay, termik santral için hazırlanan imar planlarının sonuncusunu iptal etti.

BARTINSTAR/GÜNDEM

Otomotiv yan sanayi, traktör üreticiliği ve turizm yatırımları ile tanınan Kayserili iş insanı Mehmet Hattat, enerji sektörüne girmeye karar verdiğinde takvim yaprakları 2000’li yılların ilk yarısını gösteriyordu. Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız da Kayserili olunca işler daha da kolay ilerleyecekti.

TTK, Amasra’da 490 milyon ton kömür rezerviyle ihaleye çıkınca fırsatı kaçırmadı. Bu kömürü çıkarma işini santral kurma şartıyla rödövans karşılığı taahhüt ederek ihaleyi kazandı. 2006 yılında sahayı devralan Mehmet Hattat, toplam 2 bin megavatlık güçte iki termik santral yapmayı planlıyordu.

Amasra sahasında 780 milyon ton rezerv saptadıklarını anlatan Hattat, romantik cümleler kuruyordu. Bölgede 50 milyar dolarlık kömür bulunduğunu, 2,5 milyar dolarlık yatırımla bu kömürü termik santrallerde kullanıp bölgede 11 bin kişiye istihdam sağlamaktan söz ediyordu. Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayarak, kömür ithalatını yüzde 25 azaltacak ve cari açığın kapanmasına katkı yapacaklardı.

Ancak küçük bir sorun vardı. Termik santral kurmak istediği bölge, dünyanın gözü Amasra için büyük tehditler barındırıyordu. 100 bin insanın kullandığı içme suyu, balıkçılık, 6 bin dönümlük ormanlık alan zarar görecekti. Amasra’nın turizmi de büyük tehlike altındaydı. Kaygılar giderilemedi. Bu durum göze alınamazdı.

“Kömürü çıkarmaya evet ama termik santrale hayır” söylemine karşı Mehmet Hattat’ın “Ben kömürcü Mehmet Ağa değilim” sözleri tarihe geçti. Hattat, ne pahasına olursa olsun termik santral istiyordu. Kömür çıkarmak esas mesele değildi. Bu durum kuşkuları daha da artırdı.

Bartınlılar termik santrale karşı örgütlendi. Pek çok görüşten insanı bir araya getiren Bartın Platformu kuruldu. Bitmek tükenmek bilmeyen bir mücadele başladı. ÇED raporları, imar planları, davalar, eylemler süreci birbirini izledi. Holdingin her girişimine karşı binlerce imzalı davalar açıldı. Bu davalar kazanılsa da Hattat’ın hep bir b planı vardı. Kısa süre içinde Türkiye’nin izlediği bir mücadele süreci başlamıştı. Şehrin kurumları, basını, siyasetçileri hatta eylemcileri hepsi yıllar içinde derin bir sınavdan geçti. Zira bu yatırımı Bartın için büyük bir şans olarak gören hatırlı bir kesim vardı.

Verilen mücadele meyvesini de verdi. Hukuksuz işleyen süreçte peş peşe çıkan iptal kararlarının sonuncusu dün ilan edildi. Hattat Holding tarafından Amasra’da kurulması planlanan Hema Termik Santral için hazırlanan imar planlarının sonuncusu da Danıştay tarafından iptal edildi. Bartın Platformu, kararı “Danıştay 6. Dairesi 1/100 bin ölçekli plan değişikliğinde termik santrali işleyen değişikliğin iptaline karar verdi” sözleriyle duyurdu. Bartın Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “Bu noktadan sonra dönüş olmaz. Kazandık” ifadelerini kullandı.

Bartın Platformu sayfasında yapılan açıklamada “Müjdeler olsun. Yıllardır sürdürdüğümüz termiksiz yaşam mücadelesi zaferle sonuçlandı. Amasra’da termik santral haritadan silindi. Cumartesi (yarın) 12:00’de Amasra’da kutlayacağız. Bekliyoruz” ifadelerini içeren bir mesaj paylaştı…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bartın direndi! Hattat’ın 20 yıllık Amasra rüyası bitti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir